Knikarmscherm kraakt bij uitdraaien van het scherm

Hc94

  • #1
Beste klussers,

Mijn handmatige knikarmscherm kraakt bij het uitdraaien van het scherm (en een heel klein beetje bij het indraaien ervan). Ik heb op dit forum gezocht naar topics met hetzelfde probleem, deels met succes. Namelijk ben ik helaas geen topic tegen gekomen met hetzelfde oogwindwerk. Zie afbeeldingen onderaan. Mijn vragen zijn:
1. Welke type oogwindwerk is dit?
2. Hoe kan ik het oog vervangen?
3. Hoe kan ik het oogwindwerk vervangen?
4. Bonusvraag: is het slecht (bijvoorbeeld voor een veer, als die er is) als het knikarmscherm voor maar ~50% wordt uitgedraaid ipv 99%?

Gelukkig heb ik wel informatie over vraag 3 kunnen vinden (https://www.klusidee.nl/Forum/topic/oud-windoogwerkvervangen.56957/), maar mogelijk dat mijn oogwindwerk net iets anders is gemonteerd dan de andere (aangezien ik dit type oogwindwerk niet op het forum ben tegengekomen). Alvast bedankt!

IMG_20200810_170626.jpg


IMG_20200810_164847.jpg
IMG_20200810_164818.jpg
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waarschijnlijk ben je geholpen als je met een oliespuitje even langs alle bewegende punten gaat.
Het is jammer dat je niet gemakkelijk het tandwiel kan smeren. Bij de montage is daat wat vet opgezet maar dat is inmiddels volledig uitgedroogd. Zal metaal op metaal zijn.
Ik krijg de indruk dat het windwerk veel te hoog staat. Het in-en uitdraaien zal veel soepeler gaan als het oog een stuk verder naar beneden wijst.
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Inderdaad even goed smeren met teflonspray of WD40 zal al veel helpen.
 

Hc94

  • #4
Bedankt voor jullie suggestie!
Ik heb een aantal keren WD40 gebruikt (spray > in/uitdraaien > spray > in/uitdraaien > ...), deels met succes. Het piept nu minder, maar het is zeker nog aanwezig. Ik zal kijken of ik de bewegende punten via andere hoeken kan sprayen. Ik zal het de komende dagen paar keer gaan sprayen, in de hoop dat het probleem zich langzamerhand verhelpt...

Het windwerk staat inderdaad vrij hoog. Is het gemakkelijk om het windwerk te kantelen? Ik ben geneigd om te zeggen dat ik hiervoor alleen de schroeven van de kap (aan de zijkant, bij het windwerk) los hoef te draaien draaien om vervolgens het binnenste gedeelte iets te draaien. Echter ben ik hier niet zeker van, dus als iemand het beter weet (wellicht iedereen hier), dan hoor ik dat graag.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ben niet zo'n voorstander van WD40. Wel lekker makkelijk. Liever een ouderwets oliespuitje gevuld met motorolie omdat dit soort olie niet zo snel verdampt als dat spuitspul. De scharnieren van de armen ook gesmeerd?
Ik heb even bijmezelf gekeken er zit zo wat beweging in het windwerk bij mij kan het iets omhoog of naar beneden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Verdiep je eens in olie en dan m.n. het residu dat er overblijft na indroging.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu