Kookplaat in 3x25 systeem

Onze meterkast werd omgebouwd naar een 3 fase systeem.
Binnenkort willen we een 2 fasen inductiekookplaat laten monteren.
De benodige kookgroep (2p2N) werd aangesloten op fase 3.
Volgens de installateur is dat gebruikelijk en zou het goed moeten werken.
Ik ben nu toch een beetje onzeker daarover.
Want de meeste 2-fasen kookplaten hebben een vermogen van 7400 Watt.
Maar via fase 3 is maximum 25 x 230 = 5750 Watt beschikbaar.
Vraag 1)
a Gaat de kookplaat niet teveel stroom trekken zodat de zekering eruit springt?
b Of kunnen de verschillende fases meer dan 25 A aan (dat lees ik ook wel hier en daar)?
Vraag 2)
a En kan ik op fase 3 nog wel andere groepen aansluiten en gebruiken?
b Of moet ik daarmee wachten tot na het koken?
 
Je zorgen zijn terecht. Het was beter geweest om een krachtgroep te plaatsen. Als je hoofdzekeringen hebt die uitgevoerd zijn als automaat en die je dus zelf weer kunt resetten, dan zou ik het gewoon afwachten. Anders zou ik overwegen om alsnog een krachtgroep of aardlekautomaat te laten plaatsen. Vervelend en kostbaar om de netbeheerder te moeten bellen voor het verwisselen van de hoofdzekering.

In de praktijk wil dit trouwens nog wel meevallen, omdat je normaal gesproken niet alle kookzones tegelijk op vol vermogen aanzet.
 
Allereerst , ik ben geen expert. Dus schieten mag! :wink:
Mijn situatie ik heb een kookplaat van 7400 w. Deze was eerst aangesloten op een 1 fase meterkast volgens 2P2N. Recent is de meterkast aangepast, nu 3 fase. (3x25) De aansluiting van de kookplaat hebben we zo gelaten. 2P2N. (geen behoefte om oa een hele nieuwe kabel te trekken ed). Dus op 1 fase aangesloten.
Citaat: Een 1 fase fornuisgroep zijn in feite 2 gekoppelde installatieautomaten, vaak 2x16A. Het maximale vermogen is dan 2 x 16 x 230 = 7,4 kVA. De fornuisgroep heeft dus 4 aansluitingen, 2 x een fase en 2 x een nul: 2P + 2N.
 
@Fmrama : Het probleem is hier dat de kookgroep voor 2 x 16 A = 32 A is, terwijl die achter een hoofdzekering van 25 A. Als je de kookplaat dus een tijdje op vol vermogen laat draaien, dan zal de hoofdzekering springen, omdat de kookgroep bij dit vermogen nog niet afschakelt. In de praktijk wil het vaak wel meevallen, zoals blijkbaar ook in jouw geval.
 
Dat is dan in mijn geval hetzelfde. Het is wat je zegt. Dan moet je alles op vol trottel zetten. Ik heb er gelukkig nog geen probleem mee ondervonden. En hij draait al een jaar of 4. Afkloppen maar.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan