Koof afwerken

H. Waza

  • #1
Enige tijd geleden heb ik de draagmuur tussen keuken en woonkamer uitgebroken om een open keuken te creëren. T.b.v. de constructie heb ik een H-balk onder het plafond aangebracht. Nu wil ik deze H-balk afwerken tot een koof, heb al bedacht hoe ik het ongeveer wil gaan doen maar wellicht heeft er iemand nog tips of advies.
Ik wil eerst aan beide zijden van de H-balk houten klossen klem slaan tussen de H-balk.
Daar tegenaan wil ik gipsplaat schroeven.
Schroefgaten daarna wegwerken met gatenvuller.
Aan de onderzijde van de balk wil ik gipsplaat bevestigen met montagekit (in de balk schroeven lijkt me nagenoeg onmogelijk).
Vervolgens wil op de onderste hoeken van links naar rechts een hoekprofiel aanbrengen t.b.v. het stucen.
Daarna wil ik de koof laten stucen (het enige waarvan ik denk dat ik het zelf niet goed kan).
Als laatste de koof met structuurverf / latex afmaken.

Kan ik gipsplaat gebruiken of zou stucplaat beter zijn?

Alle overige advies en/of tips zijn welkom.
 

Droid

  • #2
Je hebt het aardig uitgedacht en mankeert naar mijn idee weinig aan... zo zou ik het ook doen.

Qua plaat maakt niet zo veel uit.


Ook het stuccen is in dit geval niet zo moeilijk, als je de hoekbeschermers goed heb zitten, dan kun je die als aanslag gebruiken. Dan is het een kwestie van even aan laten trekken en vervolgens glad afwerken.


Succes!!
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als je de houten klossen iets aan beide kanten laat uitsteken buiten de H-balk kan je de onderste gipsplaat daarop vastschroeven (wel voldoende klossen gebruiken). Dus als volgt:



Verder moet je eigenlijk stalen balken beschermen met 2 lagen gips OF promatect platen ivm brandwering (in dat opzicht zou je ook eigenlijk geen houten klossen mogen gebruiken, maar ja).

Die schroefgaten hoef je niet af te smeren, dat neemt de stuccer wel mee.

Hoekprofielen zijn altijd een goed idee. Je krijgt er hele strakke hoeken mee.

Verder ok.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Hardhouet klossen zoals van azobé gaan langer mee dan de stalen balk bij eventuele brand, de ontbrandingstemperatuur van azobé ligt zo hoog dat de stalen balk allang doorgezakt is voor de klossen in brand vliegen en schade aan de stalen balk kunnen veroorzaken.

Bij de voorschriften worden helaas geen aanwijzingen gegeven hoe de promatectplaten of de gipsplaten dan wel bevestigd moeten/kunnen worden. :?
 

Droid

  • #5
Je bekleed de stalen balk om hem brandwerender te maken... dus ook de constructie die je gebruikt om de beplating vast te houden. Zou niet weten waarom het niet zou mogen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Dat is hetzelfde wat ik schrijf, een uniforme richtlijn hier over is er voor zover ik weet niet, alleen dat de bevestiging niet aan houten klossen mag volgens een architect die de regels kent.
 

Millew

  • #7
Zie ook deze discussie:
Brandwerend afwerken stalen balk

Volgens de gemeente Utrecht zijn 3 lagen 12,5 mm dik gipsplaat op een stalen ligger nodig voor 60 minuten brandwerendheid. Hoe te bevestigen wordt niet verteld.

Bij Promat zijn richtlijnen te downloaden voor de bevestiging van promatect platen op stalen liggers.
Daar worden stukken promatectplaat gebruikt als klossen . De onderplaat wordt tegen de zijplaten aangeschroefd.

3 lagen gipsplaat aanbrengen kost veel meer tijd dan 1 laag promatect o.i.d.. Een aannemer zal in de praktijk dus promatect o.i.d. gebruiken, Vandaar dat in de bouw zich niemand afvraagt hoe dat met gipsplaat moet en er ook geen richtlijnen zijn.
 

H. Waza

  • #8
Bedankt voor alle reacties, ben voldoende ingelicht.
 

Marcel987

  • #9
Bedankt, precies wat ik nodig had. Als ik deze constructie zo bekijk kan je dus de klossen nog iets meer laten uitkomen zodat eventuele leidingen ook mooi weggewerkt worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu