Knelkoppeling in vuurkorf?

Spook1

  • #1
Voor de verwarming van mijn opzet zwembad wil ik water door twee geiser-binnenwerken pompen.
Hiervoor moet ik de twee geiser-binnenwerken die ik heb (12 mm buis) aan elkaar maken. Ik wil dat doen met knelkoppelingen. De 12 mm buis ik niet in kleine bocht buigen zodat de uiteinden ver buiten de korf komen. Ik moet dus eigenlijk in de vlammen de 12 mm buis afzagen en met knietje naar buiten leiden. Daar de twee buizen via t stuk koppelen en dan naar slang-aansluiting.

Kan dat? Zijn knelkoppelingen hitte bestendig?

bvd

Martijn
 

Pigion

  • #2
Knelkoppelingen kunnen goed tegen trillingen. Het weinig ervaring met toepassing direct vuur. Waarom niet hardsolderen?
Wil je echt het badwater gaan verwarmen. Dan kan je beter gaan denken over een zonnecollector. Wil je met gas verwarmen, neem dan een oud CV ketel van voldoende vermogen.
Pigion
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #3
Geen probleem met knelkoppelingen met water.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik ben erg benieuwd hoe u dat gaat aanleggen en welke warmtebron er gebruikt wordt.
 

M.L. Kuiper

  • #5
Volgens mij wil de TS de warmtewisselaars in een vuurkorf bouwen om zo zijn zwembadwater te verwarmen. Vraag me dan af of dat met natuurlijke circulatie kan of dat er een pomp tussen moet.
 

Fiesiekus

  • #6
Met alleen natuurlijke circulatie lukt dat niet, of het water moet gaan koken waardoor het verschil in soortelijke massa's van de stoom/water mengsels voor transport zorgt.

Maar dan is de druk al heel hoog opgelopen. Dus een circulatiepomp is noodzakelijk.
 

Manusje

  • #7
Ik ben erg benieuwd naar het uiteindelijke resultaat. Ik heb namelijk ook ooit gedacht aan een dergelijke oplossing voor het verwarmen van mijn zwembad(je) maar het is nooit tot een uitvoering gekomen.

Ik was geinspireerd geraakt door dit model:




Graag zou ik een foto zien van het uiteindelijke resultaat als het kan.[/url]
 

Markvh

  • #8
Is het niet makkelijker om een cv pomp te pakken en een radiator boven op de vuur korf dat werkt ook prima heb dat wel vaker zo gezien.
 

Spook1

  • #9
Dank voor de grote belangstelling.

Ik zoek nu een allesbrandertje, houtkacheltje om de warmtewisselaar in te hangen. In de vuurkorf gaat nog veel warmte verloren aan vlammen die langs de warmtewisseleaar gaan.
Bij goed opstoken haal ik water van 55 graden, 300 liter per minuut.
Via natuurlijke convectie is me niet meteen gelukt, had ik al geprobeerd. Er is dan in elk geval een terugslagklep nodig en die heb ik niet, kon ik zo gauw niet maken. dacht aan slangverloop en knikker die zich vastzuigt, maar toen had ik die pomp al, dus is gepasseerd station.
De knelkoppelingen worden denk ik niet zo warm, want door water gekoeld, dus ik gat het er op wagen de 12mm naar 15 mm verloopkoppelingen in de kachel zelf te plaatsen. \Hopelijk zet koper niet veel minder uti dan messing bij die kliene T variaties.

tot zover mijn vorderingen.

P.S. Zonnecollectoren hoef ik niet, want als het warm weer is wil ik juist een koud bad. Gaat mij om die koude dagen dat we toch ff willen zwemmen. Dan dus in een paar uurtjes bad verwarmen met hoog vermogen.
 

Azijnpisser

  • #10
55 graden? 300 liter per minuut? Wil je gekookt familielid eten deze zomer?

Een 360 cm zwembad van 90 cm hoog is ongeveer 7000 liter. Dit zou je dus in grofweg 25 minuten naar 55 graden kunnen stoken? (ok, verliezen daargelaten, maar 7000 liter water is niet in 20 minuten afgekoeld naar 30 graden, de temperatuur van een tropisch zwemparadijs)

De getoonde "theekop" pompt door convectie, overigens.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu