Klinkers leggen op een betonnen pad (2cm zand of drainage?)

Roeller

  • #1
Inmiddels ben ik aan de oprit aangekomen.

De oprit (en de paadjes) bestaan nu uit een betonnen mat/plaat van 20cm gewapend beton.
Mijn idee was om hier ongeveer 2cm zand op te leggen en dan te bestraten met UWF65 klinkers, redelijk strak dus met een dunne voeg.

Nu hoor ik 2 dingen:
  • - Er kwam hier een stratenmaker die zei dat dat wel kon, maar hij zou nog even kijken of hij nog speciaal zand nodig had. Hij dacht niet dat het geheel ging 'drijven'. Hij zei wel dat je het niet in een hard cement bedje moest leggen omdat zijn ervaring dan was dat het erg zou gaan 'roffelen' als je er overheen rijdt.
  • - Een andere stratenmaker zei dat het niet kon, hij zei dat je er zand onder moest doen en om de X meter een drainagebuis omdat anders de stenen zouden gaan drijven.
De oprit is ongeveer 20meter lang, 3,5meter breed.
Ligt op afschot (zeker 1cm per meter) en ik had halverwege al aansluitingen gemaakt om een rooster-/lijngoot aan te brengen.



Heeft iemand hiermee ervaring of de wijsheid om er iets over te zeggen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Een (half)open verharding op een gesloten verharding plaatsen gaat voor problemen zorgen.

Het water dat tussen de klinkers komt, kan onder deze klinkers niet weg. Dus gaan de klinkers drijven in het zand. Als je er vervolgens met de auto overheen gaat, krijg je rijsporen.

En 2 cm zand is te weinig om te zorgen dat de klinkers vast liggen. Dus krijg je rammelende klinkers.

Vanuit de wegenbouw heb ik geleerd: Liefst een puinbed, of stevig verdicht zandbed. Daarna de klinkerverharding.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Roeller

  • #3
Ik moet er aan toevoegen dat de oprit rondom afgesloten wordt door aan de ene kant een plantenbak (zie foto, rechts) en aan de andere kanten RVS strips van zo'n 10cm hoog.

Misschien zit ik er helamaal naast, maar als ik er zo over denk dan;

- Het zand onder de klinkers zal niet kunnen weglopen.

- Ook zijn klinkers zwaarder dan zand dus zullen ze nooit gaan drijven zou je zeggen. en Water is weer lichter dan zand, dus water zal wel naar beneden willen 9zwaartekracht) maar zal op het zand blijven liggen, met name omdat het zand dus niet weg kan. (denk aan een glas water waar je een hand zand in gooit, het zand gaat ligt op de bodem)

- Of ik nu 2cm zand of 20cm zand onder de klinkers doe, dat heeft de klinker toch niet door? In het geval van 20cm zal het alleen maar meer op en neer veren. Als ik er 2cm zand onder leg en goed aantril, vervolgens goed voeg (paar weken zand ertussen vegen). Dan liggen de klinkers toch minstens zo vast als wanneer ze op 20cm zand liggen?
Hoe kunnen ze 'vaster' komen te liggen wanneer je er meer zand onder legt? (of je gaat ervanuit dat ze verzakken, maar dat kan bij mij niet want er ligt beton onder).
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Ik snap niet waarom er op de oprit eerst beton is gestort.
Heb je dat zelf gedaan, en waarom?

2 cm zand gaat niet werken.
De stenen zullen zeker gaan drijven na een regenbui.
Dit omdat het water niet snel weg kan, en dan krijg je een drijfzand effect.
Ook zal in de winter als het vriest, en het laagje zand is nat, de stenen omhoog vriezen.

Het enigste wat nog een beetje wil in deze situatie, is om de stenen in split zand te leggen.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #5
Misschien een ander idéé.
Een laag beton erover aanbrengen met kleurstof gemengd en maak hier een steenpatroon in.
In de wegenbouw zie ik dat ze dat doen.
Of dat hier mogelijk is weet ik niet.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Volgens mij heet dat creteprint... Heb het idd ook wel eens gezien. Mits de bovenlaag voldoende dik is, zou dat een goede oplossing zijn!
 

Henk E

  • #7
Ik ben bang dat jou plan niet gaat werken, denk eens aan een periode van opdooi dat er sommige wegen zelf afgesloten worden.
Heeft het zelfde effect.

Alle beton eruit halen en dan klinkers o.i.d. erin lijkt mijn ook onlogisch toe, wat misschien wel zou kunnen is er een nieuwe betoncoating erover in de gewenste kleur.

Maar t'is maar net wat je wilt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Neem een proef. Laagje zand in een bak water erbij en dan de steen bewegen. Je zal zien dat de steen op de bodem komt. In de praktijk bij jouw op de oprit komt het zand door de voegen omhoog.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Roeller

  • #9
... Dus als ik zand neem (lees: split of erg grof zand) wat niet door de voegen omhoog kan... (als het zand als het ware zelf een soort steentje's is) dan kan het niet door de voeg omhoogkomen.. ?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Neem dan meteen grind....

Nogmaals: Als je nat zand onder druk gaat zetten, krijg je hetzelfde effect als bij drijfzand. Het water zal samen met de kleinere delen van het zand tussen de voegen omhoog komen, maar ook samen met het zand opzij stromen. En de klinkers zakken in de sporen naar beneden.

Een betonnen fundering onder straatwerk is gewoon niet goed.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #11
Hier zijn maar 2 mogelijkheden: Het beton schilderen, of eruit halen.

Ik vraag me ook af waarom dit ooit is gestort, het lijkt ook nog niet zo lang geleden?
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Ralph

  • #12
Op fijnsplit moet dat kunnen, zand gaat zwemmen en is zinloos dus.
 

Marcn88

  • #13
Misschien raar idee
stenen in specie op beton leggen/lijmen :?:
 

Roeller

  • #14
Allereerst antwoord op de vragen:

Wie heeft dit gedaan? Waarom ligt er Beton? Hoe lang geleden?

Al spelende..
Ik heb het beton zelf gestort ongeveer 1 jaar geleden. Met als doel er de oprit (klinkers) op te leggen en dat dit nooit meer zou verzakken. In het beton zit een dubbel gewapende mat en er zitten heipaaltjes onder (gewapend/gespannen beton) van iets meer dan 1 meter, die op de oerlaag staan, verder ligt er een 30cm zand onder het beton. De mat beton is ongeveer 20cm dik.
Dit had ik overigens van iemand gehoord, heb het zelf iets 'verbeterd' en leek mij na uitdenken ook wel een goed idee. Ik had toen nooit rekening gehouden met 'drijven van de klinkers' en dat kwam dus nu eigenlijk pas omhoog.

Te rade bij een constructeur
Ik ben afgelopen week langs een constructeur geweest en die zei mij letterlijk: "Kletskoek dat je problemen met 'drijven' gaat krijgen, drainage is ook onzin. Kijk, hier ligt het ook. Ze hebben het gewoon nog nooit gezien en nooit gedaan, daarom zeggen ze dat het niet kan. Leg ze in de zand cement, 1 deel cement op 2 delen zand, afvoegen met normaal zand."

Te rade bij de Zuiderburen
Ik heb daarnaast naar een paar zaken in België gebeld, waar ze ook veel ervaring met Kasseien en klinkers leggen hebben, in de chape of stabilisé ;)
Ook zij gaven aan: Gebruik metselzand i.c.m. met zand, 2 cm op het beton is voldoende. Daarnaast gaven ze me aan dat ik het evt. zou kunnen afvoegen met Polymeerzand omdat dat minder water doorlatend is.

(helaas mag ik op het forum geen namen van bedrijven of personen noemen)

Eigenwijs
Omdat ik redelijk veel vertrouwen heb in de constructeur en daarnaast natuurlijk geen zin om het beton er uit te halen wat ik er destijds met de beste bedoelingen in heb gelegd heb ik besloten om het toch te proberen (ondanks enkele reacties hier op het forum).
Ik heb de reacties van 'beton onder straatwerk is gewoon niet goed' tot het 'je moet het er uit hakken', 'probeer het te schilderen en vergeet de klinkers' inderdaad gelezen.

Ik zal hier dan ook foto's posten van het resultaat, ook het resultaat na een paar maanden een zware SUV erop en het resultaat van rijden als het nat is (denk aan spoorvorming of loswiebelen van de klinkers) en een foto van een stortbui :)


Nu ik heb besloten om deze richting op te gaan:
- 1 á 2 cm metselzand / cement (verhouding 1 deel cement op 2 delen zand)
- Klinkers er op leggen.
- Evt. invoegen met polymeerzand, al is dat wel erg duur (>50 euro per zak).

Zij er nog mensen met tips, mensen die zeggen: "zie hier alsjeblieft compleet van af!" of mensen die een kleine verbetering in bijv. de zand-/cement verhouding voorstellen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Zoek een forum op en Belgie en lees hoe vaak het daar fout gaat.
Met de jaren komen er scheurtjes in de specie, die laag wordt poreus. Het water in die laag zorgt er voor dat in de winter de oprit kapot vriest. Tenzij de opwarming van de aarde doorzet en vorst verleden tijd wordt dan zit je goed. :wink:
 

GTBrus

  • #16
Wat is inmiddels je ervaring met de klinkers op het betonpad?
Wij hebben hier een vergelijkbare situatie: een oud betonpad waar over we klinker willen aanbrengen.
 

Roeller

  • #17
Helaas kreeg ik in het begin van de 'harde kern' van klusidee leden alleen maar negatieve reacties. Dit waren leden met meer dan 5000 reacties op hun naam die zeiden: "Sloop het eruit" of "Dat wordt niets" of "Kijk maar eens bij de zuiderburen hoe vaak het daar mis gaat".
( @WGB, @Hessie, @Peter)

Zoals met elk project, het gaat erom hoe je het aanpakt en hoe goed je erover nadenkt en het voorbereid. Denk vooruit!


Ik kan je zeggen dat de oprit er nog steeds prima bij ligt.

Op de (dubbel gewapende) betonnen plaat, welke is onderheid met kleine paaltjes welke op de 'oerlaag' staan, ligt 2 a 2,5cm cement/zand (droog) uitgevlakt met daarop de klinkers.

De zand/cement wordt hard (evt beetje nat maken na afloop als alles ligt) en de stenen blijven liggen. Ik heb wel een speciale niet waterdoorlatende voeg gebruikt van een Amerikaans merk (bijna 100,- per zak). Als dat nat wordt, dan wordt het een beetje 'kit'achtig.

Over de oprit zijn al heftrucks, auto's, liften, aanhangers van meer dan 4000Kilo, etc. heen gegaan, stilgestaan,.. Alles staat er nog prachtig bij.

Let wel op 2 dingen:

1) Je kunt de stenen niet aantrillen met een trilplaat, zelfs niet met een trilplaat met rubbermat eronder (dat heb ik geprobeerd, maar dat doet niets behalve een hoop herrie). Je moet het zand/cement goed egaliseren en de klinkers erop leggen. Het is bijna een klus voor een tegelzetter i.p.v. een stratenmaker ;)

2) Verkleuring door het cement, als je cement morst of de stenen 'zuigen te veel' cement op, of je krijgt uitslag van de stenen, dan kan dat verkleuring geven in de zin van een grijze of witte waas. Aangezien je daarna met de speciale voeg gaat voegen zou ik het niet meer schoonmaken met zoutzuur ;)
Gebruik dubbel gebakken steen (klinkers), die zijn zo hard en zuigen niet.


Succes! Ik zal je vanavond een foto sturen van hoe het er nu bij staat.
 

GTBrus

  • #18
Dank je wel voor je reactie!

Zo als ik het lees is het positief uitgepakt. Ik denk dat ik dezelfde methode hier ga toepassen. Dit zal wel pas in de loop van 2020 worden, maar dan weet ik nu wel waar op en hoe ik me alvast kan gaan voorbereiden.
 

Patje 1963

  • #19
Hallo Roeller, Ik wens ongeveer hetzelfde te doen als u.
Hoe is het ondertussen met uw oprit. Heb je nog problemen of nadelen ondervonden.
Het zou fijn zijn als je mij een paar foto's zou kunnen bezorgen.
Alvast bedankt
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu