Knikarmscherm sluit niet

Loes54

  • #1
Ik ben net in het bezit van een nieuw zonnescherm, 6 m breed, 3 m uitval.
Het is een zonnescherm type Marbella van Sunline, uitgerust met Somfy-motor met afstandsbediening.
Het scherm is door mijn man zelf met succes opgehangen.
Dan heb ik nu een vraag over het afstellen.

De hellingshoek is gecorrigeerd en het scherm hangt nu mooi recht (hij hing eerst behoorlijk scheef).

Ik heb mijn voorkap gekanteld (waterpas) en deze ook iets omhoog gebracht, hopend dat hij beter in de cassette zou vallen, wat hij niet deed en nu nog steeds niet (dit uiteraard met het doek slap hangend).
Hoe ik dit verder moet corrigeren, kan ik niet uit de montagevoorschriften halen. Die zijn trouwens vrij beperkt, helaas.

Op de foto is te zien dat de armen tegen de draagbeugels stoten, waardoor hij niet volledig sluit.

Moet ik de armen misschien meer naar buiten zetten op de voorkap?
(deze staan evenredig met de bovenkap)

Ik kan het scherm wel in de cassette drukken (motorisch) stapsgewijs, maar je hoort dan duidelijk dat dit niet de normale manier is, vandaar dit schrijven.

Hier dan de foto's, hopend dat het zo duidelijk is:




Bij voorbaat alvast hartelijk dank voor de eventuele reacties.

Groetjes,

Loes en John.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
De eindafslagen van de motor zullen moeten worden ingesteld.
Loes54 schreef:
Ik kan het scherm wel in de cassette drukken (motorisch) stapsgewijs, maar je hoort dan duidelijk dat dit niet de normale manier is, vandaar dit schrijven.
Moet u de knop van de afstandsbediening vasthouden?
 

Loes54

  • #3
Hallo Ron,

De knop van de afstandsbediening moet ik inderdaad vasthouden.

Ik neem aan dat je met de motor niet de stand van de armen corrigeert, of heb ik het nu mis Ron?

Ik denk zelf dat ik het eerder nu in de stand van de voorkap moet zoeken (kantelen, deze kan nl. ook omhoog/omlaag gezet worden. Stand?). Zoals ik vanochtend bij de buren zag, staat hun doek haaks op de voorkap (is wel een ander merk scherm). Ik had deze waterpas gezet toen het doek helemaal uithing.

Zoals ik nu het scherm heb afgesteld is het net of de armen als het scherm bijna ingehaald is - zie foto - onder spanning staan. Daarom klap ik deze nog niet helemaal in. omdat de armen dan over de hangbeugels slaan.

Graag tot horens!

groetjes,

John en Loes.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het is mij onduidelijk wat je bedoelt maar het is iig zeker dat de motor nog afgesteld moet worden, want normaal gesproken moet je één keer op de knop drukken en het scherm gaat helemaal in of uit.

Als je de knop vast houdt om het scherm uit te doen, hapert de motor dan een keer?

Ik snap überhaupt niet dat dit zo verkocht wordt zonder ophangservice.
 

Kluske

  • #5
Hoi Loes, fantastisch dat jullie het aan durfden om deze scherm zelf te plaatsen er zijn er maar weining die dit zelf doen.
Het gene wat je schrijft over het niet goed sluiten van de scherm klopt helemaal, de bevestigingbeugel zitten op de verkeerde plaats op de muur, deze moeten direct naast de armbevestiging zitten om torsen van de vierkante buis tegen te gaan. Hierdoor heb je nu ook het probleem dat je scherm niet sluit. Je zult eerst de steunen moeten verplaatsen want bij het afstellen van de motor, zodat deze verder door gaat, zullen de armen klem tussen de steunen en de voorlijst zitten en dan blijft het probleem als nog. Standaard hoort naast iedere armbevestiging zowel links als rechts ervan een muurbeugel geplaatst te worden, dus bij twee armen horen vier beugels bij drie armen zes enz.enz..Dan heb je namelijk geen probleem meer dat je armen tegen de beugels aan slaan bij het sluiten van het scherm. Om het geheel goed sluitend te maken heb je geen waterpas nodig. Zet het scherm helemaal open kjik over de voorlijst richting de cassette en kjik of de lijst en de cassette een lijn vormen is dit niet het geval stel een zijde iets omhoog of omlaag zodat dit wel het geval is, wanneer het scherm helemaal open staat ga naast de voorlijst staan en kijk of de buiten zijde haaks of parallel staat met het scherm aan de muur, stel dit door middel van de inbus bouten aan de bevestiging van de voorlijst. Wanneer dit allemaal goed is gegaan zal je scherm helemaal goed sluiten. Succes gewenst.
 

Loes54

  • #6
Hallo Ron,

Mijn man John is er nu even niet, maar ik kan je alvast melden dat hij vanmiddag weer bezig is geweest met het scherm en dat hij nu wel mooi sluit. Het is gewoon een hele handige man en daarom wilde hij ook geen gebruik maken van de ophangservice, dat scheelde geld en hij heeft er weer van geleerd .... :mrgreen:
Het kan zijn dat hij misschien nog iets te vragen heeft, maar dat laat ik dan nog horen. Alles lijkt nu redelijk in orde, want er was ook geen lawaai met het sluiten.
De motor moet nog even goed worden ingesteld .... :wink:

Voor zover bedankt alvast!

groetjes,
Loes.
 

Loes54

  • #7
Hallo Kluske,

Zie jouw bericht net pas (was gelijktijdig met mijn bericht geplaatst).

Vanmiddag leek alles in orde, maar toen we het scherm weer uit wilden doen, lukte dat niet direct (klemde), dus toch nog een probleem.
Ik moest mijn voorkap iets liften en met de afstandsbediening kon ik hem toen uit laten draaien.

Mijn muurbeugels hangen aan een houten gevel, verdeeld naar aanleiding van de houten stijlen die erachter zitten (daarachter zitten stalen hoeklijnen bevestigd in beton), 5 in totaal, 2 aan de buitenkant en 3 verdeeld ertussen.
De armsteunen, standaard bevestigd, wel te verplaatsen, staan op 53 cm vanaf de hoekbeugel en een kleine meter vanaf de volgende beugel.
De muursteunen zijn i.i.g. niet te verplaatsen vanwege de stabiliteit.
Ik zou wel de armsteunen kunnen verplaatsen richting meurbeugel, maar ik heb niet het gevoel dat mijn vierkante buis torst tijdens het draaien van het scherm. Volgens de montagevoorschriften moeten de armen zo dicht mogelijk bij de muurbeugels bevestigd worden. Dus nogmaals, in mijn situatie zou ik dan toch de armen moeten verplaatsen. Dan moet het scherm er waarschijnlijk weer helemaal af? (pffff).
Horen de uiteinden van de armen, muur/voorkap, evenredig te staan, zoals nu het geval is (standaard)?
1 ding is mij wel opgevallen. Bij het scherm van mijn buurman, ook 6 m breed), staan de armen meer naar buiten.

In afwachting van jouw reactie en nog bedankt voor jouw uitgebreide verhaal, graag tot horens.

Groeten,
John (ook namens Loes).
 

Kluske

  • #8
Hoi John,
De standaard montage voorschrift is, de muurbeugels zo dicht mogelijk bij de armsteunen. Het torsen van de vierkante koker buis begint ook nu nog niet maar wel inloop van tijd en bij plotselinge ruk winden, hou er rekening mee dat er ontzettend veel krachten op de buis komen bij harde rukwinden. De armsteunen zijn maar plusminus 8 cm breed dus de kracht komt dan alleen maar daar op dat punt. Maar zonder het scherm van de gevel af te halen kun je ook de armen verschuiven.meet op de vierkante buis uit hoeveel je de arm steun moet verplaatsen streep dit af doe het zelfde met de bevestiging in de voorlijst.Zo weet je precies dat je de voorlijst aansluiting weer op de juiste plek krijgt. Wanneer je een muur steun voorbij moet doe het scherm dan bijna dicht zodat je er met je handen nog tussen kunt doe een touwtje om de arm trek hem strak en maak de steun los van de buis verplaats de arm en ook in de voorlijst zet hem weer vast en trek dan het touwtje weer los. Dit is er voor om tegen te gaan dat de arm in een keer open klapt met alle gevolgen van dien.
 

Loes54

  • #9
Hallo Kluske,

Bedankt voor jouw goede advies.
Het bevestigt wat ik in eerste instantie ook al zelf dacht, dus het geeft me ook meer zekerheid om het te doen.

Als ik geen muurbeugel voorbij hoef dan kan ik dus mijn doek slap laten hangen en de armen verschuiven met ondersteuning van de voorkap?

Ik ga ervan uit dat als het scherm helemaal uit staat met het doek slap dat mijn armen ontspannen zijn en zo kunnen opschuiven. Of zie ik dit verkeerd?

Helaas komt het hier vandaag met bakken uit de lucht, dus vandaag nog geen kans gehad tot op heden.

Ik wacht dus jouw antwoord nog maar even af.

Groetjes,
John.
 

Loes54

  • #10
Hallo Kluske,

Nog even een aanvulling op mijn vorig bericht nu ik de situatie nog eens bekeken heb (ik ben nu zelf even achter de computer gekropen, dus let niet op de eventuele spellingsfouten). De muurbeugels zou ik kunnen verplaatsen, liever niet, heidens karwei, stabiliteit kwijt, etc., dan nog zit ik met de kapdragers (zie foto) die ik ook zou moeten verplaatsen wil ik niet in dezelfde situatie verkeren. Het zou dus betekenen dat deze zomaar ergens geplaats zijn, i.p.v. een draagkrachtige verdeling, zo niet dan waren de kapdragers wel in de buurt van de armen geplaatst en 1 in het midden. Al met al, wat zou er gebeuren als ik de armen aan de kant van de voorkap naar buiten monteer?

Tot volgende bericht,
afz. John.
 

Loes54

  • #11
Hallo Kluske en andere klussers,

Even een update.

2 weken verder (na veel slecht weer en weinig tijd) is het scherm nu mooi afgesteld.

Helaas hebben we nu wel een nieuw probleem.
Omdat er te veel stoppunten zaten (afstandsbediening) hebben we die proberen te resetten, maar nu loopt het doek onder de rol door in plaats van boven de rol langs en dat is dus niet de bedoeling (hopelijk niet schadelijk). Omdat het nu te laat wordt hebben we het doek wel ingehaald.

De gebruiksaanwijzing van de tele 1 afstandsbediening is zo onduidelijk dat we er niet uitkomen hoe we dit moeten verhelpen.

Misschien een goed advies van iemand hier???

Groetjes,
Loes en John.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #12
Je zal de draairichting om moeten draaien, hoe dit moet staat beschreven in de gebruiksaanwijzing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu