Kastschakelaar

Rvdsteen

  • #1
Hallo!

Ik wil graag een led-strip op een kastschakelaar aansluiten, maar vraag me af of ik dit op de juiste manier doe. Hieronder een plaatje hoe ik het aan wil sluiten:


Een paar vragen:
- maak ik de kastschakelaar het beste voor of na de led-trafo. Ik denk voor, omdat er anders continu spanning op de trafo staat.
- Ik gebruik bij voorkeur één snoer (2x0,75mm2) naar de kastschakelaar. Kan/mag dat? Of heb je dan kans dat er lekstroom? naar de trafo gaat?

Alvast bedankt voor jullie hulp!

groet,
Rob
 

DSR9500

  • #2
Lijkt me prima zo...
mits de schakelaar degelijk is en 230 volt kan schakelen
en je de bekabeling veilig afmonteerd
 

Grondig

  • #3
Beide optie's zijn mogelijk. Als je ervoor kiest de schakelaar na de transformator te plaatsen zou ik wel nog een stekker aan het snoer aan ingangszijde transformator maken zodat indien nodig je hem uit de wandcontactdoos kunt halen.

Schakelaar aan hoogspanningszijde zou ook mijn voorkeur hebben omdat je dan alles uitschakelt. Inderdaad alles wel goed isoleren / veilig monteren.
 

Rvdsteen

  • #4
Bedankt voor jullie antwoorden! Ik maak inderdaad een stekker aan de snoer bij de wandcontactdoos. Verder koppel de snoer van de kastschakelaar met wago lasklemmen aan de voedingssnoer in een lasdoos.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Je kunt beter met je voedingssnoer naar de kastschakelaar gaan, daar alleen de bruine draad onderbreken voor de schakelaar en dan verder gaan met hetzelfde snoer tot aan het trafo. Of misschien heb je in de kastschakelaar de mogelijkheid de nul door te verbinden. Dan ga je met het eerste stuk snoer tot de kastschakelaar en met het tweede stuk snoer van kastschakelaar naar de lamp.

Want dan heb je niet (of in elk geval minder) dat de schakeldraad een lang eind parallel loopt aan de voedingsdraad en daardoor de led blijft branden ook als de schakelaar uit staat. En je hebt geen lasdoos nodig.

Bovendien is een lasdoos niet geschikt om soepele draad aan elkaar te monteren. Ook niet met Wago klemmen. Want die lasdoos heeft niets op het gebied van trekontlasting en de openingen zijn veel te groot.
 

Rvdsteen

  • #6
Ok duidelijk!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu