Koelkast koelt niet meer > Thermostaat doormeten?

Jupijn

  • #1
Kan iemand mij helpen met het volgende?

Een vriend van mij heeft een defecte Inventum koelkast van nog geen 4 jaar oud. Ding is echt hagelnieuw en alles ziet er nog spik en span uit. Hij wilde hem weggooien omdat hij niet meer voldoende koelt, maar ik heb hem meegenomen naar huis om te kijken of het niet iets simpels is. Op internet lees ik dat je de weerstand van de thermostaat kan meten om te kijken of hij nog werkt, maar welke polen meet ik? Op rood - wit meet ik 0 ohm maar op de rest allemaal 1.

Eveneens viel mij op dat het koperen buisje aan de achterkant (ik denk een externe temperatuursensor?) gebogen was. Ik heb hem teruggebogen maar hij blijft plat in het midden. Zit hier wellicht iets in?

Wellicht goed om te weten, de storing is buitentemperatuur afhankelijk. Hij werkte alleen nog op de hoogste stand op normale dagen, met de afgelopen hittegolf werd het niet koeler dan 12 graden binnen. Buitentemperatuur lijkt dus een rol te spelen..

Iemand ideeën?

IMG_8044.jpeg
IMG_8043.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat platgebogen buisje hoort zo, dat is een vultuitje geweest en bij dat platte gedeelte is het dichtgeknepen na vulling van het koelmiddel. Als het systeem eventueel nog dicht zou zijn en je buigt daar teveel aan, veroorzaak je waarschijnlijk alsnog een lek.

Maar als ik het zo lees, is er al een probleem met het koelsysteem. Misschien niet meer voldoende koelmiddel of een verstopping. Indien er een 'supercool' knop aanwezig is, zou je die aan kunnen zetten en dan zou de compressor continue gaan draaien. Koelt ie dan niet genoeg, is het einde oefening.

Vaak kun je voor test alle drie de aansluitingen op het thermostaat met elkaar doorverbinden en dan zou hetzelfde moeten gebeuren: continue draaien van de compressor. Ik heb alleen geen idee of dat bij dit thermostaat ook kan, want de gegevens erop zijn niet te lezen. Dus is het op eigen risico als je dat wilt proberen.

Voor mij is deze koelkast ten dode opgeschreven.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Volgens mij gewoon de thermostaat.
Dat was bij mij ook zo.
Maar ik weet zo niet welke draden doorverbonden moeten worden om te testen bij deze.
 

Jupijn

  • #4
Bedankt voor de reacties. Ik denk het ook... Inmiddels een paar keer doorgemeten en net gaf hij ineens 0,8 Ohm en gebeurde er ook niks als ik hem kouder zette ! (eerdere keren wel telkens 0, maar dan deed hij het ook gewoon) Als ik er dan even mee 'speel' is het weer 0 en schiet de compressor aan.. Kan er iets gebeuren in de thermostaat waardoor hij weerstand opbouwt?

Overigens, kan het zo zijn dat de compressor niet werkt als een lichtknopje? Af en toe zet ik hem even uit (als ik de thermostaat wiebel enzo) maar als ik de koelkast dan weer inschakel en ik meet weer 0 Ohm duurt het desondanks wel eventjes voordat de compressor weer werkt. Het lijkt mij echter dat dat een soort beveiliging is, dat je een compressor beter niet aan/uit/aan/uit kan doen zoals een lamp, maar dat het even moet 'bijkomen' nadat hij uitgeschakeld is?
 

Jupijn

  • #5
Update; denk toch van niet (de theorie is weer anders) ;). Ik weet bijna zeker dat het de thermische belasting van de pomp is. Zodra hij loopt hoor je na een tijdje een harde tik en stopt de compressor er spontaan mee. Hij is ook te warm om met de hand aan te raken. Na een tijdje is hij afgekoeld en springt hij weer aan. Het zou ook verklaren waarom de buitentemperatuur van invloed is op het werken van de koelkast, is het koeler dan werkt het prima.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Jupijn schreef:
Het zou ook verklaren waarom de buitentemperatuur van invloed is op het werken van de koelkast, is het koeler dan werkt het prima.
Dat is precies waarom ik van mening ben, dat het thermostaat niet de oorzaak kan zijn. Want het thermostaat trekt zich weinig aan van de buitentemperatuur: hij schakelt de compressor wanneer het in de koelkast te warm is en schakelt de compressor uit wanneer de koeltemperatuur bereikt is. Hij meet echter veelal niet exact de temperatuur in de koelkast, maar eerder die in de verdamper, die zit in het vlak waarmee gekoeld wordt, meestal achterin de koelkast.

De compressor wordt (als het goed is) beveiligd door een beveiligingsthermostaat vóór of in de compressor. Wordt de compressor tijdens werking te heet, dan schakelt die beveiliging de compressor uit. Na enige tijd koelt de compressor af en dan begint het spelletje van voor af aan, dus de compressor loopt enige tijd, wordt te heet en schakelt af..
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu