Kookplaat op 3x230V / geen krachtgroep

Handypete

  • #1
Beste forum collega's,

Ik ben momenteel bezig met het aansluiten van een keramische kookplaat. In de (Duitse) meterkast zou een krachtgroep moeten zitten. Nu zit er wel een 3-voudige automaat van 3x16A maar de voeding van de meterkast bestaat uit 2 fasen en een nul en aarde. Aan de uitgaande kant van de kookgroep meet ik tussen de fasen onderling 0 Volt. Het betreft hier dus een monofase systeem weliswaar voorzien van een 3-voudige automaat. Ik heb nu een 5x2,5 voedingskabel aangesloten op de kookplaat volgens het schema van een situatie die geldt voor een 3-fase + nul systeem. Ik twijfel echter of dit wel kan zo. Volgens mij creëer ik nu een situatie waarbij de som van de stromen afkomstig van de drie eindgroepen, nu via 1 nul van 2,5 mm2 terug vloeit. Kan ik beter als 2x 220V systeem met 2 nul geleiders de kookplaat aansluiten? [/quote]
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je overbelast de nul idd, groot gevaar voor brand.
je zal een kookautomaat moeten plaatsen en dan indien de kookplaat daarvoor geschikt is bedraden naar 2x230v.

tevens is het maar de vraag of je duitse kast wel toegestaan is voor het nederlandse net.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Handypete,

u heeft een ip adres in België en moet een Duitse meterkast aansluiten ?
Bent u elektra-monteur ?
 

Handypete

  • #4
Ik ben Nederlander, maar al ruim 10 jaar woonachtig in België. Onze zoon heeft een appartement in het oosten van Duitsland betrokken. Ik heb een MTS Energie-Techniek diploma, maar ben geen praktiserend elektromonteur.
Raadsel zo opgehelderd Jan?

Ps. Ik krijg het nog niet opgelost. Wanneer ik de 3-Polige automaat 2-polig aansluit en de extra 0 draad op de nul van de verdeelkast aansluit vliegt de automaat er uit. Kookplaat stond uitgeschakeld. Deze had ik ook als 2xL en 2xN aangesloten.
Binnenkort komt er een electricien langs. Hopelijk kan die helderheid verschaffen. Ik blijf ook de opzet van de verdeelkast vreemd vinden. Er komen 2 fasen binnen. Deze zijn echter niet uit fase. Blijkbaar zijn deze afkomstig van dezelfde hoofdzekering elders in de flat.
Deze lopen naar een 4-polige aardlekschakelaar in het appartement.
1 fase zit daar op L1, de andere op L2 en L2 is doorverbonden met L3.
 

Handypete

  • #5
Even een update: een lokale elektromonteur is langs geweest (die toch al langs zou komen om alle elektra te controleren) en die heeft de kookplaat op 2 fasen aangesloten. Daarbij is een deel van de aansluitingen van de kookplaat doorverbonden. In de meterkast is de 3-polige automaat 2-polig aangesloten. Tenslotte is de nuldraad in de meterkast van die kookautomaat verzwaard.
Ik heb het zelf nog niet ter plaatse kunnen aanschouwen, (de info hierboven komt van onze zoon) maar volgens hem functioneert alles goed nu. Ik blijf het vreemd vinden, daar het lijkt dat ea nu toch is aangesloten zoals ik in mijn laatste post beschreef, waarbij bij mij echter de automaat er uit vloog. We zullen in de nabije toekomst nog wel eens op bezoek gaan en dan zal ik het nog eens goed bekijken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu