Klam hout schuin dak onder isolatie

Wij zijn een aantal weken geleden begonnen met de isolatie van ons schuine dak. Ons schuine dak liggen dakpannen op met daaronder geen isolatie.
Wij hebben 15cm glaswol tussen de gordingen geplaatst. nu zijn we er ps dit weekend aan toegekomen om het dampremmende klimaatfolie er tegenaan te zetten en met de beplating te beginnen.
echter viel het ons nu op met het er even uithalen van een isolatiedeken dat het dakbeschot wat klam aanvoelt. Op een plek waar de afgelopen weken nog geen isolatiemateriaal heeft gezeten voelt dat niet zo.

Kunnen wijnu gewoon verder isoleren en ligt dit aan het huidge natte weer? of is het beter om alles eruit te halen, de zolder goed te verwarmen en dan als hethout weer droog is pas verder te gaan?
 
Je geeft zelf het antwoord al. Het beste is dit te doen in een periode waarin het dak helemaal droog is en de temperaturen hoger zijn. Misschien gaat het nu ook goed, maar dat weet je niet, wat je nu onder de klimaatfolie aan vocht opsluit blijft er maanden zitten. Ik zou wachten.
 
Zo snel mogelijk afmaken. De toegang tot de zolder zoveel mogelijk wordt afgesloten. Deur dicht als die er is.
Het betreft een dak met pannen dus zodra de dampremmendelaag is aangebracht kan de constructie gaan opdrogen.
 
Wat @Wgb aangeeft is inderdaad ook mogelijk; je moet alleen niet dat isolatiemateriaal dagen of weken laten zitten zonder damprem. Isolatie aanbrengen en nu direct de folie aanbrengen kan ook.
Oude situatie: hout werd geventileerd en iets verwarmd door binnenlucht; geen condensatie. Situatie met alleen glaswol en geen folie: hout ventileert minder en koelt veel meer af, gevolg: condensatie tegen het hout. Dat laatste moet niet te lang duren.
Als het kan zou ik het zelf in het voorjaar doen met hogere temperaturen.
 
Zeker met glaswol is dat een issue ja. In de praktijk zal het vaker gebeuren dat de damprem niet op dezelfde dag wordt aangebracht als de isolatie maar met bijv. PIR platen met alu laag geeft dat al minder omdat die alu laag op zich al als damprem fungeert. Daar zal minder snel vocht in trekken in de tussentijd. Glaswol neemt, lijkt mij, gemakkelijker vocht op als het dampscherm nog ontbreekt. Toch?
 
Glaswol zelf neemt geen vocht op. Echter de structuur is open, waardoor warme lucht van binnen (met meer waterdamp) het koude dakbeschot kan bereiken.
 
Helder. En dat heb je dus minder snel met PIR met als laag dan met glaswol of steenwol. Dus vooral met die laatste twee is het extra belangrijk zo snel mogelijk ook de damprem aan te brengen.
 
  • Like
Waarderingen: Walker
Betekent dit dat je met PIR geen damprem hoeft aan te brengen omdat die al verwerkt zit op de plaat zelf? Of breng je onder PIR platen alsnog een damprem aan?
 
Als de pir platen een damprem hebben (aluminiumcachering), is het van belang de naden tussen de platen af te tapen en de aansluitingen aan muren of balken ook af te tapen met luchtdichte tape. Dat kun je doen met aluminiumtape / isolatietape die hiervoor in de handel is. Geen ducttape of andere tape gaan gebruiken, dat kan na verloop van tijd los laten.
 
Het beste bewijs van de ellende van een damp remmend scherm, waar je eigenlijk een echt dampdichtscherm nodig hebt.

Gelukkig heb je het nog niet afgewerkt. Overweeg om het nu nog beter te doen. Denk niet alleen aan dat glaswol, wat sowieso een irritant materiaal is.

Reken even door wat de Rc waarde van dat glaswol vs, het betere PIR of nog betere Resolschuim is.

Mijn advies, flikker je huidige folie er uit. Vul het vak tussen je gordingen verder uit tot gelijk met je gordingen, en overkluis je gordingen dan ook door het geheel af te werken met een dubbel gecacheerde resolplaat als van Kingspan o.i.d.

En je doet super je best om dat super damp- en luchtdichte systeem in stand te houden.

Eerst dat levert kwaliteit op!
 

Gerelateerde klussen

Reacties
13
Weergaven
318
Dak en schoorsteen
IJkenhout
Reacties
4
Weergaven
438
Dak en schoorsteen
IJkenhout
Reacties
11
Weergaven
632
Dak en schoorsteen
Jackd
Reacties
8
Weergaven
437
Dak en schoorsteen
IJkenhout
Reacties
9
Weergaven
632
Dak en schoorsteen
Mark7719

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu