Hoe klimaatfolie aanbrengen

Saamboy

  • #1
Eenmaal begonnen met het isoleren van de zolder, werd mij geadviseerd om geen dampremmende folie (wat ik eigenlijk van plan was) te gebruiken. Gezien ik dakplaten heb met een 2cm dikke pur laag. Ik kwam hier pas achter nadat er een extra dakraam werd geplaatst en ik de halve zolder al klaar had met isolatie en tengels.

nu las ik ergens dat een klimaatfolie direct tegen het isolatie materiaal geplaatst moet worden en dan pas de tengels om de afwerken te kunnen bevestigen. In hoe verre is dit wenselijk voor de klimaatfolie. Gezien ik de gehele constructie al heb geplaatst ben ik benieuwd wat de mogelijkheden zijn.


ik zal wat foto’s toevoegen hoe het er nu uitziet.
wie kan mij hier meer over vertellen?
5CF2071D-405D-45A1-BB81-E58CC735671D.jpeg
0A5D2C9E-780F-4697-81B7-2B64315E5B18.jpeg
 

Robert0v

  • #2
Dat klopt, dat is omdat tussen afwerking (gipsplaat) en folie een luchtspouw aanwezig dient te zijn. De folie moet vocht naar 'buiten' (warme kant woning) kunnen uitademen.
 

Saamboy

  • #3
@Robert0v
bedankt voor je reactie en duidelijk. Nog een vraag die je eventueel kan beantwoorden. Mag een klimaat folie zowel horizontaal als verticaal aangebracht worden. Of zijn hier speciale eisen aan verbonden?
En als laatste is het nodig gezien mijn situatie dat ik met een Klimaatfolie moet werken of zou een dampremmende folie ook volstaan?
 

Robert0v

  • #4
Horizontaal of verticaal maakt niet uit, zolang je maar wel goed oplet dat hij met de juiste zijde wordt geplaatst.

Een dampremmende folie zou in theorie ook kunnen, maar dit moet dan uiterst nauwkeurig worden afgeplakt/gekit. En dan nog is het risico op vochtproblemen met deze methodiek hoger. Bij een dampdichte buitenlaag wordt daarom een klimaatfolie geadviseerd.
 

Saamboy

  • #5
@Robert0v

bedankt voor je reactie, En de juiste zijde bedoel je mee dat de bedrukte tekst aan de binnen zijde woning leesbaar is zeker?
Ik ga er mee aan de slag bedankt voor de hulp
 

Saamboy

  • #6
Nog een laatste vraag( hoop ik)
Zoals op de foto te zien is komen de tengels hier in de nok samen. Mag de folie daar bovenlangs los op leunen zeg maar, ik zie geen mogelijkheid om de folie in de nok vast te kunnen zetten.

image.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Saamboy schreef:
ik zie geen mogelijkheid om de folie in de nok vast te kunnen zetten.
Meen je dat nou.
 

Saamboy

  • #8
@Wgb
Als de folie achter de tengels moet komen kan ik er niet bij komen om het daar vast te zetten met nietjes, of zie ik iets over het hoofd?

ik dacht eigenlijk de folie in 1 lengte te houden, door van links onder naar de nok en van de nok naar rechts onder. Zodat het in een geheel een baan zal worden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Zorg in ieder geval waar je moet nieten een lat gaat aanbrengen zodat je kan nieten en tapen met een ondergrond.
 

Saamboy

  • #10
@Wgb

okee, maar mag het er ook los ophangen. (in de nok) met mijn idee zal er in de nok geen naad komen en hoef ik dan ook geen tape aan te brengen. En alleen op de plaatsten waar ik wel kan nieten (gordingen) de folie vast te zetten. Of is dat niet helemaal de bedoeling? Butyl Tape gebruik ik voor langs de randen en de grond. En heb spinvlies tape voor de naden en nietjes af te dichten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu