Kieren in geveltimmerwerk dichtstoppen.

Pigion

 • #1
Ik heb onlangs gezien dat tussen horizontale vuldelen en de stijlen van het kozijn, een 1 a 2 mm kier zit. Deze kier is 3 a 4 cm diep. De houtsoort is allemaal Meranti. De kier is te smal om de kopse kant van de vuldelen te kunnen verven. De constructie lijkt op het onderste deel van een achterdeur met ruit, doch nu niet vam Merbau maar van Meranti en met kier. Dit gevelelement zit op het westen en ik maak mij zorgen over inwatering / capilaire werk etc. De kier is niet door en door. Aan de binnenzijde zit een borst waartegen deze delen zitten gelijmd. Als ik in de kier met een 1 mm voeler ga, merk ik dat er aan ieder deeltje 2 pennen of deuvels zitten. Het kunnen ook schroeven zijn, door de stijl in de kopse kant van de vuldelen geschroefd.
- Wat kan ik verwachten t.av. de levensduur van Meranti onder deze omstandigheden?
- Kan ik de kieren dichtzetten met een geschikt middel. Ik weet dat het zeer moeilijk is zo,n smalle, diepe naad te vullen. Iemand adviseerde vloeibaar hout te gebruiken, doch dat lijkt me 3 x niks.

Wat moet ik hiermee aan? Is er een adviesinstantie, die ik zou kunnen raadplegen?

Vr. gr.
Pigion
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Heel smalle strookjes zagen van meranti en die erin lijmen met bruislijm.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #3
  Gewoon dichtkitten met akrylkit en zo diep mogelijk in de spleet/kier spuiten of duwen.
  Geheel glad afstrijken, laten drogen en schilderen.

  Pas echter wel op dat je niet te veel knoeit met de alkryl kit immers merantie heeft een bepaalde houtstructuur, ga je dat opvullen met kit en dan overschilderen dan zie je overal de houtstructuur behalve daar waar je geknoeid hebt met kit en dat zie je achteraf gewoon, maar dat zelfde krijg je ook met plamuur of houtvuller.

  Het voordeel van deze kit is dat het flexibel is en overschilderbaar.

  suc6

  Gerrit
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Mijn mening. Niets aan doen. Goed in de lak zetten. Lekker laten tochten met de spouw. Zorg dat het kozijn aan de binnenkant goed dicht is anders stook je voor de KLM.
  *wgb*
   

  Ruben_S

  • #5
  Kan slecht zeggen of het echt nodig is, maar als het je dwars zit, fixen!.. :lol: Voor je het weet zit er een wespennest.. o.i.d.

  Gebruik een injectie spuit, om diep in de kier te kunnen binnendringen met kit of het uiteindelijke spul wat je gebruikt. Vloeibaarhout is een goeie optie, maar houtlijm zou je ook kunnen gebruiken en is wat vloeibaarder, zodat je diep kunt binnendringen. Let wel op dat je spul gebruikt dat weer en hitte bestendig is. Houtlijm droogt verder onzichtbaar op net als houtvulmiddel. als je houtvul gebruikt, zul je het denk ik nog wel extra moeten afwerken met iets weer bestendigs. Misschien moet je het in div. keren opvullen, tot het helemaal perfect is.

  Als de kier groot genoeg is, kun je het idd. inleggen met stukjes hout. denk dan ook aan tandenstokers of lucifers, die je kunt afbreken of verder op maar afzagen na het indrogen. Als je geen ander geschikt hout hebt. Verder opvullen, schuren, aflakken of wat je wilt.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Ik heb onlangs gezien dat tussen horizontale vuldelen en de stijlen van het kozijn, een 1 a 2 mm kier zit. Deze kier is 3 a 4 cm diep.
  Kleine wespen :roll:
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu