Kelder blijft vochtig, muren slaan door.

Hoi allemaal,

Ik zit een beetje met mijn kelderruimte in mijn maag. Zoals op de foto te zien is, blijven de muren aan de onderkant vochtig en er komt steeds zo’n donkere rand terug. De vloer voelt ook licht klam aan. Er staat geen water in, maar het droogt gewoon nooit echt op.

Ik weet niet goed of dit optrekkend vocht is, condens, of dat het via de buitenkant naar binnen trekt. De ruimte wordt niet echt warm en er is ook niet veel ventilatie, dus dat helpt waarschijnlijk niet mee.

Ik wil het graag goed aanpakken, maar voordat ik van alles ga uitproberen ben ik benieuwd hoe anderen dit hebben opgelost.
Moet je dit van buitenaf aanpakken, of kun je de binnenkant van de muur ook behandelen? En hoe kom ik er überhaupt achter waar het precies vandaan komt?

Alle tips zijn welkom. Ik hoor het graag van mensen die dit al eens hebben meegemaakt.

tempImage93SyUE.jpg




tempImageVrHUG5.png
 
Het is een woning uit de jaren 30. De kelderwand op de foto is gewoon gemetseld metselwerk, geen betonwand. Het vocht zit vooral onderin zoals je ziet. De rest van de ruimte is verder droog, maar dat onderste stuk blijft steeds donker en klam. Mocht je nog iets specifieks willen weten over de constructie, dan hoor ik het graag.
 
Ik denk in eerste instantie aan condens. De bedoeling van een kelder is dat deze niet warm wordt, maar ook niet te koud.

Ventileren met warme lucht vanuit de woning zal averechts werken, want deze lucht is veel te vochtig. Het beste ventileer je met lucht van buiten.

Als de problemen dan niet verdwijnen, kan er sprake zijn van lekkage.
 
condens los je het beste op met een elektronische luchtbevochtiger in kelders

Als je kelder net in het grondwater staat is er een goede kans dat de voet van de muur net wat kouder is dan de rest.
waardoor daar als eerste condens optreedt
Dit kan je bijvoorbeeld met een warmtecamera in beeld brengen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan