Keuze plintboiler / close-in boiler

Ribruijn

  • #1
Allen,

Momenteel heb ik een D*** close-up boiler, 10 liter. In de nieuwe keuken komen geen bovenkastjes, dus dat wordt een close-in of plintboiler.
Ik zit nu wat in dubio of dit een plintboiler of een "normale" close-in boiler moet worden. Ik heb de ruimte, maar is er een verschil in rendement tussen beide? M.a.w. is er rendement opgeofferd voor de "vorm"?

Verder zie ik dat fabrikant D*** verschillende rendementen opgeeft voor hun plintboiler indien je deze horizontaal of verticaal plaatst. In de specs van fabrikant I*** zie ik dit niet terug, hoewel ze wel aangeven dat de boiler liggend of staand kan worden gemonteerd.

Ik ben dus niet op zoek naar een merkenkeuze, maar naar het feit of een reguliere (ronde ketel) boiler een beter rendement heeft dan een platte plintboiler en zo nee, of er verschil is tussen staand en liggend plaatsen van de laatste (omdat ik hier verschillende verhalen over lees). Zijn er experts die hier iets over kunnen zeggen? Dank en groeten!
 

Ribruijn

  • #2
Hmmm. Blijkbaar dus toch een lastig onderwerp. Of is het zo dat mijn vraag een onzinvraag is en er geen rendementsverschil is? Een bolvorm heeft toch de kleinste oppervlakte/inhoudverhouding en dus daarom ook het beste rendement (lees: minste rendementsverlies?)
Ik neem aan dat de benodigde energie (aantal kW) niet zoveel uitmaakt omdat er een vaste hoeveelheid energie nodig is om een gegeven hoeveelheid water een zekere delta T te geven. Maar dan snap ik dus het verschil weer niet tussen het vlak en rechtop plaatsen..... :?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu