Knipperende led peertjes door piekstroom?

LeerlingNoob

  • #1
Niet echt een goede kop, maar het kortst wat ik zou kunnen bedenken.

Ik heb in de keuken 3 LED peertjes aan het plafond (5W p.s. als ik me niet vergis).

De afgelopen maanden viel het me op als ik de magnetron aandeed op de ontdooistand en de magnetron werd echt actief (je hoort het geluid van de magnetron dan tijdelijk veranderen) de lampen dan eenmalig gingen knipperen. Inmiddels was het van de week zover dat de lampen het op (schijnbaar) willekeurige momenten doen, en besloot ik wat te onderzoeken.

Gebleken is dat één van die drie het doet zonder knipperen. De twee andere peertjes heb ik vervangen door nieuwe, en het knipperen is volledig verdwenen, ook tijdens het gebruiken van de magnetron.

De hamvraag is: heeft de magnetron door 'piekstromen' negatief effect gehad of kunnen hebben op die twee defecte LED lampen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
LeerlingNoob schreef:
...heeft de magnetron door 'piekstromen' negatief effect gehad...
Nee, het in- en uitschakelen van de magnetron veroorzaakt vaak kleine dips en eventueel ook pieken op het lichtnet. De ene LED-lamp is daar gevoelig voor, de andere minder of geheel niet en een ouder wordende LED-lamp kan wellichtn wat gevoeliger worden voor dergelijke spanningsvariaties.

Veel huishoudelijke apparaten zijn voor de hele korte pieken voorzien van een netfilter, dat zowel dient voor tegenhouden van pieken op het lichtnet naar het apparaat toe als om te voorkomen dat in het apparaat opgewekte pieken buiten het apparaat komen. Zo'n filter is echter niet ideaal en een iets langer durende dip wordt daardoor niet tegengehouden. Een en ander is ook afhankelijk van de kwaliteit van het lichtnet op de betreffende locatie.

Ik zou zelf niet meteen verdenking hebben dat de (tot nu toe onbekende) magnetron-oven de oorzaak is van het voortijdig overlijden van de LED-lampen.
 

LeerlingNoob

  • #3
Kees, dank voor je uitgebreide reactie. Dan zal ik voorlopig maar aannemen dat er sprake is van toeval voor wat betreft het disfunctioneren.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
Het zou natuurlijk wel nog wat met de kwaliteit van de lampjes te maken kunnen hebben. Als student ooit goedkoop chinees spul gekocht (wel in nl winkel), hier veel issues mee gehad, en een aantal die vroegtijdig de geest gaven.

Deze vervangen door A-merk lampen en die gaan nu al jaren mee zonder enige issues.
 

LeerlingNoob

  • #5
Ik geef schaamteloos toe dat ik mijn lampen haal bij de Action, zij het dat je dIe (PRC) lampen bij de meeste winkels aantreft. Mijn vrouw werkte ooit bij Philips waar ze navraag had gedaan naar kwaliteitsverschil tussen A kwaliteit (als ik Philips qua prijzen daaronder mag scharen) en (andere) Chinese peertjes en de respons was een overtuigend "nee". Ik blijf dat lastig vinden wat nu betrouwbaar is. Zo heb ik onlangs bedacht geen risico te willen nemen bij de aanschaf van led TL balken waarom ik koos voor Osram: met 3 weken gaf de eerste al de geest.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
de armatuur waar ze in zitten heeft veel meer invloed op de levensduur van de elektronica in de peertjes als ze te warm worden is het snel einde verhaal
de ledjes zelf gaan niet vaak stuk
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu