Ketel verliest druk, onderzoek aan het doen.

VanTurenhout

  • #1
Al veel onderwerpen gelezen over drukverlies bij ketels, maar een antwoord nog niet gevonden:

Hoeveel 'mag' een drukventiel doorlaten aan water bij normaal gebruik?

Situatie: Mijn ketel verliest 1 a 1,5 bar aan druku in 3 weken tijd. Ik heb de syphone van het overstort systeem afgehaald en deze lijkt van binnen wel op een druipsteengrot. Ik heb er nu een emmertje onder gehangen om te kunnen zien hoeveel water er uit de overstort komt.

Ik wil proberen e.e.a. uit te sluiten voor ik naar een lekkage in mijn vloerverwarming ga zoeken.

Ketel is in de zomer zo goed als niet aangeweest voor de verwarming, hooguit een keer omdat de vloerverwarmingspomp aan heeft gestaan. Kan er dan toch water door het overstort-ventiel weglopen (bijvoorbeeld omdat de ketel draait vanwege de boiler?

Expensievat is ca twee jaar geleden vervangen. Overstortventiel ook, omdat de installateur een behoorlijk knullige verbinding had achtergelaten (de plastic pijp voor de afvoer zat niet in het overstortventiel, maar er koud tegenaan...)

Ketel is een Nefit HR
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Een overdrukventiel mag bij normaal gebruik geen water doorlaten.

Vaak gaat zon ventiel lekken als het expansieventiel kapot is, en als hij eenmaal open geweest is dan blijft hij vaak lekken. Dus ook nooit aan de knop van de overstort draaien om hem te 'testen'. Je test hier niks mee, en je kunt het ventiel weggooien.
 

VanTurenhout

  • #3
Dank voor je snelle antwoord. Maar het expensievat is twee jaar terug vervangen.... dus ik hoop eigenlijk dat dat niet kapot is. Ik heb net het druppelen in de gaten gehouden en zie dat hij in rust stand om de 30 seconden een druppel laat vallen....
Ik heb zelf nooit aan dat kraantje gedraaid. Zijn er nog andere oorzaken voor dat druppelen?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Hij is gewoon een keer open gegaan(bv tijdens het kapotte expansievat), waardoor hij nu lekt.
Vervangen is de enige remedie.

Kost niet veel.

Hij gaat open als de druk boven de 3 bar komt. Dus als dat niet gebeurt dan is er niks mis met het expansievat.

Een expansievat kan echter na 2 jaar kapot zijn, dat is niet uitgesloten, kwestie van beetje geluk hebben gaan ze 10 jaar mee, maar als je pech hebt een jaar. Maar dan zou de druk moeten oplopen als je de cv ketel aan zet voor verwarming.
 

VanTurenhout

  • #5
Zojuist even gekeken... bijna 1 liter water is eruit gekomen via de overstort....

Dus de emmer maar weer eronderuit en de syfon aangesloten en kijken wie er het ventiel/expansievat gaat vervangen/betalen. Ik zag dat beide op hetzelfde moment zijn vervangen twee jaar geleden.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Waarom denk je dat iemand anders dat gaat betalen? Het is toch je eigen installatie?

Genoemde onderdelen gaan nu eenmaal wel eens stuk. Soms na 10 jaar, soms na 2 jaar.
 

VanTurenhout

  • #7
Ik zou verwachten dat er garantie op zit?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Meestal 1 jaar. En het overstortventiel gaat stuk als ie open is geweest, dat is een externe oorzaak en sowieso geen garantie.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Is het wel het overstortventiel dat druppelt en niet de inlaatcombinatie? De laatste moet namelijk water lozen.
 

VanTurenhout

  • #10
Tsja, dat is een goeie vraag. Zit deze op hetzelfde afvoer circuit aangesloten? Ik zou even moeten zien waar dan precies het water vandaan komt.

En loost deze ook 1 liter per dag?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
De inlaatcombinatie zit in de koudwaterleiding onder de ketel.
De overstort zit in de verwarmingsleiding.
Hoe veel water er geloosd wordt door de inlaatcombinatie hangt af van de hoeveelheid water die verwarmd moet worden, bij intensief gebruik van warm water kan dat best een liter zijn.
Door vaak een paar liter warm water te tappen springt de ketel vaker aan en zal de inlaatcombinatie vaker water lozen.
Bij (uitgebreid) douchen komt er geen hoge druk op de leiding te staan en hoeft er geen water geloosd te worden omdat er niet meer dan de waterleidingdruk op staat.
 

VanTurenhout

  • #12
Ah duidelijk, denk ik, maar :

- Het weg laten lopen van water door de inlaatcombinatie zorgt dus niet voor wegvallen van de druk.

- als ik een emmer zet op de plaats van het syfon onder de ketel, dan kan het zijn dat ik het water van de inlaatcombinatie opvang?

- ik zie (volgens mij, maar dat verifieer ik vanavond even) dat de doorzichtige plastic pijp die in de syfon komt, van boven in de ketel komt en achter de boiler langs naar beneden loopt. Zou daar de inlaatcombinatie op aangesloten kunnen zijn?
 

Marcn88

  • #13
Plaats is een paar fotos van de ketel met de overstort waar t water e.d uit komt, ik heb namelijk niet echt t idee dat u t verschil weet tussen een overstort en de inlaatcombi
Dan kunnen we meteen zien waar e.e.a gemonteerd zit incl wat voor een toestel en of er eventueel een ingebouwde inlaatcombi of overstort aanwezig is
 

VanTurenhout

  • #14


Links gaat dit buisje naar de afvoer (onderaan). Ik heb dit buisje even los gehaald en zie daar redelijk continu druppels uit komen.
In de plastic buik die erachter zit, zit bovenaan een soort zwanenhals, die tot net voor de knik vol water zit, maar daar gebeurt niets mee, in rust niet en als de boiler werkt niet. (ook niet als de boiler weer gestopt is)

Hierop zit rechts dit ventiel:



Volgens mij is dat dus het overloopventiel.

Ik ben wel benieuwd waar dan de inloopcombi zou zitten?
 

Marcn88

  • #15
Dit is het overstort ventiel als deze lekt hebt u inderdaad drukverlies op de cv installatie, voor de controle de witte buis die erin gedraait zit demonteren en dan kijken of er water door het overstortventiel komt als dit zo is, deze vervangen en controleer dan ook het exoansievat deze us dan meestal ook defect.
De inlastcombinatie zit aan de kw invoer aan de linkerkant onder de ketel en zal ook aangesloten zijn op het riool hier komt water uit als de boiler opgewarmd word, maar dit is leiding water en heeft niets van doen met de cv druk en is volkomen normaal
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu