Keukengroepen aanleggen via kruipruimte

Sjors86

  • #1
Ik ben bij mijn nieuwe huis bezig om extra groepen naar mijn keuken te brengen, momenteel maar 2 namelijk.
Zodra ik de woning in ga, ga ik direct gebruik maken van een Quooker, Vaatwasser, oven, koelkast en airfryer. In de toekomst wil ik echter ook een stevig electrisch formuis met geintregreerde inductie plaat. Ik dacht er nu aan om 3 extra gewone groepen en 1 keukengroep (5 aders) te trekken (totaal dus 5 gewone en 1 keukengroep) ik wil deze groepen via mijn kruipruimte aanleggen waarbij de kabel op de grond blijft liggen.

Kan ik hiervoor elke YMVK/XMVK kabel gebruiken (wat is nu precies het verschil en wat heb ik nodig/is aangeraden?) en kies ik dan voor 3x1,5 of 3x2,5 en voor de keukengroep 5x1,5 of 5x2,5. De lengte van de kabel is (meterkast tot keuken) is 11-12m, een webwinkel gaf aan dat 1,5 voldoende zou zijn, een kennis adviseerde echter juist weer 2,5.
Dus ik hoop dat jullie de doorslaggevende beredenering kunnen geven.

Kan zo'n YMVK/XMVK eenmaal boven de vloer weer gewoon losse draden worden of moet dit tot aan de apparaten deze YMVK/XMVK kabel blijven?

Alvast heel erg bedankt voor de hulp!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Het verschil tussen YMVK en XMVK is de dikte van de isolatie en buitenmantel. Als gevolg daarvan mag je XMVK niet bundelen, YMVK wel. Gebundelde XMVK kan zijn warmte niet goed kwijt. Als je de kabels allemaal los van elkaar houdt zou XMVK dus wel voldoen.

Ik zou meteen de moeite nemen om de kabels tegen de vloer te bevestigen, in plaats van los op de grond te laten liggen. De kruipruimte blijft heel wat beter toegankelijk als je niet verstrikt raakt in een heel spinnenweb van losliggende kabels... Dit is ook meteen de reden dat ik YMVK zou verkiezen boven XMVK want dan kun je het mooi als één bundeltje bevestigen.

Als je nog iets met de vloer wilt doen (isoleren?) misschien wel even goed nadenken voordat je er iets tegen gaat bevestigen. Aan de andere kant zijn kabels los op de grond ook niet handig als je een bodemfolie wilt plaatsen...

Gewoon 3x2,5mm² en 5x2,5mm² gebruiken net zoals de rest van de huisinstallatie.

Als je boven de vloer met buis werkt hoef je geen kabel te gebruiken maar kun je met losse draden werken. Als het zo uitkomt kun je het laatste stuk van de kabel ontmantelen, zo lang deze dan maar wel helemaal door een buis omsloten is.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Walker

Sjors86

  • #3
Een 5x2,5 ymvk/xmvk is dus voldoende voor een fornuis dat 11-14 kW aansluitwaarde vraagt, dat zie ik namelijk bij deze inductiefornuizen staan.

Mvg,
Sjors van Dam
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Klopt, daarvoor is 5x2,5mm² voldoende.

Let wel op dat deze fornuizen een 3-fasen aansluiting vereisen, als je nog geen 3-fasen huisaansluiting hebt zul je dus zowel de groepenkast moeten aanpassen als de aansluiting moeten laten aanpassen door de netbeheerder.

11kW is het zwaarste wat je praktisch gezien kunt aansluiten in een Nederlandse huisinstallatie. De standaard 3-fasen aansluiting is 3x25A, de hoogste eindgroep die je dan kunt plaatsen is 3x16A. 3x16A = 11kW.

Een 14kW fornuis zou een stroom net boven de 20A kunnen vragen. Een 20A automaat mag je eigenlijk niet plaatsen in een 3x25A aansluiting aangezien deze niet selectief is ten opzichte van de hoofdzekeringen (en eigenlijk is 20A dus ook al net te krap!). Een zwaardere hoofdaansluiting (3x35A) kost je jaarlijks zo'n €700 extra en is ook niet echt een aantrekkelijke optie. Daarnaast is heel veel van het standaard aansluitmateriaal ook maar geschikt voor 16A (Perilex contactdozen, stekkers etc.).

Als je jezelf een hoop gezeur wilt besparen kies je het beste voor een 11kW fornuis en niet zwaarder.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu