Keilbouten dicht naast elkaar

System7

  • #1
Ik heb een grote joekel van een designradiator (Vasco Tulipa TV2) op de kop weten te tikken. Er zitten 4 beugels bij met elk 2 sleufgaten waarvan de hartafstanden 20mm uit elkaar liggen.




De radiator is loeizwaar, geen idee hoeveel kg precies maar ik kan 'm in mijn eentje bijna niet van de grond krijgen (ik gok een kg of 70 à 80). Vanwege dat gewicht wilde ik deze met M6 of M8 keilbouten in de muur verankeren.

Mijn vraag: kan ik gewoon per muurbeugel 2 keilbouten onder elkaar in de muur boren, 20mm onder elkaar? Verzwakken ze dan de muur (het stuk muur tussen beide keilbouten) niet? Of is 1 keilbout beter?

Dank alvast!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Volgens mij is het de bedoeling dat je maar 1 keilbout per beugel neemt.
Er zal best wel ergens te vinden zijn wat de afschuifkracht van een keilbout is.
Zet de boormachine nog even uit dat antwoord komt ook. :P
 

Techno tim

  • #3
1 gat (wat ook te zien op beugels) is genoeg en zelf een keilbout is niet nodig maar een 10 mm plug met een houtdraadbout is afdoende om het geheel te dragen, mits muur/wand ook goed dragend is .
 

Tiho

  • #4
hier kun je de gegevens voor afschuifkrachten zien. Een houtdraadbout zal sterkteklasse 4.6 hebben. De afschuifkracht is dus 13000 Newton. Dat is 1300!! kg.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Desnoods massieve pluggen gebruiken van het merk ali nog wat
 

System7

  • #6
Techno tim schreef:
mits muur/wand ook goed dragend is .
Juistem, en precies dat is waar ik me zorgen over maak. Het is geen betonnen muur maar een jaren '60 gemetselde muur. En je hebt helemaal gelijk, zo te zien hebben de beugels in de vorige situatie ook aan één bout of schroef gehangen.

Ik heb overigens nog een verticale radiator gekocht, eentje van 30cm breed en 160cm hoog maar die kan ik nog in mijn eentje goed tillen. Daarvoor heb ik houtdraadboutjes M6x50 gekocht die ik (met een ringetje ertussen) in 8mm pluggen ga draaien. Verdeeld over in totaal 8 schroeven/pluggen (2 per beugel) gaat dat wel lukken hoop ik.

Dank allemaal!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Alternatief is een chemisch anker.
 

System7

  • #8
OK, en wat is het voordeel van een chemisch anker t.o.v. een keilbout? Wat ik ervan gelezen heb is het plaatsen ervan een wat omslachtiger karwei dan bij een keilbout. Anderzijds zou ik me kunnen voorstellen dat een chemisch anker echt 'hecht' in de omringende steen en daardoor nog sterker is dan een keilbout?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Een chemisch anker geeft minder splijtkrachten af op 't omringde materiaal waar het anker in zit, waardoor deze beter geschikt is voor zachtere materialen. Het "voordeel" van een keilbout is dat je weet of het anker "houdt" bij het aandraaien. Het aandraaimoment staat op de verpakking/documentatie, en draai je de muur niet kapot, dan is dat een goed teken. Nooit twee ankers zo dicht bij elkaar plaatsen, de kans is groot dat bij het aandraaien van het 2e anker er scheur ontstaat, waardoor allebei de ankers nutteloos worden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Het plaatsen van een chemisch anker is een eenvoudige klus. Ik heb zelf alleen ervaring met de glazen ampullen, maar ook de andere systemen werken eenvoudig. Als je veel ankers te plaatsen hebt, is een soort kitspuit het makkelijkst denk ik.

Een keilbout kruipt voordat ie echt loskomt. Ik zie dit als een groot nadeel. Je weet namelijk niet altijd de kwaliteit van de muur, ook in metselwerk zitten vaak slechte delen (voegen bv). Een chemisch anker breekt af of er komt een stuk muur mee :)

Bij alle ankers geldt er minimale maten zijn hoe ze geplaatst moeten worden. Randafstand, onderlinge afstand en diepte achter het anker. Meerdere chemische ankers dicht op elkaar kan minder kwaad dan bij keilbouten, al wordt de maximale draagkracht dan wel minder.

Tot slot kan een chemisch anker ook gebruikt worden bij holle stenen. Je hebt dan wel speciale hulzen nodig.

Los daarvan lijkt het me voor een radiator een beetje overkill. Een paar houtdraadbouten is voldoende toch?
 

System7

  • #11
Ik heb gisteren de kleinere radiator opgehangen aan houtdraadbouten, zoals ik al eerder beschreef. Bij die radiator durf ik dat zonder meer aan omdat ik hem makkelijk in mijn eentje kan optillen en in de beugels hangen.

Heb het net even opgezocht (het blijkt gewoon bij de technische info te staan :oops: maar wel in de kleine lettertjes :wink: ): het gewicht is 5,70 kg per element. De mijne heeft 30 elementen...

Nou is ruim 150kg helemaal niet zo schokkend als je bedenkt dat 't over 4 beugels verdeeld wordt maar toch heb ik liever dat dat goed vast zit. Je wil niet dat zo'n ding (ook nog gevuld met heet water) van de muur af dondert.

(wat wel heel vreemd is is dat de technische docu het bij een Vasco Tulipa TV2 van 2000mm hoog en 630mm breed over 14 buizen heeft terwijl ik er toch echt 2x15 heb... mysterieus? :shock: )
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu