Klemmende poort

Nilez

  • #1
Beste leden,

Ik hoopte dat jullie me kunnen helpen met ideeën ivm met een klemmende poort. Ik schrijf maar even het hele verhaal in de hoop dat dit wellicht hints oplevert wat er aan de hand kan zijn. Excuses dus voor de misschien overdreven uiteenzetting.

De poort is afgelopen zomer geplaatst samen met de nieuwe schutting die op de afbeelding te zien is.




Al gauw merkte we dat hij bij vochtig weer begon te klemmen. We hebben er toen een strookje afgehaald en de poort had weer voldoende ruimte. Echter nadat het wederom een vochtige augustus week was, begon hij wederom te klemmen. Vooral de onderste helft leek het meest klem te zitten dit keer. Daarom hebben we hem wederom ingekort en dit keer een behoorlijk stuk. Hij had nu een krappe centimeter ruimte tussen de zijkant en de rechter paal over de hele lengte en bewoog dan ook mooi vrij. Maar je raad het natuurlijk al. Na nat weer klemde hij toch weer. Inkorten had verder geen zin meer aangezien het blijkbaar toch ergens anders in de constructie zit.

Toevallig waren we ook met de bestrating bezig en moest onder de poort tussen de palen een randje klinkertjes komen. Het laatste klinkertje ging nogal gewrongen tussen de twee palen van de poort en moest ertussen gehamerd worden. Maar warempel, zorgde dit ervoor dat de poort een half jaar heel mooi vrij heeft bewogen! Maar na een natte november is het nu weer zover :evil: Nu klemt hij weer maar dan vooral bovenin. Ook loopt het slot steeds vaster op het moment dat de poort klemt, en moet ik de poort echt omhoog trekken bij het slot om het open te krijgen.

Voordat ik een volgende stap neem hoopte ik dat jullie me konden adviseren over wat ik het beste kan doen.

Alvast ontzettend bedankt,

Niels
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Een balkje bovenop de palen plaatsen, zodat deze (met name degene waar de deur aan hangt) recht blijft staan.
 

Nilez

  • #3
Hoi,

Even voor de duidelijkheid, bedoel je zoals de rode lijn aangeeft op de foto? Wat vind je verder van de constructie van de poort? Is die op een goede manier gemaakt. Mijn vader heeft dit poortje namelijk moeten samenstellen met de spullen die hij had en hoopte dat dit zo in orde zou zijn.

 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Idd, zoals de rode lijn aangeeft. Verder ziet het er netjes uit. Zijn de 2 schoortjes goed vastgezet aan de verticale delen?
 

Tiho

  • #5
Zo te zien zitten de hengen ook maar op twee bouten vast. Als dit uitzakt, gaat het boven klemmen.
 

Nilez

  • #6
@Walker: bedoel je met schoortjes de twee schuine delen tussen de verticale in? Sorry ben niet zo bekend met de termen :wink:

@Tiho: Klopt, die zitten inderdaad maar met twee bouten vast. Kan dus ook verbeterd worden.

Is het eigenlijk gangbaar dat zo'n poort aan de bovenkant wordt verbonden in een situatie als deze? Je ziet ook poorten die het niet hebben maar dan zie ik dat ze meestal aan de muur hangen of tussen twee dikkere palen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Dit zijn de schoren, ze voorkomen dat de deur uitzakt:

 

Nilez

  • #8
Hoi leden,

Nogmaals bedankt voor de reacties tot nu. Ik had toch nog een vraag. Is er misschien toch nog een optie iets aan de palen zelf verstevigen zodat deze ieder voor zich goed op hun plek blijven zonder ze met elkaar te verbinden? Mocht verbinden toch de beste optie zijn, zou de verbinding dan ook lager en tussen de palen mogen komen? Om in de traditie van de rode lijntjes te blijven heb ik het maar weer even zo aangegeven op het plaatje.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu