Koof om concentrisch rookgasafvoerkanaal

CornoC

  • #1
Beste,

Onlangs heb ik een concentrisch rookgasafvoerkanaal laten plaatsen voor een gesloten gashaard systeem.

Nu ben ik bezig met een totale verbouwing van mijn huis waarin alles gestript is. (Plafons, muren, electra, enz, enz.).

Het rookgasafvoerkanaal loopt vanuit de woonkamer recht omhoog naar de 1e verdieping. Hier loopt hij door een slaapkamer naar zolder. Op zolder loopt hij middels een 45 gradenbocht lans de dak lijn omhoog om halverwege het schuine dak met nog een 45 gradenbocht naar buiten te gaan. Hier komt hij boven de nok uit.

De vloer van de 1e verdieping is beton en van de zolder hout. Ook het dak zelf is van hout met pannen. (Huis uit 1970).

Inmiddels zit het plafond van de eerste verdieping er weer in. (Gips met daar tussen glaswol voor geluidsisolatie vanaf zolder.)

De koof in de slaapkamer heb ik ook klaar, maar wil toch even zeker weten of ik het goed gedaan heb.
De koof heb ik van metalstud profielen en gipsplaten gemaakt. Ik heb hem opgevuld met glaswol. Het idee hierbij was dat de pijp dan niet ongewenst de slaapkamer loopt te verwarmen. Vandaar dat er ook geen rooster in zit.
Nu was ik er vanuit gegaan dat glaswol onbrandbaar is. Maar pas hoorde ik van iemand dat dit niet zo is en dat het kan gaan smelten.

De koof op zolder is ook zo goed als klaar. Hier heb ik met vurenhouten balken een geraamte neergezet. Dit omdat het geen rechthoekige vorm heeft maar dat de pijp eerst verticaal omhoog komt en vervolgens in een 45 graden hoek langs het dak omhoog loopt. (De koof zit rond de pijp om zo min mogelijk ruimte te verliezen). Met hout kon ik middels verstek zagen een mooi geraamte maken, naar mijn idee kan/kon dat niet met metalstud.

2 vragen;

- Nu het plafond en de wanden nog niet gestuct zijn, is het prima zo en kan het glaswol blijven zitten of kan ik het er beter uithalen in het kader van brandveiligheid?

- Het vurenhouten geraamte op zolder zit niet tegen de pijp aan. Minstens 5cm ruimte. De aftimmering wil ik met gipsplaten doen. Is dit een veilige constructie? Met andere worden, zou het hout niet spontaan gaan branden van de warmte? Vuur komt er niet bij natuurlijk.

Hoop dat ik het zo duidelijk beschreven heb en jullie mij kunnen helpen met deze vragen!
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Sommige soorten glaswol/ maar ook steenwol, en met name de glaswol waar een vlies op zit kunnen inderdaad in elkaar zakken en gaan stinken als de temperatuur hoog oploopt.voor een concentrisch kanaal is alleen wat betreft de omkokering geen duuidelijke regelgeving zoals dat wel bestaat bij houtgestookte kanalen. normaal wordt een concentrisch aan de buitenkant HEETER als een kanaal van een houtkachel. maar hoe heet hangt ook weer van het type haard af. ga je dus de buis isoleren dan blijft ie langer warm en kan het verderop voor problemen zorgen.misschien dat je meer te weten kan komen in de plaatsings voorschriften maar daar zal niet in staan hoe heet de buitenste buis kan worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
6
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu