Kelderraam

NielsP

  • #1
We hebben een nieuw raam (kozijn + glas) in elkaar gezet voor onze kelder. Het oude raam was aan vervanging toe en het kon niet geopend worden. Van het nieuwe raam willen we een kantelraam maken, zodat het af en toe door kan luchten in de kelder. Nu heb ik eigenlijk twee vragen:

1. Is een open kelderraam überhaupt een goed idee, of zal het juist vochtiger worden in de kelder met een raam dat af en toe open staat?

2. Stel dat het kelderraam open kan, dan willen we niet dat er iets (dieren e.d.) door naar binnen glippen. Heeft iemand hier een mooie oplossing voor? Of kom je dan uit bij het meest simpele: een hor plaatsen?

Alvast bedankt.
Niels
 

Fiesiekus

  • #2
Af en toe ventileren (als het buiten droog en koud is) is heel goed voor de luchtvochtigheid en het klimaat in de kelder. Dus zeker ventileren. Met warm vochtig weer bereikt u het tegenovergestelde.

Wat dieren betreft: ik denk dat u meer rekening moet houden met homo sapiens die binnen wil komen. Zorg dus voor goede doorklimbeveiliging, een rooster boven het gat of zo.
 

NielsP

  • #3
Deze soort is vaak het ergste inderdaad :-)
Er komt sowieso iets van een traliewerk (spijlen) voor, en degelijk hang- en sluitwerk is ook in voorzien.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Heel simpel klitteband met plakstrook of gewoon vast nieten in de sponning.
Fijna vitrage of horgaas op het klitteband drukken en klaar.
Je kunt het raam gewoon geruiken en vliegende en kruipende beesten kunnen niet naar binnen.

Het is natuurlijk waar je de kelder voor wilt gebruiken.
Is het een provisiekelder dan mag het kelderraam nooit dicht. doe je dat wel dan zul je zien dat de temperatuur in de kelder snel op zal lopen.
Anders is het als men de kelder verkeerd geplaatst heeft (meestal bevindt zich deze aan de koude noorderkant van de woning) dan kan invallend zon licht nadelig zijn en het rooster afdekken met een deken oid. met het raam open is dan de beste oplossing.
Ga je gewoon ventileren dan zul je zien dat de luchtvochtigheid aardig constant blijft in de kelder en dat groente, fruit ed. alleen op deze manier het langste houdbaar is.

suc6

Gerrit
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu