Kleuren bedrading

Jacqueline2008

  • #1
Hallo allemaal!

Ik heb een vraag die voor de doorgewinterde klusser waarschijnlijk 'peanuts' is, maar ik wil het even zeker weten voordat ik aan de bedrading ga zitten ;)

Ik heb voor in een nieuw huis lampen gekocht voor aan het plafond. De lampen bevatten de kleuren blauw, bruin en geel/groen. Nu wil ik die aan het plafond gaan ophangen, maar zie ik opeens andere kleuren; namelijk bruin, blauw en zwart. Op 2 plekken in het plafond zie ik ook geel/groen.

Nu vraag ik me af:
1. Is het erg dat er, behalve op die 2 plekken, geen geel/groen bij zit?
2. Wat moet er gebeuren met de zwarte draad, die kan toch niet in de lamp?

Je merkt het, een beginnende klusser die graag wat wil opsteken! :D Wie geeft me raad? :D

Alvast hartelijk bedankt!
 

Pepjo

  • #2
Geel/groen is de aarde, die sluit je op de lamp aan als die van metaal is.
Blauw is de "nul".
Bruin is de "fase", hierop staat 230 volt.

Zwart is de schakeldraad. Deze komt van je lichtknop, hiermee kan je de lamp aan en uit doen ( schakelen). Hier staat dus wel of niet 230 volt op.

Deze sluit je dus wel aan op je lamp, samen met de blauwe en evt de geel/groene. Alleen sluit je de zwarte draad uit je plafond aan op de bruine in je lamp.

Pas op met de bruine die uit je plafond komt : hier staat continu spanning op. Zorg dat je die goed afdopt, zodat deze niet per ongeluk kortsluiting maakt.
 

Jacqueline2008

  • #3
Okee! Heel erg bedankt voor je antwoord!

Dus als ik het goed begrijp, komt de zwarte draad in plaats van de bruine draad? Dat betekent dus zwart uit plafond aan bruin aansluiten bij de lamp en blauw bij blauw aan de lamp aansluiten, en groen/geel is geen probleem als die er niet bij is? Ik dacht dat het altijd geaard moest zijn, maar als het er dus niet noodzakelijkerwijs bij zit, is het geen ramp?

En afdoppen van de bruine draad, ik klink echt als een 'beginner' :oops: maar goed beter alles vragen dan onder stroom staan! Hoe gaat dit precies?
 

Fiesiekus

  • #4
Pas ook op met de zwarte draad; daar kan ook spanning op staan. Het beste/veiligste schakel je de betreffende groep uit in de meterkast voordat je aan de slag gaat.

Afdoppen doe je door een kroonsteentje of een steeklasdop op het bruine afgestripte draad te monteren (als dat er nog niet zit).
 

Appeltje

  • #5
Jacqueline2008 schreef:
(...), en groen/geel is geen probleem als die er niet bij is? Ik dacht dat het altijd geaard moest zijn, maar als het er dus niet noodzakelijkerwijs bij zit, is het geen ramp?

En afdoppen van de bruine draad, ik klink echt als een 'beginner' :oops: maar goed beter alles vragen dan onder stroom staan! Hoe gaat dit precies?
Als er een groen/gele aan de lamp zit, is het eigenlijk de bedoeling dat ie geaard wordt (waarschijnlijk metalen buitenkant aan de lamp). Dit is voor de veiligheid... een aardedraad erbij trekken is een behoorlijke klus.

Tijdens het werken aan de centraaldoos moet je gewoon zorgen dat de groep uitgeschakeld is en dit ook controleren.

Gr. Richard.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Jacqueline2008 schreef:
En afdoppen van de bruine draad, ik klink echt als een 'beginner' :oops: maar goed beter alles vragen dan onder stroom staan! Hoe gaat dit precies?
Als je met en normaal afgemonteerd lichtpunt (centraaldoos) bezig bent
is er geen vrije bruine draad beschikbaar deze zitten al in een lasdop.

je hebt alleen een zwarte en een blauwe draad + eventueel geel/groen voor de aarde
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu