Klimaatfolie welke kant open?

Ruuhl

  • #1
Ik wil het dak van binnenuit isoleren. De dakconstructie is nu dampopen, maar de zolderverdieping heeft geen ramen en dus geen ventilatie mogelijkheden, behalve het luik van de vlizotrap.
Als ik klimaatfolie aanbreng ipv dampdichte folie, kan bij warme buitentemperaturen het opgebouwde vocht op de zolderverdieping dan via de klimaatfolie door de glaswol-isolatie naar buiten afgevoerd worden? Of is klimaatfolie enkel dampopen van buiten naar binnen toe?

De zolder zal enkel gebruikt worden als opslag, en onder de zolderverdieping zijn enkel slaapkamers. Denken jullie dat we, zonder ramen, vochtproblemen gaan krijgen op zolder? Zo ja, wat zijn er dan voor mogelijkheden om toch de zolder van binnenuit te isoleren?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ruuhl schreef:
Ik wil het dak van binnenuit isoleren. De dakconstructie is nu dampopen, maar de zolderverdieping heeft geen ramen en dus geen ventilatie mogelijkheden, behalve het luik van de vlizotrap.
Misschien is het toch voor iedereen wat duidelijker als je opgeeft van buiten naar binnen, pannen enz..
Zelf verwacht ik dat er op de folie staat geprint deze kant aan de warme-of koude kant.
 

Ruuhl

  • #3
hoi Wgb,

Ik ben gisteren voor de zekerheid het dak op gegaan om te kijken wat er aan de buitenkant van de dakbeschot zit. De opbouw is als volgt, van buiten naar binnen:
dakpannen
houten latten
donkergrijze, papier-achtige laag op de houtcementwolplaat (zie foto)
houtcementwolplaat
houten latten
gordingen

Ik vraag me af of de papier-achtige laag dampopen is.
houtcementwol laag.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Wat is de weerstand, het diffusieweerstandsgetal, van die laag bitumenpapier.
Van de lagen in een constructie moet de dampdiffusieweerstand van de laag aan de binnenkant hoger zijn dan de daarop volgende lagen naar buiten toe.
Kan je na de isolatie met buitenlucht ventileren wordt het voor een constructie een stuk veiliger wat het condenseren betreft.
Dampopen of dampdicht het maakt niet alles uit als de materialen met hun eigenschappen in de juiste volgorde kunnen worden gelegd.
Van invloed. Hoe wordt die ruimte gebruikt en wat zijn de 4 parameters qua relatieve luchtvochtigheid en temperatuur in het seizonen gemiddeld.

Je hebt bij Joost de Vree wel gezien dat de vraag heel simpel is maar de materie behoorlijk ingewikkeld is. Ik moet en wil er best veel moeite voor doen. Ja nee komt bij mij niet voor.
Nog even bij Joost in de bibliotheek voor je gezocht, ik zie dat er twee soorten papier zijn, enkel heeft een getal van 680- en dubbelzijdig 3000.

Even gesimuleerd met het getal 3000. Dus het materiaal wat het dichter is.
Een damprem is het sleutelwoord. PE of intelligent maakt niet zoveel uit. Zorg besteden aan goede afwerking zodat het scherm zo dicht als mogelijk wordt aangebracht.

Oja ik zie nog iets over klimaat folie staan. Ook hier het proces van warm naar koud. Dus van buiten naar binnen, drogen dan moet het binnen koeler zijn dan buiten.
 

Ruuhl

  • #7
Bedankt voor je uitgebreide reactie. Dus als ik je goed begrijp kan mijn plan prima werken zolang de damprem maar zorgvuldig geplaatst wordt.

Ik heb speciale kit om aan de muren te lijmen, tape om de overlappende folie stukken te plakken en over de getackte nietjes. Op de vloer ga ik je truc toepassen met folie om een latje wikkelen
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Inderdaad zorgvuldig werken en het zal zo wel goed zijn even vergeten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu