Kasten - Maken van 2 vakken-kasten

Charliefox

  • #21
Evenals het houtkachel "projectje" ook deze maar weer opgepakt. Ben ook hier uit, zie tekeningen. Via dit forum Google Sketchup ontdekt. Machtig stuk gereedschap zeg! Althans, vanachter het bureau. Nu nog even maken. Ben eruit dat het simpelweg witte meubelpanelen worden van 40 cm breed. Je ziet het toch nauwelijks, zeker niet met een gevulde (boeken-) kast. M.b.v. de online tool free-optimize voer ik zo de verschillende onderdelen in en berekent het programma de optimale zaaglijst. Zaagwerk laat ik in de bouwmarkt doen.

Deurtjes en frontjes (blikvangers) laat ik wel uit vurenhouten timmerpanelen zagen die ik dan later beits. Eenmaal alle onderdelen thuis schroef ik de kast zo in zondagse pak in elkaar. Alles schroef ik vast vanuit de zijkanten. Ladebakken maak ik van mdf 10 mm. Kast komt op een aantal verstelbare meubelpoten die mbv schroefdraad in lengte te verstellen zijn. De breedtemaat zo genomen dat de beide kasten ruim in de nis passen, 2 cm aan beide kanten over. Die spleet evenals de ruimte die zichtbaar is door de pootjes, dek ik af met een plint. Kast wordt vastgezet aan de wand.

Zoals jullie zien heb ik alles uit losse delen ontworpen. Die delen verbind ik onderling met meubelbouten en -moeren. Zo kan ik de kast makkelijk opbouwen (anders te log en moeilijk manouvreren). Plus ik kan de liggers vastschroeven vanuit de zijpanelen.

Al met al, het leek me wel zo netjes even 'n kleine update te geven. Evenals de houtkachel geldt ook voor dit project: eenmaal klaar volgt een foto en een stukje tekst.



 

Charliefox

  • #22
Nou, door allerlei dingen nog steeds niet aan de kast begonnen. Heb sinds vandaag wél al het hout in het trapportaal liggen, dus nu moet ik wel.

Wat voor maat (spaanplaat-) schroeven zouden jullie gebruiken? Het gaat om gewone wit gefineerde spaanplaat meubelpanelen van 18 mm dik. Welke dikte schroef? (3,5mm - 4,0mm - 4,5mm). Welke lengte?

En zouden jullie alle verbindingen voorboren voordat de spaanplaatschroeven erin gaan?

En over het verzinken van de schroefkoppen. Zijn daar instelbare verzinkboortjes voor zodat alle verzinkgaten even diep worden? Het zijn namelijk nogal wat gaatjes die ik moet doen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #23
Bij voorboren is 3,5 mm schroef voldoende, met voorboren zitten de schroeven ook beter vast, voorboren op de kernmaat van de schroef.
Er zijn verzinkboren met stuit te koop in diverse maten, die kunt u zelf op diepte zetten.
 

Charliefox

  • #24
Even 'n update, ik zal binnenkort wat foto's plaatsen. Het opbouwen gaat naar wens. Kast zit inmiddels grotendeels in elkaar met zgn Woodie schroeven 4x50mm, wel zeker 400 stuks. Machtig spul! Boren en verzinken tegelijk en dezelfde prijs als gewone spaanplaatschroeven. Alleen omdat het fineer spaanplaat betreft, moet ik wel de buitenste plaat met de hand verzinken. Ik heb een boortje 3mm met eromheen een verzinkboor zodat het in één beweging gaat. Doordat de planken goed recht en haaks gezaagd zijn in de bouwmarkt (voor 'n taart) zit de kast loodrecht in elkaar. Gaat dus goed. Later wat pica's. Edit: alvast 1 pica bijgevoegd.

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu