Ketel verplaatsen, aanpassen leidingwerk

Pigion

  • #1
A.s. zomer wil ik een nieuwe, wederom een kleinere ketel installeren. Ik ga dan terug dan van een Buderus 57,5 kW via de huidige Nefit HR 45 naar een 30 kW combi en kan de gasboiler ook weg. De opstelplaats van de oude ketels was een stookruimte op de 1 verdieping, de nieuwe plaats zal de bijkeuken worden. Deze ligt prachtig centraal tussen badkamer en de keuken. Het huis is een grote semi-bungalow/landhuis. De hoofdleidigen zijn in gelaste zwarte pijp uitgevoerd:
- van stookruimte in een schacht naar de kruipruimte : 1 1/4"
- In de kruipruimte vertakt naar 2 x 1"
- Vertakkingen verlopen naar 3/4"

Bij de bijkeuken is de leiding al 3/4". Dit is natuurlijk niet optimaal, mede omdat de afstand tot de verste radiator nu 30 meter wordt. Ik zou evetueel door 8 meter 3/4" te leggen een complete ringleiding kunnen maken.
- Is dit zinvol?

Pigion
 

Pigion

  • #2
Ik moet er nog aan toevoegen dat over de 1" leiding 9 st. middelgrote 2 plaats radiatoren en de vloerverwarming gevoed zullen worden. Dat lijkt mij best veel. Anderzijds wordt de beoogde ketel ( Remeha Calenta) ook slects met 22 mm conncties uitgevoerd, terwijl dat bij de Nefit HR43 nog 28 mm is.
Overigens heb ik met diverse maatregelen het gasverbruik al laten dalen van 6000 M3 naar 3000 M3. Deze winter ook de gemetselde accumulerende FinOven met warmtewissellaars stevig aan het werk gezet en gasverbruik tot 9 maart 980 M3 met elctrisch koken doch ook nog met 130 l gasboiler.

Pigion
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu