Klapraampje verven en permanent vastzetten

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik heb in mijn huis een aantal bovenlicht raampjes (50x150 cm), welke ik permanent wil afsluiten (kunnen nu open klappen). Het klapraampje wordt daarom vastgeschroefd aan het kozijn met voldoende en lange schroeven.

Voordat ik dit ga doen wil ik de kozijntjes en raampjes opnieuw gronden en aflakken. Moet ik dit vooraf doen (dan is alles rondom geverfd), of kan ik beter eerst de raampjes vastzetten, waardoor de sponningen niet geverfd worden? Wat is wijsheid?

Is het raadzaam om de kier tussen kozijn en raampje open te laten, of kun je deze beter dichtstoppen met kit of een ander middel?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Rondom goed in de verf zetten, incl de sponning en daarna dichtschroeven. Indien er geen tochtstrip inzit, zou ik ze vastlijmen. Dichtkitten niet tpv de onderdorpel, als er dan vocht tussenkomt, kan het niet weg.
Vast dubbelglas erin zetten is ook een optie, als de bovenlichten geen dubbelglas hebben.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
De raampjes zijn inderdaad nog voorzien van enkel glas. Dit wilde ik ook gelijk vervangen voor dubbel glas. Ook zit er geen tochtstrip in.

Op dit moment worden er anti inbraakstangen gemaakt voor in alle bovenlichtjes. Op het moment dat deze klaar zijn monteer ik ze en is mijn werkwijze als volgt:

- Raampjes demonteren en glas laten vervangen voor dubbel glas;
- Kozijntjes en raampjes gronden;
- Kozijntjes lakken;
- Raampjes weer inhangen en vastschroeven;
- Schroefgaten plamuren en overgronden;
- Raampjes aflakken.

Als ik je dus goed begrijp zou je de raampjes rondom in de sponning dichtlijmen (montagekit ?) tegen tocht en daarna aan de buitenkant alleen de kier bij de stijlen en bovenkant dichtkitten en de dorpel openlaten.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Waarom niet de raampjes eruit laten en dubbelglas in de kozijnsponning plaatsen? Dan past er zeker glas in met een spouw van 15 mm.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat heb ik thuis ook voorgesteld, maar er blijft beneden 1 en boven blijven er 2 van de in totaal 9 klepraampjes open. Hierdoor krijg je dus een ander aanzicht als het raampje ontbreekt.

Maar ik geef niet op, ik ga het nog een keer in de groep gooien als de timmerman / glaszetter de boel op komt nemen.

Daarnaast bieden de raampjes zelf qua dikte maar minimaal ruimte voor dubbel glas, dus dat is ook nog een nadeel van de raampjes houden.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Of de raampjes in zijn geheel vervangen door nieuwe met een diepere sponning. Je hoeft dan niet te werken met opdekglaslatten en is dus veel mooier en ook nog eens duurzamer.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Glas rechtstreeks in het kozijn levert ook extra licht binnen op.

Wat is de reden dat ze permanent afgesloten worden? Is de ventilatie in huis wel (op een andere manier) geregeld? Vind het nogal zonde klinken, en nadelig voor de verkoopbaarheid.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu