Koof om keuken

Ronald_43

  • #1
Goedemiddag allemaal,

Voor onze nieuwe keuken zijn we bezig met een plan voor het plaatsen van een koof. Ik heb al een aantal berichten doorlopen en heb een redelijk beeld hoe ik deze klus het beste kan uitvoeren. Toch vraag ik graag jullie advies.

Plan:

Het plan is om de keuken als het ware "in te pakken" tussen een koof en een muur/wand. Zie de afbeelding hieronder als voorbeeld. Overigens kloppen de verhoudingen daar niet (werkblad is in de praktijk veel langer), maar het gaat om het idee.

1622552793247.png


Koof boven de keuken

Hiervoor willen we een houten geraamte maken en deze afwerken met stukplaten. De stukadoor komt namelijk de gehele woning stuken. De koof bevat straks wat spotjes en de afzuiging.

Muur/wand aan de zijkant van de keuken

Eigenlijk is dit de deel van de afwerking het gedeelte waar ik het meest onzeker over ben. Volgende de maatvoering moet deze wand 7,6cm dik worden.

Nu is het plan om hiervoor een wand/muur te maken van cellenbeton van 7cm dik. Dan komen we alleen 0,6cm te kort om te voldoen aan de maatvoering. Mijn vraag is dan ook hoe kunnen we dit het beste aanpakken om tot die 7,6cm te komen?

Zelf hadden we het idee om de wand met de blokkenlijm 3mm dikker te maken, waarna de stukadoor het kan afwerken tot 6mm, maar wellicht is het toch beter om hier ook een wand op basis van stucplaten te maken?

Onze voorkeur gaat echter uit naar cellenbeton. Vooral om de stevigheid en de lichtschakelaar die we daar graag wil plaatsen.

Ben benieuwd naar jullie mening!
 

Bademutze

  • #2
Als in een van de hoge kasten je koelkast komt, hou dan rekening met de ventilatie,wordt erg onderschat, maar is heel belangrijk
 

ABCDE

  • #3
Volgens mij streef je naar niet bepaald makkelijk haalbare toleranties..
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Ga niet met mm liggen rekenen, dan kom je straks ruimte te kort omdat je geen tolerantie hebt.
En de stukadoor zal echt niet op de mm dikte gaan smeren, dat is geen doen maar die kan wel gemakkelijk 6 mm tegelijk smeren.
Dus ga zelf niets extra op het muurtje aanbrengen.
Hou gewoon een halve cm speling tussen muur en kast.
Die kan naderhand altijd nog afgekit worden.
Of laat de muur pas stuken als de keuken geplaatst is.
Vaak wordt er naast een kast ook een pas stuk geplaatst op maat ter plekke.
 

Ronald_43

  • #5
Super bedankt voor de antwoorden. Ik denk dat we inderdaad een stukje ruimte laten en dat we na of tijdens het plaatsen van de keuken kijken hoe we dit gaan afwerken.

In een van die kasten komt inderdaad de koelkast. Voor die ventilatie moeten we dan nog een oplossing zoeken. Wellicht hebben jullie hier nog een advies over?
 

Bademutze

  • #6
Staat in de inbouw voorschriften, meestal onder en boven een opening van 200 vierkante centimeter oppervlakte
 

Ronald_43

  • #7
Ik heb het even opgezocht en er moet inderdaad een ruimte van 200cm2 komen boven de koelkast.

De keukenverkoper heeft me wel specifiek geadviseerd om de koof kort op de kasten te laten aansluiten. Op zijn tekening lijkt er wel ruimte te zijn gereserveerd voor deze ventilatie in de kasten van de keukenverkoper, maar ik zal het voor de zekerheid navragen.

Wellicht heb je nog tips op basis van onderstaand afbeeldingen.

In ieder geval bedankt!

ventilatie.JPG
Knipsel.JPG
 

Hharbers

  • #8
ik heb een soortgelijke koof boven mijn koelkast zitten.
In koof zit sleuf gezaagd zodat warmte van achter koelkast onzichtbaar omhoog kan in de koof.
In de muur achter de koof (bij mij een buitenmuur) heb ik een gat naar buiten geboord met roostertje op buitengevel zodat warmte vanuit koof weg kan.
Ik kom met dit gat naar buiten niet op 200cm2 maar het is beter dan niks
 

Ronald_43

  • #9
Oke top dan ga ik daar nog een oplossing voor verzinnen. Bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu