Kast voor wasmachine/koelkast

PatrickBeun

  • #1
Ik heb een kast gemaakt van spaanplaten van 18mm dik, om een wasmachine en daarboven een tafelmodel koelkast in te zetten. Alleen zegt mijn pa dat die de koelkast niet gaat houden. Ik heb de plaat vastgezet met 5 schroeven aan elke zijde. Kan iemand mij vertellen of dit stevig genoeg zal zijn voor een koelkast van leeg 35kg( en dan moet er natuurlijk nog eten in). Of hoe ik hem steviger kan maken. Alvast bedankt

A2D48A4B-8C8C-49B1-9170-BA34DBBD6F73.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Niet alleen kan deze kast de koelkast niet houden, bovendien is hij totaal niet bestand tegen het trillen van de wasmachine onderin.
Steviger maken met deze materialen zie ik niet zitten, dat wordt niets. Zal ook niet stabiel zijn, zo zonder achterwand. Bovendien kunnen wasmachine en koelkast hun warmte zo niet kwijt.

Je kunt de wasmachine beter gewoon op de vloer zetten en een ombouw maken waarop de koelkast rust. Maak die ombouw dan wat ruimer, bijv binnenmaat 65 cm breed en hoogte 90 cm en maak die van multiplex platen van minstens 22 mm. Zelfs dan heb ik mijn twijfel aan de stabiliteit, omdat er ook dan geen achterwand in zit (en door de wasmachine wordt het ook moeilijk er een achterwand in te maken). En ook dan wordt koeling een probleem.

Je zou kunnen denken aan een constructie van (vierkante) steigerbuizen voor de verhoogde koelkast. Dan heb je voldoende koeling voor de wasmachone en kun je ook nog eens overal bij als er wat mis is met de wasmachine.
 

PatrickBeun

  • #3
Oke deze kast wordt dus niks, ik heb helaas niet zoveel ruimte om de binnenkant breder te maken gezien er een gasfornuis met oven links staat die nog open moet kunnen. De wasmachine direct op de vloer zetten past net niet gezien er een soort groene plank zit (zie onder de kast) waar de wasmachine niet op past. En een ombouw maken zonder onderplaat en alleen 3 platen lijkt me idd al helemaal niet stevig genoeg. Steigerbuizen is geen slecht idee maar daar heb ik de materialen niet voor. Is het geen idee om de kast van steigerhout te maken en een mat te kopen tegen het trillen waar de wasmachine dan op komt. Ik kan de kast wel wat langer maken ivm de warmte zoals u aangeeft.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een mat om trillingen tegen te gaan bij wasmachines wordt zeer afgeraden door de meeste witgoedspecialisten. De wasmachine heeft daarmee een korter leven dan normaal, omdat alle trillingen dan in de machine plaatsvinden i.p.v. overgedragen worden aan een stabiele ondergrond.

Het beste zet je de wasmachine op een dikke plaat multiplex, bij voorkeur minstens 30 mm dik. Zou er dan een hoogteverschil onder zitten, dan vul je dat over een zo groot mogelijk oppervlak op met passende platen hout.

Ook wanneer je de kast van steigerhout zou maken, zit je met het probleem van stabiliteit ervan. Een kast zonder achterwand gaat onherroepelijk 'schranken' (in zijdelingse richting heen en weer bewegen). Ik kan je zelf geen goed voorstel doen om zoiets te maken.

PatrickBeun schreef:
Steigerbuizen is geen slecht idee maar daar heb ik de materialen niet voor.
Daar valt natuurlijk wel wat aan te doen, want die zijn overal te koop (klik hier)!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu