Klimaatfolie of niet?

PTT-Post

  • #1
Beste allen,

Ik besef mij goed dat dit een veelbesproken onderwerp is op dit forum. Ik heb hier al veel over gelezen maar kan het antwoord niet vinden.

Ik heb een slecht geisoleerd schuin dak. Ik wil deze extra isoleren met behulp van 16 cm glaswol, en dit vervolgens afwerken met gipsplaten. Ik begrijp dat er een folie tussen de gipsplaten en glaswol moet worden geplaatst.

Op het dakbeschot zit een piepschuim isolatie van 3 cm. Dit is afgedekt met een bitumen/asfaltpapier. Is deze bestaande isolatie dampdicht? Dit zal bepalen of ik kies voor dampremmende folie of klimaatfolie.

Kan ik klimaatfolie gebruiken? En stel dat deze toch wel dampopen is, kan het gebruikt van klimaatfolie dan kwaad? Ik zit er over te denken om 'voor de zekerheid' klimaatfolie te gebruiken. Is dit alleen nadelig qua prijs of zitten hier weer andere risico's aan vast?

Onderstaand is een foto van de bestaande isolatie op het dakbeschot. Rechts is het piepschuim isolatiemateriaal en links is de folie/papier die hier op zit.

Bij voorbaat dank.

IMG_20201115_110643.jpg
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
"Dit is afgedekt met een bitumen/asfaltpapier." Zit dit vast aan het schuim of ligt deze laag los op de isolatie.
Mag ik vragen wat is de logika om te beslissen voor een standaard PE van 0,2 mm dik of een klimaatfolie.
 

PTT-Post

  • #3
Bedankt voor het antwoord Wgb

Het papier zit vast aan de piepschuim isolatie. Voor zover ik kan zien zijn dit platen isolatiemateriaal en is het papier onderdeel van deze platen. De woning is van 1983.

Dit is het verhaal voor zover ik het begrepen heb: Lucht in de woning is vochtig en warm. Dit kan in de winter in de isolatie condenseren: daarom moet het geweerd worden met een folie. Deze folie zal echter nooit 100% dampdicht zijn, waardoor altijd wat vocht in de isolatie komt. Dit moet echter wel weer wegkunnen omdat het anders opbouwt.

Zou het bestaande isolatiemateriaal op het dakbeschot dampopen zijn, dan kan ik kiezen voor een standaard 0,2 mm PE folie aan de warme zijde. Het vocht kan dan immers naar buiten via het dak.

Mocht de bestaande isolatie echter dampdicht zijn, dan zou ik, met PE aan de warme zijde, het vocht opsluiten in het isolatiemateriaal. In dat geval zou ik een klimaatfolie (ook wel vochtregulerende folie genoemd) moeten gebruiken, waardoor het vocht in de zomer uit de isolatie kan ontsnappen.

Bovenstaande conclusies komen van mijn eigen onderzoek op dit o.a.forum en milieucentraal.nl.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
De EPS is niet dampdicht heeft een Mu waarde van 20/100. Planken 20/50. De wol heeft een waarde van 1 dus volledig dampopen. PE 100.000 en de Intelligente is variabel.
Dat laagje wat op de EPS zit zal dampopen genoeg zijn anders zouden er sporen van vocht zijn vermoed ik. Voelt de EPS nat of vochtig aan?
De folies zijn allebei dampdichter dan alle materialen die in je dak zitten na de isolatie van de wol.
Wat dat betreft moet kunnen.
Omdat jouw dak niet volledig dampdicht is kan het in de periode Mei tot Oktober drogen.
De moeilijkheid of het onzekere is hoe goed worden die folies aangebracht, dat is niet te simuleren. Hoeveel vocht kan er door slordigheden in de uitvoering in de periode Oktober tot Mei in de constructie komen. Er mag iets van vocht inkomen echter niet meer dat deze in de periode van Mei tot Oktober weer volledig kan opdrogen. Zo kan er in Oktober weer met een schone lei worden begonnen.
 

PTT-Post

  • #5
Bedankt voor je verdere toelichting. De EPS onder de pannen voelt niet nat aan. Het dakbeschot is aan de binnenkant wel hier en daar nat geweest. Maar ik weet niet of dat van lekkage komt in het verleden of door condensatie.

Ik denk dat ik om elke onzekerheid weg te nemen toch voor klimaatfolie ga. De zorgeloosheid is me de extra 200 euro waard.

Wat betreft het aanbrengen: Dit doe ik met folielijm tegen de muren, plafond en vloer. Naden worden natuurlijk afgetaped. Op de folie (met onderliggend eerste rachelwerk) komt nog een rachelwerk van 22 mm waarop de gipsplaten komen. Met 25 mm schroeven kom ik dan niet door de folie heen. De enige plaatsen waar de folie doorboord word is daar waar het tweede rachelwerk op het eerste wordt geschroefd.

Ik hoop op een goed resultaat!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Folie lijm is voor mij nieuw. Sinds 1977 met een folie op basis van PE gewerkt . Nooit geweten dat je kunststof op PE basis kan lijmen. Ben heel benieuwd.
Let op: Die verbinding als deze verder niet wordt ondersteund levenslang dicht moet blijven.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu