Kledingkast zelf maken

Kluspuntnl

 • #1
Hallo allen,

Ik ga voor het eerst een kledingkast maken van meubelpanelen in een ruimte van 2600mm x 3000mm x 520mm (hxbxd). Daar heb ik een aantal vragen over waar jullie mij wellicht mee kunnen helpen:
1. Gezien de beperkte diepte wil ik eigenlijk geen element aan de achterkant. Ik zie niet direct een probleem om de achterwand open te laten zodat de geschilderde muur in het zicht is. Kan dit?
2. Kan ik de meubelpanelen aan de zijwanden direct op de muur schroeven?
3. Ik wil de kast laten rusten op een balkenconstructie op de vloer welke tegen de wanden (achterwand en zijwanden) aan wordt geschroefd. De eerste horizontale plank komt dus op het rachelwerk te liggen. Uiteindelijk komt er dus een plint voor. Zie jullie nog valkuilen met de onderconstructie?
4. Hoe bevestig ik de verticale tussenwanden? Moeten deze zowel aan de onder, boven als achterkant (kopse kanten) bevestigd worden? En hoe? Ik wil het liefst niet met beugels werken. Met deuvels zou kunnen, maar dan alleen aan de onder en boven kant, aangezien deuvels in een gibowand niet gaat lukken. Hebben jullie tips?
5. Kan ik alle horizontale tussenplanken met van die plankendragers (weet even niet hoe het heet) los leggen? Of moeten deze ook geschroefd worden aan de verticale elementen?
6. Gezien de beperkte ruimte kan ik aan 1 zijde geen openslaande deuren plaatsen. Het alternatief is een schuifdeur welke ik niet mooi vindt. Derhalve overweeg ik een vouwdeur (die neemt dan alleen aan 1 zijde meer ruimte in beslag bij openen, dit zou wel goed passen), echter heb ik geen idee hoe dit systeem heet. Weet iemand dat? Dan kan ik wat meer info verzamelen.

Het zijn veel vragen, maar zou mij enorm op weg helpen :)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
Plaats eens een schets van wat de bedoeling is.

Een open achterkant kan, maar dan moet de stabiliteit van de kast wel geregeld zijn. Dat kan door de kast bv. met de zijkant tegen een muur te bevestigen.

Bij hoge kasten kan je niet alle tussenplanken op dragers leggen, dan is minimaal één vaste plank halverwege wel erg aan te raden.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #3
Je kan ook nog onderzoeken of je als basis kasten kunt kopen bij bijvoorbeeld de zweedse meubelgigant. Deze dan verzagen op het passend te maken. Kan een hoop werk schelen, en voor dat geld kun je zelf het hout niet aanschaffen.
 

Kluspuntnl

 • #4
@IJkenhout , ik zal de komende tijd een schets maken, heb deze zo niet beschikbaar. Maar dank voor de tip mbt stabiliteit. Zijkanten aan de wand en een aantal vaste planken tussendoor.

@Job_04, weet jij toevallig of je de welbekende kast van 58cm diep zonder problemen kan inkorten tot 50cm? Dat zou inderdaad een hoop tijd en moeite (en wellicht geld) schelen. Ik heb wel eens gelezen (dacht op deze forum) 0dat deze kasten een bepaalde versterking hebben lopen op sommige delen. Zou zonde zijn als je die toevallig net eruit zaagt.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #5
Dat lijkt me wel mogelijk, al is het wellicht wel nodig de kast daarna weer te verstevigen, bijvoorbeeld door een latje op de muur te bevestigen en hier de kast aan te monteren, maar daar ontkom je bijna niet aan als je geen achterkant in je kast wil, ook niet bij zelf bouwen.
 

Kluspuntnl

 • #6
Ok, duidelijk. Dat moet dan geen probleem zijn denk ik.

Hoe zit het overigens met de laden die bij deze kasten horen? Die kunnen denk ik ook ingekort worden, maar er is aan de onderkant dan een metalen geleider van ook zo'n 56cm bevestigd. Raad je aan deze ook met een ijzerzaag in te korten of is het dan verstandiger om een ander systeem te kopen die gewoon korter is?

Bij zelf inkorten moet dan even nagedacht worden hoe deze aan de achterkant passend te maken, omdat daar een haakje zit die in het gaatje achter de lade valt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #7
Ladegeleiders niet inkorten maar passende kopen.
 

Kluspuntnl

 • #8
Binnenkort start ik met mijn 'project'. Moet ik nog ergens rekening mee houden bij het kopen van een geleider van de juiste maat? Past elk geleider op elke soort lade, mits de juiste maat? Het zou zonde zijn als de geleiders die ik aanschaf niet zijn te combineren met de lades van IKEA.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #9
Niet elke geleider past op elke lade. Je hebt bv. geleiders die onder een lade gemonteerd worden, en aan de zijkant. Verkopen ze bij diezelfde winkel ook niet de bijpassende geleiders?
 

Kluspuntnl

 • #10
De bijpassende geleiders worden wel verkocht maar omdat ik de kast in de diepte ga inkorten, zullen de lades ook ingekort worden. Dan passen de geleiders niet meer.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #11
Ladegeleiders van de blauwe zweed zijn van een bekend merk, bl*m, die zijn korter te krijgen.
De zweedse geleiders hebben een afwijkende lengte maatvoering dan de standaard, ze zijn langer.
Zoek het type geleider op wat er standaard bijgeleverd wordt, en dan kan je op zoek naar een kortere versie.
 

Kluspuntnl

 • #12
Het heeft even geduurd maar kasten zijn besteld dus binnenkort aan de slag.

daarnaast ook besloten om schuifdeuren te plaatsen. Het systeem wordt van Storemax R40. Wat ik graag nog zou willen weten is of ik eerst de rails moet installeren en dan moet meten hoe hoog de deuren moeten zijn? Of zou dat op het informatiepakket van Storemax staan? Het worden deuren van vloer tot plafond.

daarnaast vroeg ik me af hoeveel overlap er tussen de deuren moet zitten. Is 5 cm bijvoorbeeld voldoende?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu