Knipperende hallogeen verlichting

Olaf79

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb bij mijn ouder 2 halogeentjes op gehangen. Ik weet niet precies wat de voltage is, maar was zo'n doosje van de bouwmarkt met 3 armatuurtjes. Wel heb ik een andere trafo gebruikt, deze is van betere kwaliteit. Als ik het licht alleen aanzet gaat het na verloop van tijd knipperen. De schakelaar bromt niet.

Wie mij kan helpen is een held :D
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Iemand zin om een held te worden ? :wink:
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #3
Misschien toch de originele trafo gebruiken?
 

Remsey

  • #4
Even wat tips en algemene info over halogeenlicht:

Er zijn twee soorten trafo's, gewikkelde (zware) , en elektronische (smal en lang).
Als je dit setje 12 volt bij bouwmarkt gekocht hebt dan zit er vrijwel zeker een elektronische in het pakket, deze zijn goedkoper dan gewikkelde.

De elektronische trafo kan gedimd worden maar dan heb je een dimmer nodig voor 'elektronische trafo' De gewikkelde trafo kan gedimd worden door middel van een 'halogeendimmer voor gewikkelde trafo'.
Mocht je deze twee dimmers of trafo's verwisselen dan ontstaan er problemen.

Als je er géén dimmer op aangesloten hebt maar alleen een schakelaar
en het systeem knippert, dan kan het zijn dat één lampje (bolletje) niet goed functioneert en deze zorgt ervoor dat gelijk alle lampjes gaan knipperen. Doorgaans zitten er altijd goedkope lampjes in zo'n setje.
Je kan ze vervangen door een A merk van hetzelfde wattage.

Ook staat op de trafo een minimale en maximale belasting. Een trafo van bijvoorbeeld 60 watt kun je gebruiken voor 3 lampen tot 20 watt, logisch.

Maar op een trafo van bijv. 105 watt kun je beter geen belasting van 60 watt zetten want dan wordt hij niet zwaar genoeg belast. Tijdelijk is het geen probleem maar op lange duur wel.

De lampjes nooit met de vingers aanraken, dan raken ze oververhit en gaan ze stuk.

Ook nooit zelf priegelen met kleine kroonsteentjes of dun koperdraad enzo, vooral niet achter plafonds, deze kunnen oververhit raken en wegsmelten door het aantal amperes die er doorheen gejaagd wordt.
Het systeem mag dan wel veilig op 12 volt draaien maar om 60 watt licht te geven moet de trafo 5 ampere stroom leveren. (!)

Ter vergelijking: Een gloeilamp 60 watt op 230 volt trekt 0,26 ampere!!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu