Vaatwasser tussen de wanden van een keukenkastje?

Teup

  • #1
Begrijp ik het goed dat een losstaande vaatwasser de volledige nisbreedte van 60cm vult, terwijl een inbouwvaatwasser in het keukenkastje (tenminste, wel op de grond) geplaatst wordt? Dus dat inbouw (afgezien van de deur) net iets smaller is, zodat hij tussen de wanden van het keukenkastje past? Ik kan dit nergens echt bevestigd zien. Vervolgvraag: Zijn half geintegreerde vaatwassers in dat opzicht hetzelfde als inbouw? En onderbouw vaatwassers ook?

Ik heb in de hoek van mijn keuken een nis vrijgemaakt voor een vaatwasser, maar het keukenkastje (de zijwanden en de bovenkant) zit er nog in. Liefste laat ik die erin zodat ik het aanrechtblad niet extra hoef te ondersteunen. Keukenkastje is 60cm breed, de ruimte tussen de wanden is 57cm.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Teup schreef:
Begrijp ik het goed dat een losstaande vaatwasser de volledige nisbreedte van 60cm vult, terwijl een inbouwvaatwasser in het keukenkastje (tenminste, wel op de grond) geplaatst wordt?
Nee, dat heb je niet goed begrepen.
Een inbouw vaatwasser is normaal gesproken ook (als standaard maat) 60 cm breed, in werkelijkheid enkele mm minder. Dus bijv. 59,7 cm. Je kunt dat trouwens heel makkelijk opzoeken als je bij de diverse fabrikanten naar de gegevens van vaatwassers kijkt.

In Zwitserland geldt een andere standaard voor inbouwvaatwassers, namelijk 55 cm (klik) (en ook voor andere keukenapparatuur). Alleen is huishoudelijke apparatuur daar nog veel duurder dan hier.

Er zijn enkele Nederlandse bedrijven die ook 55 cm brede apparaten verkopen. Kun je op het Internet zoeken (klik), maar let op: er zijn heel veel zoekresultaten waarvan de diepte 55 cm is en niet de breedte... Ook de weinige in Nederland verkochte apparaten met een breedte van 55 cm zijn behoorlijk aan de prijs!

En je hebt dan het probleem, dat als het apparaat het op zeker moment begeeft, je opnieuw voor het voldongen feit staat dat 55 cm in Nederland geen standaard maat is.
 
  • Like
Waarderingen: Teup

Teup

  • #3
Kees schreef:
Nee, dat heb je niet goed begrepen.
Een inbouw vaatwasser is normaal gesproken ook (als standaard maat) 60 cm breed, in werkelijkheid enkele mm minder. Dus bijv. 59,7 cm. Je kunt dat trouwens heel makkelijk opzoeken als je bij de diverse fabrikanten naar de gegevens van vaatwassers kijkt.
Dank voor je antwoord, ik zie inmiddels inderdaad dat inbouwvaatwassers in dat opzicht anders zijn dan inbouwovens, waar het frontpaneel wel breder is dan de body.

Nu is het mij niet helemaal duidelijk hoe je zo'n ding dan hoort te plaatsen. Ik heb nu mijn linker keukenkastje (tussen de andere keukenkastjes en de muur) helemaal verwijderd, maar het blad wordt nu dus op de hoek niet ondersteund. De vaatwasser moet direct onder mijn aanrecht komen, want als ik hem lager doe, dan zijn de deurtjes niet opgelijnd. Daarmee heb ik dus geen enkele ruimte om nog een balkje oid te maken om het aanrechtblad te steunen tegen de muur. Wat is dan de bedoeling wanneer je een vaatwasser in de hoek hebt, gewoon maar het aanrechtblad laten leunen op de vaatwasser?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Teup schreef:
...gewoon maar het aanrechtblad laten leunen op de vaatwasser?
Nee, dat kan niet, daarvoor is een (inbouw-)vaatwasser niet bedoeld.
Je zult de steun ergens anders 'vandaan moeten halen'.
Bijvoorbeeld door een hoeklijn of beugels aan de muur te bevestigen en het aanrechtblad daarop te laten steunen.

Hoe je dat exact moet/wilt uitvoeren is afhankelijk van de situatie en ik heb daarmee zelf geen ervaring.

Eventueel zou je foto's van de situatie kunnen plaatsen, hopelijk komt dan iemand met suggesties voor een oplossing.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu