Kastje beitsen

Jonathan

  • #1
Ik heb een stereomeubel gekocht bij een groot meubelwarenhuis. De houten panelen zijns massief grenen met een beitslaag en een blanke acryllak. De binnenzijde is waarschijnlijk alleen behandeld met een beitslaag.

Omdat ik niet tevreden ben over de kleur wil ik de panelen in een andere kleur beitsen. Hoe kan ik het beste te werk gaan? Is dit een beetje te doen voor een huis-tuin- en keuken klusser? :idea:

Alvast bedankt voor de reacties. :)
 

EdP

  • #2
Jawel hoor, best te doen. De laklaag moet er helemaal af geschuurd (of met brander of afbijt). Dan beitsen met een doek of nylonkwast (vlot doorwerken). Als je tevreden bent met de kleur doe je er weer een acryl (parket)lak op.
 

Kees61

  • #3
Als je met waterbeits gaat beitsen..
Ik zou het niet te droog beitsen, anders krijg je koppen (dan zie je precies waar je iedere streek begint). Gewoon met een brede kwast opzetten en dan uitstrijken met een droge zachte borstel (of zo'n blokwit kwast).
Probeerst de kleur uit op een stukje dat niet in het zicht valt (achterkant, of onderkant). De kleur zie je pas goed als je er lak op zet, of een beetje spiritus er op.
 

Jonathan

  • #4
Ok,
Ik ben bezig om de acryllaag er af te schuren. Ik gebruik een "Mouse" van een bekend merk. Het schuurpapier heeft een korrelgrootte van 120 Op bijgaande foto zijn mijn vorderingen te zien.


Ik heb de "mouse"niet helemaal goed in de hand. Op sommige plekken is het blanke hout zichtbaar. Is het verstandig om het hele paneel blank te schuren? Daarna pas een nieuwe beitslaag opbrengen of maakt dat niet zoveel uit?
Ik ben benieuwd wat het gaat worden. :)
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #5
Alles kaal schuren, er mag niks overblijven, anders wordt het nooit mooi achteraf!
 

EdP

  • #6
Kleine nuance: als je wel alle lak erafgeschuurd, maar niet overal kaal (ongekleurd) hout ziet, dan zou het resultaat achteraf vlekkerig kunnen zijn, het mooiste resultaat krijg je natuurlijk als alles egaal is.

Overigens is het wel mogelijk een per ongeluk kaal geschuurd plekje extra aan te stippen met kleurbeits (lokaal een extra laag dus), maar het is niet gegarandeerd dat dat even mooi wordt als egaal werken.
 

EdP

  • #7
Hmm ja, bij nader inzien: kaalschuren.
 

Jonathan

  • #8
Ik heb inmiddels een paar panelen kaalgeschuurd. Nu wil ik deze panelen met interieurbeits donkermaken. Op de gebruiksaanwijzing van het blik staat dat het hout eerst ontvet moet worden. Dit heb ik gedaan. Hoe lang duurt het voordat het hout droog is, dus dat de beits opgebracht kan worden? :idea:
 

EdP

  • #9
Hangt ervanaf; heb je thinner gebruikt, dan een seconde of 10; heb je 'm 's even lekker gesopt, dan zal dat iets langer duren. Het is voor interieurbeits niet erg als het hout een klein beetje vochtig is.
 

Kees61

  • #10
Wat is interieurbeits? vroeg hij heel onschuldig..
 

EdP

  • #11
Nou ehm ... dit denk ik.
Jij denkt bij beits natuurlijk meteen aan poeder en water, maar de meeste kussers zullen eerder aan een pot interieurbeits denken.
 

Kees61

  • #12
Aha!
Nou ik zou geen pot beits willen kussen hoor :mrgreen:
 

Pepjo

  • #13
Selectief typ ! :mrgreen:
 

EdP

  • #14
:-* :mrgreen:
 

Jonathan

  • #15
Misschien kunnen jullie een kussebus opstarten. :lol:

Overigens gaat mijn klus gewoon verder.
Een aantal panelen heb ik kaalgeschuurd en in de beits gezet. Na drogen heb ik het resultaat bekeken en was niet helemaal tevreden. Met een blokwit kwast krijg ik het niet egaal. Het ziet er niet strak uit.
Ik denk er over om een roller te gebruiken. Is dit een oplossing?
 

Kees61

  • #16
Ik schreef over waterbeits he, dat strijk ik met een droge borstel na. Met "interieurbeits" heb ik geen ervaring.

Het ligt ook aan de kleur of het makkelijk egaal te maken is. Transparant grijs lijkt me bijvoorbeeld een rotkleur om te doen.

Wat mankeert er nu aan je werk?
Ik denk dat je met kleurlak snel strepen ziet en aanzetten. Waar de lak dikker is opgezet, wordt het donkerder. Ook waar je twee keer over elkaar strijkt. Als ik het mis heb dan lees je het wel van een ander.
Ik verwacht niet dat dat met een rol beter gaat. Ik zou een platte kwast nemen en dan de hele lengte van ieder vlak in 1 keer schilderen, dus stroken naast elkaar schilderen.

Verder gebruik ik niet graag transparante kleurlak.
 

Jonathan

  • #17
De "interieurbeits" die ik gebruik is van een bekend merk (CB) dus niets bijzonders. Het is een transparante beits, kleur donkerkersen en bevat weinig of geen oplosmiddelen (volgens het etiket). Of je het dan waterbeits kunt noemen? Op de pot staat wel dat het met water verdund mag worden 0-5%.

Ik merk dat het behoorlijk snel droogt dus dat er weinig tijd is om het uit te strijken.

Een kwast is beter dan een roller? Krijg je met een kwast niet eerder van die "koppen" zoals je eerder schreef? :?
 

Kees61

  • #18
Nee, waterbeits is echt iets anders. Dat is een paar gram poeder in een liter water opgelost.

Je zal het antwoord van een schilder moeten afwachten, want ik kan alleen maar zeggen wat ik denk dat er gebeurt.
Als ik mensen (ook schilders) met een rol zie verven dan doen ze steeds een vierkant stuk en bij de overlapping wordt dat niet fraai volgens mij. Je krijgt met een rol ook een soort sinaasappel effect, met donkere puntjes in je werk. Vandaar dat een kwast mij mooier lijkt te werken.
Je kunt ook gewoon een stukje proberen toch? Onderaan een plank ofzo.
 

Ellen2

  • #19
Beits op waterbasis verwerk ik altijd met een sok om mn hand, dat werkt het allersnelste, en zo voorkom je aanzetstrepen.
Beits in een schaal, sok om je hand, goed indopen en hele oppervlak insmeren, zorg ervoor dat het begin niet opdroogt terwijl je aan het beitsen bent, dus vlot doorwerken. Als het hele oppervlak goed nat is van de beits, alles afvegen met een schone doek.
Zo krijg je geen aanzetten te zien en heb je een egale kleur.
Groetjes , Ellen
 

EdP

  • #20
... en een hele donkere hand. :wink:
Of draag je dan ook een plastic handschoen?

Met een blokkwast zou ik het ook niet aandurven, gewoon een platte nylonkwast van ca. 5cm breed gaat prima. Een doek kan ook.

Overigens vond ik mijn werk ook niet geweldig na de eerste laag. Na 2 a 3 lagen zag het er vele malen beter uit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu