Zonnescherm / knikarmscherm sluit niet goed

Koeba

  • #1
Ik heb een 2de hands zonnescherm Merk Weinor 7mtr met uitval van 3 mtr opgehangen. Dit scherm heeft een deling in het midden en 4 armen. Nu heb ik het volgende probleem. Als het scherm in is dan staat de voorlijst geknikt en sluit hij niet onder de kap in het midden zijkanten sluiten wel goed aan. Is het scherm uit dan staat de voorlijst recht. Wie kan mij vertellen wat en hoe ik dit moet afstellen.

bvd

Koeba


 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Doordat dit een scherm is met een gedeelde bovenbuis, dient er ter plaatste van die naad een doek rol gemonteerd te worden.
De as komt nl daar naar buiten.
Er zal ook wat rek in het doek zitten door de ouderdom.

Je kunt dit oplossen door het scherm geheel open te doen zover dat het doek slap hangt.
Dan maak je een verdikking doo stroken doek tussen de buis en het doek te steken in het midden over een breedte van ca 100cm.
Je moet zelf even bekijken hoeveel er tussen moet door het scherm weer te sluiten.
Door de verdikking aan te brengen rolt het doek in het midden groter op waardoor de voorlijst zal sluiten
 

Koeba

  • #3
Hoi Waldi bedankt voor het antwoord. In het midden zit een doekgeleider gemonteerd. Tevens als het doek in is kan ik de voorlijst wel recht duwen maar dit gebeurd onder spanning. Kan ik de middelste armen niet verstellen zodat deze verder intrekken?

Mvg

Koeba
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
Je kunt proberen de midden armen aan de voorlijst iets te verschuiven naar het midden toe, maar ik ben er zo goed als zeker van dat je die naad niet dicht krijgt.
In de armen zitten veren en deze veren duwen de voorlijst naar buiten en de voorlijst gaat zover naar buiten als dat het doek dit toelaat.
 

Koeba

  • #5
Hoi Waldy,

Ik heb geprobeerd de armen te verzetten maar dit heeft inderdaad geen resultaat. Ik heb ook nog even de muur gecontroleerd (of hier geen knik in zit) of het scherm wel recht hangt. Maar het hangt recht. Met het scherm schoon maken merkte ik dat het doek onderaan in het midden veel vuiler was. Dit probleem heeft het dus al langer gehad. Dus denk ik dat ik jouw oplossing van de doeken moet toepassen. Of kan ik iets met de midden geleider. Ik kan hier niet echt iets aan ontdekken voor te verstellen?. Als ik het scherm doek helemaal uit wil laten gaan tot de doek slap hangt moet ik de eindschakelaar overbruggen. Weet jij waarop hij afschakelt. Bij ingaan zit er een eindschakelaar,maar waar schakelt hij met uitgaan?


 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #6
Als je naar de motor kijkt zie je 2 witte stelstiften waar een gleuf in zit.
De bovenste stel stift is in dit geval de stift die je moet hebben.
Je kunt de stift naar + en - draaien, in dit geval laat je het scherm helemaal open gaan en draai dan de stift naar +
Je zult dan zien dat het scherm verder opengaat of anders gezegd de bovenas draait verder zodat het doek slap komt te hangen.
Na dat je de as hebt opgedikt kan eventueel ook met tape en het scherm sluit goed kun je die witte stift weer naar de andere zijde , de - kant dus tot het doek weer goed strak staat en de armen weer onder spanning staan.

Op een andere manier is dit weinor type I scherm niet aan te passen
 

Koeba

  • #7
Hoi Waldy,

Heb geprobeerd met opvullen maar dit lijkt me niet ideaal omdat ik 17 mm moet overbruggen. Ik heb nu een aantal opties:
- rand van kap (boven) iets verlengen zodat voorplaat er toch onder valt.
- doek los halen en dit in het midden strakker zetten
- geleider verstelbaar maken
- geleider in diameter verkleinen.

Ik ga voor de laatste optie omdat dit het eenvoudigst is en ik denk het beste resultaat geeft. Bedankt in ieder geval voor de hulp. Ik weet nu in ieder geval waar het probleem zit.

Mvg

Hans
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #8
Je moet 17mm overbruggen, dit wil niet zeggen dat je 17mm moet uitvullen?
Doordat je bijv ca4mm uitvult op de as en daardoor de oprolling groter wordt zal dit voldoende zijn.
het doek rolt nl ca 25cm per omwentelling op en steeds groter.
Dit is de enige juiste methode indeze.
De optie om die komgeleider te verkleinen zal tot gevolg hebben dat het doek zeer snel gaat slijten, met gevolg dat het doek stuk gaat.
 

Koeba

  • #9
Hoi Waldy,

Bedankt voor het advies. Door het geexperimenteer is het stiksel van de middelste naad verder losgelaten (stiksel was al en beetje los en is over het algemeen kort en erg dun). Ik heb voor het ophangen overwogen om de gehele doek er af te halen en hem helemaal opnieuw te laten stikken. Helaas moet ik dit nu toch doen. Kan ik bij het opnieuw monteren de doek in het midden iets strakker zetten zodat daar de speling weg is? Verder heb ik gezien dat de doek op de rol geplakt is (dubelzijdige tape) en aan de onderzijde met een pees vast zit. Is de pees makkelijk te verwijderen?
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #10
Deze schermen hebben ook boven een doekpees hoor, maar daarnaast tapt men deze ook aan de bovenkant; ivm verschuiven oa

De naden van de doeken zijn uiteraard te stikken, maar er is wel wat geduld bij nodig omdat de doeken daar waar ze los zijn, tenopzichte van elkaar wat kunnen verschuiven in de lengte richting.

Bij het terug monteren en zonder opvullen zal de voorlijst open blijven staan.
Aanpassingen door bijv de voornaad aan te passen helpt niet
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #11
Koeba schreef:
Kan ik bij het opnieuw monteren de doek in het midden iets strakker zetten zodat daar de speling weg is?
Dat bedoelde Waldy met onderstaande uitleg.
Waldy schreef:
Dan maak je een verdikking doo stroken doek tussen de buis en het doek te steken in het midden over een breedte van ca 100cm.
Je moet zelf even bekijken hoeveel er tussen moet door het scherm weer te sluiten.
Door de verdikking aan te brengen rolt het doek in het midden groter op waardoor de voorlijst zal sluiten
 

Koeba

  • #12
Hoi Waldy,

Heb inmiddels het doek eraf gehaald en helemaal opnieuw laten stikken. Het doek zat op de rol geplakt en liep naar het midden toe hoger op (zodat hij daar al strakker zit. Tevens valt me op dat de voorlijst in het midden bij de deling evengoed nog geknikt staat zonder doek. Kan ik nog iets aan de armen verstellen zodat zonder doek alles weer in een lijn staat?

Mvg

Koeba
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #13
Verstellen van de armen zal niet helpen.
je moet de voorlijst rechtkrijgen door het doek.

Oorzaak: de voorlijst is 2 delig en het koppelstuk is minder sterk dan de voorlijst en daarnaast zitten er naar het midden toe 2 armen die druk geven
 

Koeba

  • #14
Oke Waldy

Bedankt. Ik ga het morgen monteren.

Mvg
Koeba
 

Koeba

  • #15
Hoi Waldy,

Ik heb het doek gemonteerd en de kappen. Nu sluit de voorlijst niet mooi aan op de onderste kap. Ann deze plaat zit een schuine rand. De voorlijst moet eigenlijk onder de schuine rand vallen. Ik kan door de constructie niets aan de boven en onder afdekplaat stellen. Deze zitten gezamenlijk op een beugel geschroefd. Kan ik de voorlijst op een of andere manier ets laten zakken of hoe moet ik dit netjes afstellen.

Mvg

Koeba



 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #16
Bij het demonteren van het doek is toen de voorlijst van de armen gehaald?
Enkel de bevestigingspunten van de arm aan de voorlijst zijn 180 graden te draaien, maar dan dat zou je direkt gemerkt moeten hebben als deze verkeerd zouden zitten want dan krijg je de voorlijst niet terug aan de arm.
Ik ga er vanuit dat het doek op de zelfde manier terug op de bovenas zit zoals dit vroeger was?
Als het scherm ingaat zal op het allerlaatste moment de voorlijst een knik maken zodat deze recht voor de kast komt gebeurt dit?

Graag enkele foto s
 

Koeba

  • #17
Hoi Waldy,

Ben er even tussenuit geweest.
Voorlijst is niet los geweest en ik heb het doek afgetekend voor het eraf halen en erna weer precies hetzelfde gemonteerd. Aan de kappen kan ik niks stellen. Moet dit via de armen? Of zit ik ergens anders fout?

Mvg
Koeba



 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #18
Door het stikken van de naden kan het zijn dat het doek iets korter is>
Spant de motor nu het doek niet te veel vast in de kast waardoor de voorlijst aan de onderzijde gaat open staan?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu