Koolborstels Bosch wasmachine

Vivian

  • #1
Onze Bosch wasmaschine WFK 5610 FG/12 FD 7204 00182, is er na zo'n 12 jaar trouwe dienst mee gestopt en wilde niet meer draaien... Uit de berichtjes op dit forum hebben we afgeleid dat dit wel eens aan de koolborstels zou kunnen liggen.

We willen proberen de machine toch nog voor een poosje weer aan de praat te krijgen en hebben daarom een nieuwe achterkant voor de motor gekocht. We vinden het echter raar dat de borstels niet automatisch veren, deze moeten toch ergens tegenaan komen? (Anker?) Moet je ze hier zelf tegenaan duwen als je de delen van de motor weer in elkaar hebt gezet ofzo? En hoe gaat het dan als de koolborstels weer wat zijn afgesleten?

Het valt ons ook op dat in het cilindervormige ding met schuine strepen wat in de motor zit (rotorlamellen?) in de zwarte strepen een soort kern zat. In één zo'n ding zit het nog, maar bij de andere is het weg? Is dit zorgelijk?

Hopelijk kan iemand ons snel helpen, want we zijn toe aan wat schone was!!!

Alvast bedankt, Vivian
 

Wasmannetje

  • #2
Hallo,
Als het goed is zit er op het motor schild voor de koolborstels een soort metalen beugeltje, wat je met een schroevendraaiertje pas moet wegdrukken naar beneden als het nieuwe schild gemonteerd is zodat de borstels door de veer naar de collector (lamellen) worden geduwd.

Dat schuine is normaal en dat dat zwart is is van het stuiven van de koolstof van de oude borstels.
Succes.
 

Vivian

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie!
Helaas begrijp ik je niet helemaal. Bedoel je dat als je de motor weer monteert het veertje moet gaan werken en de koolborstels op hun plaats drukt. Of moet je zelf ergens aan draaien?
Wij merkten dat we zelf de koolborstels nog aan konden drukken nadat de motor in elkaar was gezet.
Na montage in de machine kregen we wel eventjes een paar vonken (is dat normaal?) En vervolgens draaide hij niet (meer?) Hij bleef alleen pompen.

Vivian
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Zoals Wasmannetje schreef moet u het kleine beugeltje wegdrukken met een kleine schroevendraaier na montage van het schild, de koolborstels komen dan vrij en maken dan pas contact met de collector, eerder gaat de motor niet lopen, hooguit wat vonken.
 

Vivian

  • #5
Ik heb het idee dat we er bijna zijn...
Kun je me uitleggen waar ik dat beugeltje kan zien. Zit het aan de onderkant van de achterkant. (Hoe leg je zoiets uit?) Als de motor in elkaar zit en ik kijk naar de onderkant zie ik het dan tussen de gaten zitten? En is het 1 beugeltje voor bijde borstels?

Vivian
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Nee, ik kan u dat zo niet uitleggen, ik ben geen witgoedspecialist, al die verschillende types motoren en koolborstels kan ik niet uit elkaar houden.
Er moet ergens een beugeltje/stripje zitten dat de koolborstels tegenhoudt, dat moet weggedrukt worden, lekker met een glas wijn er voor gaan zitten en alles eens rustig bekijken, meer kan ik u niet adviseren.
 

Co de Witgoedman

  • #7
Monteer de borstelkop, u ziet dan de bronzenveertjes aan de zijkant van de borstels zitten, druk met een dunne schroevendraaier de borstel verder in de houder richting het anker en de veertjes komen aan de achterkant van de borstel en drukken deze als zodanig tegen het anker aan.
 

Vivian

  • #8
Het is gelukt en de wasmachine doet het weer! Bedankt voor jullie hulp, hier bij mijn vraag maar ook al door alle andere vragen en antwoorden waren we erg geholpen en durfden we deze klus aan! Hulde voor deze site!!!

De borstels plaatsen ging nog een beetje anders. Je moest met 1 schroevendraaiertje de koolborstel induwen en met een andere het veertje even tegen de achterkant aan wippen. Heel simpel, zo gepiept, je moet het alleen even weten...

Hopelijk blijf ik nu weer een poosje weg van het forum!
Vivian
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Zie je, voor deze Bosch koolborstels had je geen monteur (aan huis) nodig... :wink:

Mooi dat het gelukt is en bedankt voor de terugmelding!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu