Kieren tussen vloer en muur dichten (rooklucht)

EVester

 • #1
Hallo allemaal,

Wij zijn net verhuisd en komen er helaas achter dat wij regelmatig de rooklucht van onze onderburen ruiken in ons appartement. Wij hebben net een nieuwe vloer gelegd en de plinten zitten hier nog niet op. Wat ons opvalt is dat de lucht vooral door de kieren tussen de vloer en muur omhoog komt. Het is een oud pand en op sommige plaatsen sluit het stucwerk niet helemaal aan op de ondervloer (waar onze nieuwe vloer nu dus overheen ligt), hier lijkt de lucht het ergste te zijn. Heeft iemand een idee hoe wij dit het beste op kunnen vullen?

De nieuwe vloer die wij over de houten ondervloer hebben gelegd is een parketvloer, hier hebben wij ong 1cm tussen de muur en vloer vrij gelaten voor de werking van het hout. Ik neem aan dat ik dit niet dicht kan kitten? Dit zou namelijk, naar mijn inziens, de makkelijkste manier zijn om alles helemaal af te sluiten.

Ben benieuwd naar mogelijke oplossingen!

Met vriendelijke groet,

Erik
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #2
  Parketvloer eruit halen, dan een dichte ondervloer maken en daarna het parket terugplaatsen. Een makkelijke oplossing is er niet als je dit goed wil oplossen.

  Enkel de randen rondom het parket opvullen, zal het probleem onvoldoende oplossen. Ook moet het parket rondom kunnen werken. Zeker als het ook zwevend gelegd is, maar dat zal waarschijnlijk wel aangezien het om een appartement gaat.
   
  • Like
  Waarderingen: EVester en Walker

  Rooster

  Specialist Geluid
  • #3
  Plaats eens een foto van de kier.
  Vertel even hoe de opbouw van de vloer precies is.
   
  • Like
  Waarderingen: EVester

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  je weet zeker dat het niet de lucht van de vorige bewoner is?
  als er iemand jaren 2 pakjes per dag in die ruimte heeft gebruikt is alles vergeven van die geur
   
  • Like
  Waarderingen: EVester

  EVester

  • #5
  Dank allen voor de reacties en het mee denken! Wordt gewaardeerd!
  Ik zal hieronder even antwoord geven op jullie wedervragen :)

  - Het parket is inderdaad zwevend gelegd. Ben er zelf van overtuigd dat de kieren in ieder geval al flink zouden schelen, het lijkt wel echt daar vandaan te komen. Je kan de rook geur echt op specifieke plekken heel sterk ruiken.

  - Opbouw van de vloer is als volgt: 1: Oude houten ondervloer die direct op de balken ligt. Hieronder zit wel isolatie materiaal. 2: Redupax ondervloer (1 cm dikke platen) 3: Nieuwe parket vloer die zwevend is gelegd. Ik heb wat foto's toegevoegd. De geur is dus niet overal langs deze rand tussen muur en vloer te ruiken, maar lijkt vooral op specifieke punten door te komen. Dit is vooral bij de deurposten en op plekken waar er grote kieren tussen het stucwerk en de originele houten ondervloer zitten.

  - Geur lijkt wel echt van de onderburen te komen. Wij ruiken het echt alleen wanneer zij roken, en dan ook gelijk vrij sterk ;)

  Voor zover ik het nu zie zouden dit misschien mogelijkheden zijn:

  1: Zoals @Mn22 aangeeft alles eruit halen en zorgen dat er een goed sluitende ondervloer in zit. Dit zou voor ons wel een heel groot (duur) project worden vrees ik.
  2: De (verticale) kieren tussen muur en oude houten ondervloer dichten met bijv. kit of staalwol.
  3: De volledige ruimte tussen de nieuwe vloer en muur dichten met iets wat flexibel genoeg is zodat de vloer nog steeds kan werken? (zou het bijv een optie zijn om de plinten zowel aan boven als onderkant af te kitten?)

  Ik hoor graag wat jullie denken!

  Mvg,
  Erik

  WhatsApp Image 2022-02-13 at 15.28.13 (1).jpeg WhatsApp Image 2022-02-13 at 15.28.13.jpeg WhatsApp Image 2022-02-13 at 15.28.13 (3).jpeg
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Als je gelijk hebt voldoet de vloer niet aan het bouwbesluit
  als je een sigaret al ruikt is een brand ook binnen 5 minuten door die vloer
  eigenlijk is dat meer iets voor je huisbaas
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #7
  Rooklucht ruik je heel sterk. Ik had het pas ook van de bovenbuurman, dat kwam door een loze elektraleiding in de meterkast mijn woning binnen.

  De kierdichting moet je serieus aanpakken om het effect te laten hebben, daarom ontkom je er haast niet aan om de parketvloer te verwijderen. Het afkitten van plinten e.d. gaat niet, want dan kan de parketvloer niet meer vrij werken.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
  Boertje125 schreef:
  Als je gelijk hebt voldoet de vloer niet aan het bouwbesluit
  Dan moeten ze half Amsterdam gaan slopen als dat zo is.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #9
  En ook half Utrecht, Den Haag en Rotterdam... Grofweg alle portiekwoningen met houten vloeren gebouwd in het zgn. interbellum (1920-1940) en de wederopbouw (1945 - 1970) voldoen niet aan de hedendaagse eisen voor brandwerendheid. Omdat er geen aandacht was voor het brandwerend afdichten van aansluitingen en openingen.

  Wil je het goed doen, dan moeten zowel de plafonds onder de balken als de bovenkant van de vloer brandwerend zijn, incl. alle aansluitingen. En dat gaat niemand binnen een kleine VVE op de agenda zetten, tenzij het wettelijk verplicht gaat worden.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
  Bij een verbouwing zijn er wel regels, maar zolang het originele stuc op riet er nog zit, tja dan gelden de regels die bij de vergunningsverlening vigerend waren.
  Of je dat moet willen, is een heel ander verhaal.
  Met een plint kan je het al beter dicht krijgen, maar een goed afgedicht plafond bij de onderburen is een betere oplossing.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #11
  Uiteindelijk wil je de draagconstructie van de vloeren beschermen, oftewel de balken en de houten vloerdelen. En vlammen en warmte stijgen... Dus idd een brandwerend plafond is beter.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  Ook voor bestaande vloeren tussen twee woningen staan er eisen in het bouwbesluit
  deze moeten 20 minuten intact en begaanbaar blijven bij brand in de ander woning

  Van de genoemde steden ken ik alleen Amsterdam goed genoeg om te zeggen dat
  de brandwerendheid bij het gros van de portiek woningen daar allang naar een hoger niveau is gebracht.

  Amsterdam heeft een redelijk actief handhavingsbeleid met betrekking tot woningen.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #13
  In Den Haag waar mijn vrouw destijds woonde kon je vaak ruiken wat de onderburen aan het koken water.
  Dezelfde constructie, houten vloeren, rieten plafonds en kieren.
  Gelukkig was de keuken de enige ruimte die de onderburen non niet aangepakt hadden en ze kookte lekker...

  Qua brandwerendheid was daar nergens iets aan gedaan.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu