Klittenband vastlijmen op kunststofraam

Veronika

 • #1
Beste allen,

Voor een lichtdicht gordijn op een draaikiepraam wil ik graag meerdere stroken klittenband vastlijmen op een kunststofkozijn. Natuurlijk moet dit goed trek-vast zijn omdat je het klittenband lostrekt, maar idealiter moet de lijm/plakband ook ooit weer eens te verwijderen zijn (onzichtbaar).

Dubbelzijdig plakband? Montagekit?

Wat zouden jullie doen?

Veronika
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Veronika

  • #2
  Ps ik heb al (gewoon) klittenband in huis, dus zonder lijmkant. Een zijde zit al op het gordijn genaaid ook...
   

  Veronika

  • #3
  Niemand? Staat deze vraag misschien niet goed...
   

  StefanD

  • #4
  Onzichtbaar verwijderen kun je waarschijnlijk wel vergeten, al is het alleen maar omdat het kunststof iets verkleurt en je later kunt zien waar het klitteband heeft gezeten. Bovendien zal lijm altijd iets inwerken op kunststof.
  Als je dit niet zo erg vindt, dan zou je montagetape kunnen proberen.

  Het helpt ook als je op het gordijn zo weinig mogelijk klitteband gebruikt, zodat je niet te veel kracht hoeft te zetten bij het lostrekken.
   

  Veronika

  • #5
  O ja, dat is zo, maar dat is dan ook niet te voorkomen met de tijd.

  Is dat soort tape wel weer te verwijderen, ooit? Beter dan een of andere lijm denk je?

  Dank voor je antwoord.
   

  StefanD

  • #6
  Verwijderen kan natuurlijk altijd, de vraag is hoeveel je er later nog van ziet.
  Ik zou het niet met plakband doen, maar met gordijn roeden. Deze kun je met 4 kleine schroefjes vast zetten. Mocht je het ooit willen verwijderen, dan heb je dus 4 kleine gaatjes die je vrijwel onzichtbaar kunt plamuren.
   

  Veronika

  • #7
  Hoe bedoel je dat dan precies? Een gordijn dat gewoon over twee roeden (boven en onder neem ik aan) voor het raam schuift?

  Ik denk dat dat met een verduistergordijn niet zo goed werkt omdat er een kier blijft overal? En als je roeden heel dicht tegen het raam plaatst dat het dan heel lastig open en dicht schuiven is vanwege de dikte van de stof. En dat je doek tussen de roedes ook niet strak op het raam blijft zitten (aan de zijkanten).


  Ook heb ik nu een gordijn genaaid dat uit twee lappen bestaat, tegen het raam een dunne witte lap voor de zomerse hete dagen, om juist de zon tegen te houden. In mijn ervaring wordt een verduisterdoek nl heel erg warm in de zon, en is haar kamer daardoor altijd de warmste van het huis.

  Daaroverheen, dus aan de kamerzijde, zit een verduisterdoek dat ik dus goed langs het hele raam dicht wil kunnen doen als het vooral donker moet zijn. Ook als het raam op de kiepstand staat.

  Nou ja, vandaar kwam ik op klittenband uit.
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Je zou dus alsnog een stuk klittenband met lijmlaag kunnen kopen en die op het raam kunnen plakken.
  Dat soort lijm is achteraf wel te verwijderen met wasbenzine. Verkleuring zal wel meevallen denk ik juist omdat er minder licht binnen komt.
   

  StefanD

  • #9
  Als het echt moet verduisteren, dan werken roedes inderdaad niet goed.
  Ik snap niet zo goed hoe je kunt verduisteren met een raam dat op de kiepstand staat... Als er een licht-dicht doek voor het raam zit, dan heeft de kiepstand toch ook geen zin meer?
  Tegen de warmte kun je het best een zonwering aan de buitenzijde gebruiken.
   

  Veronika

  • #10
  Ja klopt natuurlijk, we hebben vóór de koof van het raam nog een gordijn met verduisterdoek ;) Dat werkt weer onvoldoende met zo'n groot vlak met fel licht. Samen verduistert het genoeg.

  Zonwering aan de buitenkant is idd beter. Heb wel eens offertes opgevraagd, maar nooit gekregen. Eronder zit een serre, ik denk dat het allemaal begrotelijk zal worden. Dit werkt ook erg goed, zeker icm met het gordijn dat nog voor de koof zit.

  Maar ieg dank je voor het meedenken! Er blijkt zelfs nog montagetape in huis te zijn, dus over een uurtje ofzo zal het er wel opzitten allemaal :)
   

  Veronika

  • #11
  Frank schreef:
  Je zou dus alsnog een stuk klittenband met lijmlaag kunnen kopen en die op het raam kunnen plakken.
  Dat soort lijm is achteraf wel te verwijderen met wasbenzine. Verkleuring zal wel meevallen denk ik juist omdat er minder licht binnen komt.
  Sorry, ik zag jouw reactie later pas. Beter te verwijderen dan de montagekit denk je? Hmm, misschien wel omdat de lijm in elk geval op het band zit en het band niet zo snel zal verbrokkelen oid.
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #12
  En je kan dus de twee soorten band apart kopen dus je hoeft alleen maar de "hook" of de "loop" te kopen.
  De lijm is er speciaal voor ontworpen. Het plakt goed, ik heb het al een tijd in mijn bus om mijn achterramen te verduisteren.
   

  Veronika

  • #13
  Ik hou het in elk geval in gedachten, fijn dat je de helften apart kan kopen ieg :)

  Maar het gordijn zat er ondertussen al op, we zullen zien!
   

  Veronika

  • #14
  Nou het montagetape plakt voor geen meter, wel heel sterk op het raam (dus verwijderen zal wel weer lastig worden) maar het klittenband plakt er niet goed op. Zelfs zonder gordijn eraan valt het eraf :(

  Dat kan aan (de ouderdom van) het tape liggen, of het kunststof van het band plakt er gewoon niet op?!

  Anyway, moet er dan maar op uit voor zelfklevend klittenband.
   

  Veronika

  • #15
  In de dhz zaak hadden ze alleen zwart smal klittenband, dat lijkt me en lelijk en niet sterk genoeg, dus ik ga nog even op het internet zoeken naar breder wit band, anders wordt het toch een of andere lijm denk ik.

  Montagekit zou hiervoor ook werken denk ik?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #16
  Ik zou een stukje proberen te lijmen met acrylkit, dat is redelijk gemakkelijk te verwijderen door het weg te snijden en de laatste restjes met stevig vlakgum weg te gummen.
  Montagekit is meestal alleen mechanisch te verwijderen, dat laat lelijke sporen achter.
   

  Veronika

  • #17
  Hai Jan, dank voor je suggestie, ik ga het zeker proberen!

  (Iemand) nog tips voor het verwijderen van het montagetape? Het zit verdorie hartstikke vast op het raam geplakt :(
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #18
  Zegt de gebruiksaanwijzing daar niets over?
  Of vraag het aan de leverancier zelf.
   

  Veronika

  • #19
  Goeie suggestie, maar...

  De verpakking heb ik helaas weggegooid - maar het was maar een heel klein doosje, kan me niet voorstellen dat dat erop stond. De site van de fabrikant geeft hier geen info over, tenminste niet als ik zoek op het product zelf of vergelijkbare producten of met de term verwijderen :(.
   

  Veronika

  • #20
  Heb ze wel even een vraag gesteld via een contactformulier.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu