Keldervloer waterdicht egaliseren

Ricor1966

 • #1
In mijn kelder ligt een betonvloer die oneffen is.
De vloer is niet dik, ca. 12cm.

Op enkele plekjes is hij iets vochtig (niet echt nat).
Ik wil de vloer egaliseren en hem meteen waterdicht maken.

Een cement dekvloer is niet echt een optie vanwege de nu al krappe hoogte.
Ik denk dus aan een cement gebonden egaline, maar is dat wel waterdicht ?
Ik heb in ieder geval nergens een waterdichte egaline kunnen vinden.
Of is de egaline waterdicht te krijgen door er bijvoorbeeld waterglas doorheen te mengen ?

Ik hoor graag de deskundige reacties.
Alvast bedankt.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ralph

  • #2
  Egaline is ongeschikt, meeste egalinesoorten zijn gipsprodukten. En dat zijn geen vriendjes van water.

  Je kan het doen met Blitzement met een open tijd van 30 min. Dat kan je opbrengen en meteen glad afspanen. Met een half uurtje is het hard en begaanbaar, en bovenal..........waterdicht.
   

  Ricor1966

  • #3
  Ik heb inderdaad meer gelezen dat egaline op gipsbasis zou zijn, maar wat ik tot nu toe zelf heb gevonden zijn de betere merken toch wel op cementbasis.
  Zoals de universele egalisatie van Kn***.
  Egaline werkt toch wat fijner dan andere produkten en de voorkeur zou in eerste instantie hier naar uit gaan.
  Zou toevoegen van waterglas aan de egaline een oplossing kunnen zijn ?
   

  Millew

  • #4
  Waterglas kan de waterdichtheid van cementgebonden materialen wel verbeteren, maar ik zou vooraf deze vraag wel even stellen bij de fabrikant. Egaline is een speciaal mengsel en waterglas kan de eigenschappen wel eens averechts beïnvloeden.

  De waterdichtheid is ook afhankelijk van de laagdikte. Een heel dun laagje zal dus weinig bijdragen aan de waterdichtheid.

  Lees ook dit topic eens door.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Er is ook toevoegmiddel voor bv. beton om het waterdicht te maken. Dit is geen waterglas. Ook daarvoor geldt dat je zeker moet zijn dat dit bij egaline gemengd mag worden.

  Zijn er geen andere gietproducten die een waterdichte toplaag vormen? Een coating of epoxy?

  Het probleem van de toplaag waterdicht maken is dat het eronder nog steeds erg vochtig is. Ik vraag me af of de toplaag dan niet los gaat komen daardoor.

  Waarom geen dik folie op de vloer? Ik neem aan dat er toch een afwerkvloer op komt.
   

  Ralph

  • #6
  Ik zal het nog één keer zeggen, egaline is bijna altijd een gipsprodukt. dus op voorhand ongeschikt voor kelders. Wat je er ook toevoegd, het bestanddeel gips blijft aanwezig.

  Dikke folie is helemaal kansloos want je estrich gaat gewoon drijven als er genoeg water onder kan komen.

  Er is gewoon cement te halen bij de betere vakhandel om het dicht te krijgen. Ik zelf haal dat altijd in Duitsland (blitzement) en dat kan je in verschillende open tijden krijgen tot zelfs 30 sec.

  Maar dat 30 sec spul is er allleen voor als het water ergens binnenstroomt en je wil dat dicht maken, daar strooi je dat droog in en druk je de plakspaan er direct 20 a 25 sec op. Na een paar keer (afhankelijk van de grootte van het lek) heb je het dicht.

  Daarna kan je het met een langere open tijd cement afpleisteren tot een glad geheel en is het waterdicht.

  Ik ken geen andere opties dan deze voor het waterdicht maken aan de binnenzijde. Want bijna alle andere opties vereisen A: een schone, droge ondergrond. B: eventuele waterdruk gooit dan roet in het eten.
   

  Millew

  • #7
  Er zijn egalseermiddelen die geschikt zijn voor buitentoepassingen. Die zijn ook geschikt voor kelders.
  Maar zoals ik al aangaf, is het toevoegen van andere produkten een beetje tricky. De fabrikant K#### geeft in de produktspecificatie uitdrukkelijk aan dat dit wordt afgeraden.

  Snelcement heeft door de fijne maling van het cement en de toegevoegde hulpstoffen wel een hogere waterdichtheid, maar ook dan is een bepaalde minimum dikte vereist. Al was het maar vanwege de verwerkingsvoorschriften. Op basis van wat ik gelezen heb, is dat 20 mm.

  PS:
  Als je wat verder doorzoekt, vind je ook cementgebonden gietvloermortels voor industrieel gebruik. Deze hebben een veel hogere druksterkte dan de welbekende egaline.
  Er is een relatie tussen druksterkte en waterdichtheid, dus dit type mortel zal ook veel beter waterdicht zijn.
   

  Rochas

  • #8
  Als je de kelder vloer gaat egaliseren dan kan je in het cement dat je daarvoor gebruikt inderdaad waterglas toevoegen. Waterglas is oplosbaar in water behalve als je het al verwerkt tijdens het aanmaken. Om bestaande vloeren waterdicht te maken kan je geen waterglas gebruiken.

  Bestaande betonnen vloeren kan je behandelen met penetrerende beton sealers. Deze sealers op waterbasis en silicaten dringen in het beton door to zo`n 3 centimeter en gaan een verbinding aan met het aanwezige calcium. Hierdoor worden er kristallen gevormd die het beton 100% waterdicht maken.

  reclame niet toegestaan - mod
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu