Pelgrim fornuis keramische aansluiten

Ant1950

 • #1
Goedemiddag

Ik wilde vandaag in onze huis de keramische fornuis aansluiten ik dacht een stekker in de stekker doos want due zat al in de muur en klaar maar nu werken maar twee zones en de oven gaat ook niet aan nu heb ik begrepen dat ik de draaien moet zetten op de goede volgorde
 

Ant1950

 • #2
Dit zijn de foto's van mijn aansluiting

20210307_150458.jpg 20210307_150519.jpg 20210307_150525.jpg 20210307_150528.jpg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #3
volgens mij heb jij 2N het middelste plaatje dus en is de stekker nu op het apparaat aangeslopetn voor 3N
in het zwarte aansluitpunt moet een extra brug

maar je moet ook controleren hoe de stekker is aangesloten (meten) zodat je de juiste punten uit je wandcontactdoors met het apparaat verbind
 

Ant1950

 • #4
Oke moet ik dan de onderste draad verplaatsen naar L2

20210307_150525.jpg
 
 • Like
Waarderingen: Boertje125

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #5
nee wacht ik zie dat jij een Nederlandse kookgroep hebt die gewoon 2*220V levert in plaats van 2N die samen 400v maken

voor de nederlandese kookgroep met 2 nuldraaden staat hier geen schema bij
Wacht even op een elektra specialist of contact de leverancier van het apparaat op het wel geschikt is in jouw situatie
 

ABCDE

 • #6
Welk fornuis is dit en welk aansluitvermogen heeft het?

Indien de Perilex netzijdig correct bedraad is zal dit enkelfase 2L2N zijn. Fornuizen werken daar eigenlijk nooit correct op.

Zoals nu aangesloten is het brandgevaarlijk.
 

Ant1950

 • #7
Dit is een pelgrim PF-8221
 

ABCDE

 • #8
Dat ding heeft een aansluitvermogen van 9,7 kW, dat is helemaal niet aan te sluiten op een kookgroep. Aansluiting (laten) aanpassen naar 3-fase.

Staat ook duidelijk in de Nederlandse handleiding dat "3 fase aansluiting (3 1N 400V~ / 50hz - 3x 16a)" de enige manier is.
 

Ant1950

 • #9
Oke bedankt voor je reactie maar is dat wel mogelijk in mijn huis want ik zie maar twee groepen bij mij

20210307_172041.jpg
 

ABCDE

 • #10
Groepenkast saneren + aansluiting laten upgraden naar 3-fase (netbeheerder) + 1 blauwe draad vervangen naar Perilex voor zwart/bruin/grijs.

Of;
Niet dit fornuis gebruiken.

Je hoofdzekeringen kast is gewoon voorbereid voor 3-fase. Maar de netbeheerder doet dat alleen als je eerst een 3-fase hoofdschakelaar hebt. Aardlekschakelaar is ook verouderd type, dus dan valt er economisch gezien niks zinnigs meer te behouden aan de hele huidige groepenkast.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #11
Als je betaald is alles mogelijk
 

Ant1950

 • #12
kijk het is een huur huis anders had ik zeker die aanpassingen gedaan en koken op gas hier in Purmerend is onmogelijk dus als er ideeën graag en wat zou zoiets kosten om te doen fase 3 aansluiten of maken bedoel ik
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #13
Je kunt beter een ander fornuis proberen. Een 60cm keramisch- of inductiefornuis met een lager aansluitvermogen tot 7.2kw zou mogelijk moeten zijn met een 2l2n 230v.

Let gewoon op dat je een aansluitmogelijkheid hebt 2n 230v bij het aanschaffen.
 

ABCDE

 • #14
Dit fornuis is geen 90 cm.

@Ant1950 ; tarieven voor omzetten van je aansluiting naar 3-fase is te vinden op de website van je netbeheerder.

Als het huur is mag je meestal niet zomaar aanpassingen aan je installatie laten doen zonder overleg met de verhuurder.

Er zijn een paar fornuizen (Inventum) die wel op 1-fase 2L2N kunnen. Dan wordt de kookplaat geknepen op 3,7 kW.... of je daar nou blij van wordt... Maar inductie altijd >>> keramisch
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #15
Het is niet 1 fase maar een 2 fase koogroep die jij hebt. Geschikt voor 2 x 3.6kw maximaal. Je hebt nu 9.6 dat is veel meer dus 3 fase kracht. Maar er zijn ook elektrische fornuizen voor 2 fase kookgroep 230v.

1 fase wordt gebruikt voor de oven en 1 fase voor het kookgedeelte. Zulke constructies gaan altijd schipperen wanneer je met 3 pannen of meer op hoge standen wilt koken. Bak je echter met 2 pannen en doe je 1 deel (bijv aardappelen of vlees) in de oven, kun je hier prima mee koken. Inductie is wel efficienter,zuiniger en sneller dan conventioneel elektrisch koken.

Er zijn ook vrijstaande en inbouw kookplaten op de markt die gewoon op een normale wcd met 220v kunnen worden aangesloten (bij voorkeur wel een aparte groep i.v.m groepenbelasting)

Het realiseren van je 3 fase- kracht aansluiting is iets wat je met de huurbaas moet uitvechten ben ik bang, maar mijn ervaring is dat ze daar niet zo happig op zijn haha.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #16
Ook is er nog de optie om een gewoon gasfornuis te kopen en die om te bouwen naar propaan (paar nieuwe sproeiertjes en go) maar dan moet je wel altijd een propaanfles in de buurt hebben :p
 

ABCDE

 • #17
Sleutelmeneer schreef:
Het is niet 1 fase maar een 2 fase koogroep die jij hebt.
Kookgroep in deze uitvoering = 1 fase. 2-fase is keukenboeren-prietpraat.

Dat 'kookgroep in huurwoning' is altijd geneuzel. Nagenoeg geen enkel fornuis past daar op. Ofwel net dat ene fornuis dat wel kan, ofwel losse kookplaat, losse oven. Maar vaak ontbreekt het ook aan een groep voor de losse oven..
 

Ant1950

 • #18
In iedergeval bedankt voor alle reacties ik ben een stuk wijzer dus het wordt of een nieuw Fornuis voor fase 2 of een inbouw met normaal stroom voor de oven dan
Nogmaals bedankt voor jullie reacties
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #19
ABCDE schreef:
Kookgroep in deze uitvoering = 1 fase. 2-fase is keukenboeren-prietpraat.

Dat 'kookgroep in huurwoning' is altijd geneuzel. Nagenoeg geen enkel fornuis past daar op. Ofwel net dat ene fornuis dat wel kan, ofwel losse kookplaat, losse oven. Maar vaak ontbreekt het ook aan een groep voor de losse oven..

Ik begrijp wel wat je bedoeld ja met keukenboeren prietpraat haha.

Maar je moet toegeven het is wel duidelijk dat wanneer je praat over een 2 fase kookgroep er bedoeld wordt een perilex met 2 Len en 2 nullen.

Als je het hebt over een 1 fase kookgroep kan het net zo goed een normale stekker zijn.

Dus ondanks dat het technisch dezelfde fase is in de muur is het wel een goede term om aan te duiden dat er sprake is van een speciale kookgroep.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #20
Dat ie een max vermogen heeft van 9700 Watt houdt niet in dat dat ook de aansluitwaarde is als ie op Nederlandse kookgroep 2x230 of zelfs op 1x230 is aangesloten.
Maar als ik de nogal beperkte gebruiksaanwijzing lees, kan je er wel van uitgaan dat deze niet volgens voorschriften op een kookgroep kan.

Vraag bij de aanschaf van een andere, of ie op een kookgroep aangesloten kan worden. (of laat ons hier voor de aanschaf een foto zien zoals het 4e plaatje.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu