Kastschakelaar (spatwaterdicht) opnemen in wisselschakeling

Daphne

  • #1
Voor de lamp in mijn schuur wil ik graag een zogenaamde kast/deurschakelaar op het kozijn zetten, zodat zodra ik de deur open doe, het licht dat met de schakelaar verbonden is aangeschakeld wordt. Daarnaast wil ik het licht ook aan kunnen schakelen als ik in de schuur ben (en de deur achter me sluit) dus d.m.v. een normale schakelaar. Om dit mogelijk te maken weet ik dat ik beide schakelaar als wisselschakelaar nodig heb. Maar nu weet ik niet of dit voor een zgn. kastschakelaar wel bestaat! Ik kan het nergens vinden. Kan iemand mij hier verder mee helpen?
Verder zou het ideaal zijn als de kastschakelaar tevens spatwaterdicht is; daarvoor de zelfde vraag: weet iemand of dit überhaupt bestaat :?:
Alvast bedankt! Groeten, Daphne.
 

Fiesiekus

  • #2
Je kan ook gebruik maken van serieschakelaars: je kan dan als je in de schuur bent, aan/uit-schakelen en bij het verlaten gaat de verlichting (even) aan en weer uit.

En de kastschakelaar wordt toch in de schuur geplaatst? Dan is spatwaterdichte uitvoering "overdone".
 

Gerrit

  • #3
Nee, dat is het niet.
De kastschakelaars zijn bedoelt voor (zoals de naam al zegt) gebruik in een kast. De boel is dan met een snoertje aangesloten op de kontaktdoos.

Voor gebruik als vast aangesloten schakelaar dient het een exemplaar te zijn dat hier ook voor is bedoelt. Zeker bij gebruik in een schuur dient het geheel een beetje bestand te zijn tegen uitwendig geweld.

Daarvoor zijn schakelelementen in de handel met een hefboom met rol. Deze zijn voorzien van een maak- en verbreekkontakt en dus na doorverbinding een wisselschakelaar.

Je zult er wel voor naar een installateur moeten.
 

Fiesiekus

  • #4
Dus een gewone kastschakelaar mag niet in/tegen de schuur/deur gemonteerd worden?
 

Daphne

  • #5
Bedankt voor de reacties, hier kan ik denk ik wel wat mee.
Hebben deze 'schakelelementen met een hefboom met rol' nog een speciale naam; of begrijpt elke installateur die ik benader wat ik bedoel als ik deze term gebruik?!.
Ik kan dit waarschijnlijk dus niet zelf ergens aanschaffen denken jullie?
 

@rie

Specialist Elektra
  • #6
Je kan de schakeling niet als wissel schakeling uitvoeren. Op het moment dat je de "hand" schakelaar bedient draait de werking van de deurschakelaar om, dwz als de deur open gaat dan gaat het licht uit, en als je hem weer achter je dicht doet gaat het weer aan :?
Misschien is het handiger om met een bewegingsmelder te gaan werken, op het moment dat er beweging in de schuur is gaat het licht aan, en blijft aan zolang je beweegt.

voorbeeld bewegingsmelder
offline

voorbeeld eindschakelaar
 

Fiesiekus

  • #7
Of met 2 lampen, die onafhankelijk aan/uit gezet worden d.m.v. 2-polige schakelaars. 1 op de deur, 1 op de hand (binnen/buiten).
 

Daphne

  • #8
Beste Arie en andere 'reageerders',
Dat van die bewegingsmelder vind ik een super idee; ik ga die uitvoeren! Ik ben gelijk even op zoek gegaan naar zo'n bewegingsmelder, en in de gebruiksaanwijzing van die ik gekocht heb staat dat deze ook in een wisselschakeling kan worden opgenomen, dus helemaat perfect voor mijn situatie. Bedankt allemaal voor het meedenken / brainstormen!!
Groeten van Daphne. :idea:
 

Gerrit

  • #9
Dat gaat dus niet. (die wisselschakeling) en dat moet je dus ook niet willen. De melder neemt beweging waar en schakelt de lamp aan.

Daar moet je dus niet met een andere schakelaar tussen gaan zitten.
Wat wel kan (als je b.v. veel zittend werk doet) om er een schakelaar aan parallel te zetten zodat je de lamp pemanent kunt laten branden.
Niet vergeten uit te zetten als je de schuur verlaat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu