Kastje boven gasfornuis

Cavdmeent

  • #1
Ik wil een extra keukenkastje plaatsen, deze zou dan op de plek van de afzuigkap komen omdat ik die toch nooit gebruik. Maar ik vraag me af hoe hoog de onderkant van het kastje minimaal boven het gasfornuis moet komen. Het wordt waarschijnlijk een standaard Bruijnzeelkastje.
 

Keukenman

  • #2
Het is af te raden om boven je fornuis een kastje te monteren ivm vocht problemen. Alle kookdampen zullen op je kastje slaan en binnen niet al te lange tijd zal je kastje gaan uitzetten. Niet doen dus.
 

Cavdmeent

  • #3
Oh oké...dat is jammer. Ik kan misschien wel de afzuigkap laten hangen als buffer en daar dan een kastje boven maken, of zou er ook nog te veel vocht door de afzuigkap heen gaan?
(Voor de duidelijkheid: De afzuigkap is niet in gebruik; dit omdat hij bij een binnenmuur hangt en er geen afvoer is, hooguit een gat in de muur wat volgens mij voor geen meter zuigt, en die zit ook nog eens 50 cm hoger).
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Je zou een re-circulatiekap kunnen plaatsen in zo'n geval.
 

Pepjo

  • #5
Maar daar vang je het vocht weer niet mee weg....
 

Kaajee

  • #6
Cavdmeent schreef:
(Voor de duidelijkheid: De afzuigkap is niet in gebruik; dit omdat hij bij een binnenmuur hangt en er geen afvoer is, hooguit een gat in de muur wat volgens mij voor geen meter zuigt, en die zit ook nog eens 50 cm hoger).
Maar wat is dit dan voor "gat in de muur", waar komt dat gat dan vervolgens op uit?
Dat het 'niet zuigt' e/o 50cm hoger zit maakt op zich niet zoveel uit......
 

Cavdmeent

  • #7
@ Frank: Ik denk dat ik al een recirculatiekap heb, maar als ik 'm gebruik is het effect is ongeveer nul. In de winter nog steeds beslagen ramen en luchtjes worden niet minder.

@ Kajee: Het gat in de muur is een soort ventilatiegat wat denk ik op het centrale afvoersysteem (of hoe noem je zoiets) van de flat uitkomt.
 

Kaajee

  • #8
Maar als dat gat in de muur wel gewoon lucht zuigt dan kun je daar prima een afzuigkap op aansluiten. Je moet dan alleen geen gemotoriseerde kap hebben, maar gewoon een passieve; het centrale systeem zuigt dan voor je af.
Als het geen centraal actieve afvoer is maar gewoon een passieve dan kun je er waarschijnlijk juist weer prima een eigen afzuigkap mét motor/ventilator op aansluiten.

Kortom: eerst eens uitzoeken wat dit precies voor afvoer kanaal is zou ik zeggen. En nogmaals: die 50cm maakt niets uit. Wel eventueel de lengte die er nog achter komt.......
 

Cavdmeent

  • #9
Een niet gemotoriseerde afzuigkap? En dan maar hopen dat de boel vanzelf naar boven waait? Dat gaat toch niet werken lijkt mij... Dat gat in de muur zuigt niet.
En daar komt bij, dat er geen afzuigkappen aangesloten mogen worden op dat gat, dat heb ik jaren geleden al eens gehoord.

Maar eh...mijn vraag was eigenlijk of ik een kastje kon ophangen, en of de niet ingebruik hebbende afzuigkap voldoende buffer was voor het kookvocht, zodat ik daarboven een kastje kan hangen.
Weet iemand dat?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
Keukenman schreef:
Het is af te raden om boven je fornuis een kastje te monteren ivm vocht problemen. Alle kookdampen zullen op je kastje slaan en binnen niet al te lange tijd zal je kastje gaan uitzetten. Niet doen dus.
Dat antwoord heb je al gehad....
 

Cavdmeent

  • #11
Nee, dat antwoord heb ik nog niet gehad. Eerst vroeg ik of het op de plaats van de afzuigkap kon, nee dus. Nu wil ik weten of ik wel boven de afzuigkap een kastje kan hangen, zodat de afzuigkap als buffer blijft hangen.
 

Kaajee

  • #12
Dat is dan toch duidelijk?
Er bestaan (vroeger zag je het meer, tegenwoordig vaak echt aan aparte afzuigkap) bovenkastjes waar én een afzuigkap in past én waar je ook nog wat kastruimte had. Een zgn. bovenkast:
Kijk maar eens.

vbld. wasem/bovenkast:


Maar die oplossingen gaan in principe wel uit van een werkende afzuigkap die evt. water/kook damp af kan voeren. Natuurlijk zal een niet werkende afzuigkap als een soort buffer kunnen werken, maar of dat genoeg is......?

Deze mensen hebben ook een kastje met daaronder een afzuigkap:



Maar je centrale afzuigsysteem kan hier wel degelijk voor zorg dragen hoor. Dat gezegd werd dat er geen afzuigkap aangesloten mocht worden kan zijn, maar men zal dan actieve afzuigers bedoelt hebben; dus de variant mét motor. Maar men kan je nooit verbieden er een passieve variant op aan te sluiten. Maar als dat gat niet zuigt vraag ik me af waarom je niet een actieve zou kunnen aansluiten, dat is veruit de beste oplossing (of met de flat zorgen dat dat gat wél gaat zuigen). Maar ik geloof dat je dit (eigenwijs genoeg) niet wilt horen......
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #13
Staat het afzuigventiel van de centrale afzuiging wel open?
Sommige soorten kan je dichtdraaien.
En is het systeem wel eens gereinigd?
 

Cavdmeent

  • #14
Kaajee schreef:
Dat is dan toch duidelijk?
Als het mij duidelijk was, stelde ik de vraag niet. Ik wil graag advies.
Kajee schreef:
Maar ik geloof dat je dit (eigenwijs genoeg) niet wilt horen......
Waar baseer je dat nou op? Ik vraag iets, krijg reacties, reageer daarop en dan ben ik opeens eigenwijs? Ik wil gewoon zeker weten of het kan of dat het niet kan, daar is een forum toch voor?

@Frank: Er zit voor het gat een roostertje wat ik open of dicht kan draaien, die staat open. Of het wel eens gereinigd is weet ik niet, dat zou ik aan de woningbouw moeten vragen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
@ Kajee, het is best mogelijk dat de woningbouwvereniging geen wasemkapuitgang toestaat op het ventilatiegat.
Om TS eigenwijs te noemen gaat te ver.
 

Keukenman

  • #16
Zoals ik het nu allemaal begrepen heb is het gat van het centraal ventilatie systeem. Het is inderdaad niet toegestaan om daar een afzuigkap op te plaatsen. De kookluchtjes zullen dan in de badkamer en het toilet uitkomen.

Beste oplossing voor meer kastruimte:

Onderbouw afzuigkap mét recirculatiefunctie aanschaffen. Deze onder een nieuw kastje plaatsen en de afvoerslang door de kast heen laten lopen. Je verliest wel ruimte ín je kast, maar je kunt nu een grotere/hogere kast kopen waardoor je toch extra ruimte wint.

1 x gat in bodem, 2 x gat in legplank en 1 x een gat in de bovenkant van de kast. Dit is voor jou een win/win situatie: Én je hebt meer opbergruimte én je hebt een werkende afzuigkap! Regelmatig het koolstoffilter verwisselen en je hebt ook nog eens (bijna) geen luchtjes meer in huis.

Succes!

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu