Keuze vloerverwarming systeem renovatie

RF123

  • #1
Hoi,

binnenkort krijgen wij de sleutel van ons "nieuwe" huis, en kunnen we aan het klussen slaan. Gaat om een woning uit begin jaren 90, met vooral cosmetisch werk. Hiervoor hebben we al een jaren 70 huis volledig aangepakt dus het verbouwen is niet volledig nieuw.

één van de grotere projecten in dit huis zal de vloerverwarming zijn, de zwarte tyleenslangen die ook nog eens ver uit elkaar liggen wil ik nu in een keer vervangen voor iets wat weer jaren mee kan. Nu zijn er natuurlijk verschillende opties om de nieuwe vloerverwarming op aan te leggen zoals; isolatieplaten, noppenplaten, infrezen, staaldraadnetten etc etc.

Huidige opbouw van de vloer is:
* broodjes vloer, naar mijn weten op de begane grond de variant met EPS broodjes --> druklaag --> 6cm cementdekvloer met krimpwapening en tyleen slangen--> tegelvloer.
Alles uitgevoerd met randisolatie rondom.

Heb tot nu toe een tweetal bedrijven om een offerte gevraagd, met verschillende uitkomsten qua aanpak;
de een geeft aan prima in te kunnen frezen in deze tegelvloer, de ander prefereert het uitbreken van de vloer en opnieuw beginnen.

nu is mijn vraag; Infrezen is v.w.b. kosten en doorlooptijd interessant, maar, ik wil graag zo efficiënt mogelijk verwarmen. Heeft het voordeel om de slangen op draadstaalmatten of isolatieplaten te monteren (dus de cementdekvloer eerst uit te breken) als er achteraf nog flink vanuit de kruipruimte geïsoleerd wordt? of is het infrezen i.c.m. het isoleren van de onderkant van het dek net zo efficiënt?

begane grond: +- 95m^2, 1ste verdieping: +-75m^2
Op uiteindelijke isolatie vanuit de kruipruimte wil ik natuurlijk niet besparen. iemand ervaring?
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #2
De oude vloerverwarming is niet te verwijderen. De kans dat je de broodjesvloer beschadigt als je de dekvloer zou weghalen is niet denkbeeldig. Je zou er wel een nieuwe vloerverwarming in kunnen (laten) frezen. De dikte van de dekvloer is voldoende om 16 mm verwarmingsbuizen in de frezen. Dit zal veruit de voordeligste manier zijn. Daarnaast isoleren vanuit de kruipruimte.
Ik adviseer je wel om de tegels te verwijderen, veel bedrijven frezen niet meer door tegels, omdat die vaak te hard of te zacht zijn, deels al los liggen of loskomen bij het frezen etc. (hopelijk liggen ze gelijmd, dan zijn ze redelijk goed te verwijderen zonder de dekvloer veel te beschadigen)

Het advies om over de bestaande constructie verwarmingsbuizen op draadstaalnetten aan te brengen en dan weer een dekvloer aan te brengen, zou ik NIET adviseren, omdat een broodjesvloer een beperkt draagvermogen heeft. (denk eens aan de kosten voor het weghalen en, niet onbelangrijk, het afvoeren en storten bij je gemeente)

Je zou wel een droogbouwsysteem kunnen nemen: dat kan over de bestaande vloer worden aangebracht. Kies dan in ieder geval een systeem met 16 mm buizen en een licht gewicht systeem van max. ca 10KG/m2
Isoleren vanuit de kruipruimte is altijd aan te raden.
 

RF123

  • #3
Bedankt voor het snelle bericht!

even voor de volledigheid; geen van de bedrijven heeft voorgesteld om de vloer opnieuw op te bouwen op de huidige vloer, wel om de huidige cement-dekvloer eruit te breken en opnieuw te beginnen vanaf de ruwe werkvloer.

In mijn huidige huis heb ik iets soortgelijks gedaan, daar kwam de cement-dekvloer mooi los van de werkvloer (met daaronder broodjes), echter, was hier nog geen vloerverwarming aanwezig en zat er ook geen net/krimpwapening in de dekvloer verwerkt. Ik ga de opties voor infrezen verder onderzoeken!

zijn er verder nog dingen om op te letten? in mijn huidige huis heb ik het volgende aan (laten) leggen:
* HoH 10cm
* RVS verdelers per ruimte te regelen
* +- 10m^2 per groep

is er nog een minimale buisdiameter om later met eventuele (nog) aanvoer temperaturen overweg te kunnen?
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #4
HoH: 10 cm bij een buisdiameter van 16 mm, frezen i.c.m. isoleren vanuit kruipruimte
10M2 per groep, goed te verdelen over ruimten, die je nadien mogelijk separaat wilt regelen.
Let op bij frezen in verdiepingsvloer: daarin zitten vaak ook elektriciteitsleidingen verwerkt: deze raken of doorfrezen veroorzaakt meestal grote schades
RVS verdelers: niet perse noodzakelijk wanneer je alles op een cv-ketel aansluit (dan in ieder geval met pomp)
 

RF123

  • #5
Ondertussen is er wat meer info;
tegelvloer op benedenverdieping ligt helaas in de specie, afgaande op het geluid ligt deze goed vast.

Is de optie om de tegels er (voorzichtig) uit te breken en dan vloerverwarming in te frezen nog steeds de beste in het geval van tegels in de specie? kan me voorstellen dat het tegen kan vallen om deze netjes los te breken van de dekvloer en naar mijn weten is er een vlakke basis nodig voor de freesmachine.

andere optie is door de tegels te frezen, bedrijf dat ik om een offerte gevraagd heb geeft aan dit te kunnen doen tegen acceptabele meerprijs.
 

RF123

  • #6
Edit:

3de optie is natuurlijk nog steeds om de gehele cement-dekvloer uit te breken, maar gezien de combi van EPS (piepschuim) broodjes wellicht een groot risico op breken van de vloer en bijkomende herstel werkzaamheden
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu