Keuze cv- en gas leidingen

AdjeOnline

  • #1
Hey allemaal,

Ik ben met een grote verbouwing bezig en moet nieuwe leidingen trekken door het gehele huis. Dus ook water, cv, en gas.
Nu ben ik aan het kijken wat voor leidingen ik hiervoor het beste kan gebruiken. Het gaat om twee bovenste appartementen in Amsterdam die we aan het samenvoegen zijn. De vloer is hout op een balkenlaag. Ik wil de leidingen onder de vloer door laten lopen, en dus door de balken boren of inkepingen maken (andere tips?)

Nu wil ik iedergeval flexibele buis gaan gebruiken, maar die heb je bijvoorbeeld van geheel kunststof (blauw/rood?) en een variant koper met een kunststof omhulsel. Ik zal wat meters moeten gaan maken dus heb wel een meter of 100 nodig denk ik (aanvoer en retour) en natuurlijk ook koppelingen etc.

En ook voor het gas dus, is daar die kopere variant beter voor?
En hoe bevestig je die cv buis een beetje netjes onder de vloer. gewoon los laten liggen en klaar?

Alvast bedankt.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Flexibele buis heb je ruwweg in 3 varianten. Globale samenvatting:

Die koperen variant met kunststof mantel is Wicu, en dat is tegenwoordig een prijzige grap. Gas en water zou je er wel mee kunnen uitvoeren maar nogmaals, het is vrij duur en toch nog behoorlijk stug om mee te kunnen werken.

Volledige kunststof leiding is een optie, maar niet elke kunststof leiding is geschikt voor hoge watertemperaturen voor CV en warm water. Bovendien moet je opletten dat kunststof leiding niet zuurstofdoorlatend is m.b.t. CV leidingen.

De derde variant is Alu/Pex. Een flexibele leiding welke bestaat uit een combinatie van kunststof en aluminium, zoals bijv. Unipipe of Rehau. In mijn ogen het beste compromis. Betaalbaar, makkelijk aan te leggen en geschikt voor alle soorten toevoer (CV, gas en water).

Nadeel van de derde variant is dat je een merk afhankelijke perstang nodig hebt om te koppelingen te persen. Een voordeel is wel dat zo'n perskoppeling in 1 keer absoluut dicht zit (dit in tegenstelling tot knelkoppelingen die wel eens willen gaan 'zweten'..die kan je wel weer een slagje geven maar toch).
 

Fiesiekus

  • #3
Cyruse schreef:
Nadeel van de derde variant is dat je een merk afhankelijke perstang nodig hebt om te koppelingen te persen.
Zijn die te huur voor huis/tuin/keuken-DHZ-ers, zoals ons benne?
 

Kloek77

  • #4
AdjeOnline schreef:
Ik wil de leidingen onder de vloer door laten lopen, en dus door de balken boren of inkepingen maken
Die balken hebben een functie. Beter het plafond een paar centimeter onder de balken laten lopen, zodat u wat ruimte heeft voor alle leidingen, anders wordt het een gatenkaas.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Fiesiekus schreef:
Cyruse schreef:
Nadeel van de derde variant is dat je een merk afhankelijke perstang nodig hebt om te koppelingen te persen.
Zijn die te huur voor huis/tuin/keuken-DHZ-ers, zoals ons benne?
Voor ons gewone klusstervelingen :mrgreen: ook te huur. Toevallig afgelopen weekeind nog gedaan. Je vindt ze overigens -voor zover ik weet- niet bij de normale verhuurbedrijven zoals Boels, Bo-Rent en Hireshops.

Wat ik doe: ik ga naar de lokale radiatorenboer die ook koppelingen e.d. via de balie verkoopt en zelf installatiewerk doet en daar vraag ik of ik een tang mag lenen/huren. Als je daar ook de perskoppelingen koopt is dat vaak geen probleem.

Alles tot 20mm kan met een handperstang gedaan worden, alles daarboven met een hydraulische perstang.

Als je dit doet, vraag dan gelijk om een buigveer (flexibele leiding wil best wel knikken bij korte bochten) en een calibreer..eh..tool. Die laatste soevereint het uiteinde van de leiding, maakt deze weer mooi rond en maakt deze haaks zodat de perskoppeling makkelijk over de leiding schuift en de O-ringen niet worden beschadigd. Overigens zijn er ook mensen die niet calibreren (toen ik 32mm moest persen had ik niet zo'n tool, zonder ging ook wel, maar je krijgt de koppelingen er dan lastig op).

Om de leiding door te knippen kan je een pijpensnijder gebruiken, maar ik kan uit eigen ervaring vertellen dat een goede kwaliteit handsnoeischaar ook goed werkt :mrgreen:
 

Xr8

  • #6
Let wel op dat je de koppelingen voor cv en water mag gebruiken. Voor gas dien je echter speciale gaskoppelingen te gebruiken en speciale buis.

Bij Unipipe mag de witte buis dus niet voor gas gebruikt worden!

Verder prima systemen, mits met zorg aangelegd. Dit geld natuurlijk voor alle leidingen maar bij dit soort systemen is het goed recht afknippen en calibreren zeer belangrijk. Afzagen word door de fabrikanten ten zeerste afgeraden.

Succes.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
Voor gas heb je inderdaad de gele unipipe nodig. Als je dit gaat gebruiken, neem dan de variant waar al een mantelbuis omheen zit (indien dit onder de vloer komt, waar ik gezien je verhaal wel van uitga).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu