Knippen / plakken / smeren / prakken

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo experts... even een vraagje: ik heb het hele forum al nagespit maar ben er toch niet uit.

Ik ben behang aan het weghalen in een slaapkamer (1930 huis), nu zit er onder 5 lagen behang een soort cementlaag tegen een enkelsteens muur aan "geplakt" zeg maar - alleen met een hoop scheuren en er vallen steeds stukken uit op sommige plaatsen.

Wat te doen? Ik wil de zaak tenslotte als laatste laag met sierpleister of zo afwerken (met een grove roller - niet te moeilijk denk ik) maar hoe repareer ik deze gaten in dit cement-stuc-pleisterwerk? (wat is het eigenlijk?) :(

Kan ik beter alles eraf bikken en dan vanaf de muur een nieuwe cementlaag (beamix?) aanbrengen, of is dit voor een 'leek' die nog nooit gesmeerd heeft een "mission impossible"? :)

Het maakt me om het even niet uit of iets meer werk is, als het resultaat maar netjes en duurzaam is, zonder dat het steeds reparatie behoeft... wie-o-wie geeft mij de tip?

Ik ben bang als ik de zaak lap, dat het toch weer scheurt of zo, dacht om er eventueel glasvezelbehang tegen aan te plakken na reparatie van de gaten en dat vervolgens weer met pleister van de bouwmarkt af rollen- met een grove structuur roller.

Alvast bedankt!!

MVG, Willem :D
 
Dit komt mij heeeeeel bekend voor. :(
Sommige van mijn muren hebben dit probleem ook en ik was van plan om alles eraf te halen en overnieuw te stucen.

Uiteindelijk heb ik, omdat ik zelf ook nog nooit gestuct had en er tegenop zag, toch maar gekozen voor vullen met muurvuller, voorstrijkmiddel en een laag korrelpleister eroverheen. Het is best mooi en wat sterker geworden, maar de zwakke onderlaag blijft natuurlijk bestaan, op sommige plaatsen klinkt de muur nog steeds een beetje hol als je ertegen klopt.

Mocht het na verloop van tijd toch nog loskomen, dan gaat alsnog de beitel erin .... ik hoop dat dit niet nodig zal zijn.

Volgens mij is het probleem dat ze bij de bouw van het huis (in 1965) alleen de allergoedkoopste materialen gebruikten en hier een daar ook maar een loopje namen met de regelen der kunst. Wellicht hebben ze met te oud stucmortel gewerkt, waardoor de hechting niet goed is, of misschien hebben ze nagelaten voor te strijken zodat de muur alle vocht uit de stuclaag opzoog. Op sommige plekken kon ik 't gewoon met m'n vinger wegvegen!

Kortom, met sierpleister krijg je voor 't oog toch nog een knappe muur, maar als het enigszins kan is het wel aan te bevelen om alles eraf te halen en een goeie stuclaag aan te brengen.

Even voor de goede orde: sierpleister aanbrengen doe je met een rvs plakspaan, met een roller zal het niet gaan. Het lijkt nogal op stucen. Als je dit nog nooit gedaan hebt kun je 't beter laten doen, als je 't toch liever zelf doet eerst maar 's oefenen op een muur die je later niet meer ziet. Stucen is een techniek die je moet leren, het is niet zo maar even te doen.

Kijk ook 's op Het repareren van een stuk wand of muur of op Stukadoren
 
Was ik nog vergeten te vermelden (kun je nagaan met zo'n lap tekst ;)): je zou er ook een glasvezelbehang overheen kunnen lijmen, dat verstevigt ook een heel eind.
 
Er is maar één manier om duurzaam te werk te gaan, haal alles eraf en stuc de muur opnieuw.

Succes.
 
Mensen top! Bedankt, idd vroeger werd een 'slechtere' soort mortel gebruikt, meer zandachtig van structuur > beamix tegenwoordig levert goede, harde stucmortel.

Ik bedoelde eerlijk gezegd niet pleisteren want dat beheers ik inderdaad niet, maar met een structuurverf en dikke-gaten roller afwerken, zodat je toch een beetje een 'puntjes-structuur' krijgt.

Daar waar de wand intact is, laat ik hem zo (if it ain't broke- don't fix it :wink: ), pleister ik hem af met rood/geelband en evt. glasvezelbehang erover heen > waarna ik structuurverf aanbreng. Lijkt me een goed plan > als iemand een beter tip heeft of dit afraad, dan hoor ik het graag.

Opnieuw een cementlaag aanbrengen zit ik ook aan te denken, maar dan moet ik eerst maar inventariseren wat daar voor nodig is.
Lijkt me wel het mooiste en dan allicht ook geen glasvezelbehang meer nodig als 'extra versteviging' (blijft toch een beetje een lapmiddel)

Mvg, Willem :D
 
Nog een vraagje: dat verhaal wat op de hoofdpagina staat omtrent stukadoren, geldt dat ook voor de basislaag van (beamix) cement op de enkelsteens-(draag)muur? Want voordat ik met roodband aan de gang kan, moet er eerst een cementlaag (12 mm ca.) op, zoals die er nu opzit.

Kan ik voor deze eerste laag dezelfde gereedschappen gebruiken en reien etc.?

Alvast bedankt!

MVG, Willem :D
 
Nee hoor, roodband (of goldband) gaat tegen de kale muur, geen cement aanbrengen. Als de muur sterk zuigt moet je wel voorstrijken. Als de muur niet genoeg zuigt moet je betoncontact gebruiken.

Als je een korrelstructuur wilt, dan gebruik je het best geelband, want roodband is voor een gladde afwerking waar je bijv. overheen behangen kunt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan