Koelplaat voor barbecue(vlees)

BartS

  • #1
Om etenswaren buiten tijdens de barbecue koel en vers te houden, heb ik een bedrijf gevraagd voor mij een gekoelde plaat te maken. Dat kan en ziet er mooi uit, maar kost een vermogen.

Ik heb geen verstand van koeltechniek, maar stel dat ik het koelgedeelte (volgens mij ruwweg bestaande uit: motor, compressor, leidingen, thermostaat) uit een koelkast (of vrieskast) sloop, en om het leidingwerk een metalen kast maak. Heb ik dan he principe van een gekoelde plaat te pakken?

Ik kijk nog even niet naar capaciteiten etc.
Kan iemand mij hierin op weg helpen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
In theory wel.

Je hebt nodig een compressor een condensor een verdamper meer niet.
Je mag echter nooit zomaar een koelinstalatie maken daar zijn allerlei keuringen voor verplicht.
Ook gewoon een paar leidingen van een koelkast kan je niet zomaar weer aan elkaar zetten en vullen zal je ook niet voor elkaar krijgen.
 

Co de Witgoedman

  • #3
Onbegonnen werk, verdampers zijn vaak ingeschuimd en er niet heel uit te halen.
Net als wat Headhunter al schrijft, vullen zal ook een probleem worden.
 

BartS

  • #4
Oké, dat begrijp ik.

Maar ik neem aan dat er wel complete compressor/condensor/verdamper units te koop zijn. Het buigen van het benodigde leidingwerk lijkt me weliswaar een klus, maar geen onbegonnen werk. Blijft over het laten vullen en keuren van de installatie.

Het is niet mijn bedoeling het geheel zelf te doen, maar als ik zelf de basis kan maken bespaar ik waarschijnlijk toch een flinke duit. Toch?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Wanneer mensen die zijn overleden thuis opgebaard zijn worden er ook koelplaten gebruikt, misschien kunt u eens naar deze koelplaten informeren.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
2m lang en op ideale schep hoogte en er zitten wieltjes onder helemaal goed. :mrgreen:
Die jan heeft goede ideeën.

Ik weet niet waarom je per se een koelplaat wilt.
Maar een soort aubainmarie systeem kan niet?.

Zelfs voor de lassen heb je een STEK certificaat nodig.
 

BartS

  • #7
Jan schreef:
Wanneer mensen die zijn overleden thuis opgebaard zijn worden er ook koelplaten gebruikt, misschien kunt u eens naar deze koelplaten informeren.
Dat heb ik inderdaad gedaan, en nu weet ik ook waarom een uitvaart(verzekering) zoveel kost :D
 

BartS

  • #8
The headhunter schreef:
Ik weet niet waarom je per se een koelplaat wilt.
Maar een soort aubainmarie systeem kan niet?.
Daar heb je een punt (alweer); au bain marie is een fluitje van een cent, maar ik wil gewoon iets anders, en kijk wat mogelijk is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
En dan nu de gouden tip.

Sommige bouwmarkten verkopen airco units .
Daar is een uitvoering, een split unit, waarbij er geen gas maar water verrijkt met glycol word gebruikt.
De buiten unit bevat een compressor condensor en verdamper en een koelwatertankje.
Het water in dit tankje word over de verdamper geleid waardoor dit water sterk afkoelt, vervolgens wordt dit water naar de binnen unit gepompt door een radiator en weer terug.

Als je nu die 2 slangen eraf haalt en ipv de binnen unit een plaat met buizen gebruikt zou het wel eens kunnen werken.

Je hebt niets te maken met STEK want daar kom je niet aan en de rest is water dus dat kan je makkelijk zelf doen.
Pas wel op met glycol en etenswaren.
 

BartS

  • #10
Geweldig!! Ik ga er meteen achteraan.
Bedankt.
 

H@ns

  • #11
Die zijn te koop onder de naam koelbox :?
Soms zelfs met aanluiting op resp. 220 volt, 12 volt en gas.

Wij doen het gewoon met een mooie rvs serveerschaal waar crushed ijs onder ligt, koelelementjes -van die blauwe camping dingen- kan ook.

Maar het beste is nog om het vlees gewoon af te dekken en op kamer temperatuur te laten komen. Zo wordt het beter gaar; bacteriën in het midden worden ook gedood en de smaak en structuur van het vlees wordt beter.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #12
H@ns schreef:
Maar het beste is nog om het vlees gewoon af te dekken en op kamer temperatuur te laten komen. Zo wordt het beter gaar; bacteriën in het midden worden ook gedood en de smaak en structuur van het vlees wordt beter.
Spreekt hier een ervaren barbecuer? :wink:
 

H@ns

  • #13
Sterker nog, een professionele :P
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu