Keuze verwarmingssysteem.

Gerrit.

  • #1
Beste mensen,
Wij wonen in een verbouwde boerderij, inhoud +/- 435m\3. Over de gehele beneden verdieping zit heteluchtverwarming, in de woonkamer en keuken zit ook vloerverwarming.
Deze vloerverwarming wil ik uitbreiden met de badkamer, wc en berging.
Als warmtebron voor de vloerverwarming gebruik ik nu een 100L gasboiler deze was over, werkt al ongeveer 5 jaar zonder problemen.

s'Morgens komt de hetelucht verwarming gedurende een uur bij voor de rest van de dag en avond gebruiken wij alleen de vloerverwarming. Inhoud van de ruimte welke nu verwarmd wordt met de vloerverwarming is 125m\3. Dit wordt 165m/3. gasgebruik +/-2300m\3. De warmwater voorziening en het koken gaat elektrisch.
Het huis is voorzien van hr++ glas, het dak is goed geïsoleerd maar er is geen spouwisolatie.

Nu ben ik van plan om inplaats van de boiler een Nefit smartline of een Remeha avanta teplaatsen.
In de slaapkamers en de hal wil ik dan radiatoren plaatsen. Totale inhoud slaapkamers met hal is 160m\3 totaal beneden verdieping is dus 325m\3. De bovenverdieping is ongeveer 110m\3 maar deze wordt normaal niet gebruikt. De heteluchtkachel wil ik dan verwijderen, deze is al wel 25 jaar oud.
Op de slaapkamers en boven verdieping is nu geen verwarming, alleen s/morgens op de slaapkamers even, dit om vochtproblemen te voorkomen.

Mijn vraag zijn de genoemde ketels grootgenoeg om ons huis redelijk te verwarmen. En zou het gasgebruik veel lager uitkomen??

Tekst wat aangepast t.b.v. leesbaarheid, mod.
 

Xr8

  • #2
De ketels moet de woning wel warm kunnen krijgen, let wel dat van beide merken de ketels in verschillende types te verkrijgen zijn. De Avanta is in 3 soorten te verkrijgen de Nefit bij mijn weten in 2 soorten. Het verschil zit in het vermogen en de tapwaterklasse.

Zowieso zal het rendement van een HR ketel beter zijn dan dat van een gasboiler. Wat het gasverbruik zal doen is moeilijk te zeggen, hoger zal mijns inzien niet worden. Misschien is het een optie om de warmwater voorziening ook via deze ketel te doen. Avanta is niet verkrijgbaar in solo toestel, maar wel als zodanig te gebruiken, de warmwater voorziening dient dan uit gezet te worden in de software, anders zal het toestel de boel onnodig warm houden. Van de Nefit weet ik dit niet.

Let wel dat wanneer het oudere vloerverwarmingsbuis is er waarschijnlijk een scheiding tussen moet, dit staat wel aangegeven in de installatie handleiding van de desbetreffende ketel.

Succes.
 

Gerrit.

  • #3
Xr8, bedankt voor je reactie. Ik begrijp dat beide ketels het huis warm moeten kunnen houden.

De vloerverwarming is voorzien van een mengverdeler met pomp( de enige pomp in het systeem) er zit ook een maximaal temp. regeling op. De kamer temp. regel ik via een cenvax thermostaat met zone klep in de toevoerleiding vanuit de boiler.

De warmwatervoorziening wil ik ook door de nieuwe ketel laten regelen.

Als ik de badkamer er bij zet ben ik daar dan ook zo'n verdeelblok met pomp nodig of kan dit met thermostaatkraan in de retour en een maximaal thermostaat welke de watertemperatuur begrenst?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu