Kast maken voor schuine wand

Bloempje

  • #1
Ik wil een kast gaan maken voor de schuine wand op de slaapzolder.

Nou zijn er genoeg schuifsystemen te koop waarachter je dan wat ruimte kan creëren... maar dat is niet wat ik wil.

Ik wil een halfhoge kast maken met openslaande deurtjes... met dus ook de mogelijkheid om er iets op te zetten. Ik weet precies hoe het eruit moet gaan zien maar weet gewoon niet hoe ik moet beginnen! :roll:

Ik kan natuurlijk een losse kast maken die ik tegen de wand aanzet... maar het kan ook een kast worden die tegen de wand en aan de vloer word vastgemaakt, dat is misschien het makkelijkste... of niet?

Wie kan mij helpen aan een plan van aanpak... misschien foto's?
Bij voorbaat dank!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Misschien moet je even wat duidelijker omschrijven wat je probleem en je vraag is.
Als ik het zo lees denk ik, maak een losse kast en zet die indien dat nog wenselijk is als hij staat, vast aan de wand of de vloer. Maar ik denk dat dat antwoord waarschijnlijk te simpel is.
 

Bloempje

  • #3
Wat goed dat er nu al reakties zijn.. bedankt!
O.k. dan nu de kast die ik wil maken....

Ik wil de kast tegen de schuine kant... de achterkant van de kast komt dus tegen de schuine wand aan te staan. Dat betekent dus ook dat het gedeelte van de kast waarin in planken wil maken van smal (bovenin de kast) naar breed loopt. Heb ik dit een beetje duidelijk omschreven? :oops:

Ik wil de kast dus in de lengte van de schuine wand hebben. Ik hoop echt dat er iemand is die daar misschien een voorbeeld van heeft of kan geven, op maar laten maken is natuurlijk de makkelijkste oplossing.... maar daar ontbreken de euro's voor, haha!

Ik kijk uit naar jullie reakties!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Ik begrijp wat je bedoelt.

Als je een recht toe recht aan kast voor een schuine wand zet blijft er zowel onder als boven de kast een onbenutte driehoek over.

In de ruimte boven de kast wil je nog wat spulletjes kunnen zetten. Dus dat probleem is er niet. De onbenutte ruimte onderin is, als je hem bij je kast zou betrekken, slecht te gebruiken.

Je kan er nauwelijks bij komen en je kan er ook nauwelijks wat kwijt (een fijn stofnest op den duur misschien). Dus als je gewoon een op de lange kant liggende rechthoekige kast maakt bereik je in feite wat je wil met de minste moeite.

Of is er misschien erg weinig ruimte voor een kast en wil je daarom een schuine kast met plankjes van 20, 25, 30 en 35 cm maken?
 

Bloempje

  • #5
Het is precies zoals je schreef!

Ik wil zeg maar een driehoek kast maken... alleen wil ik op de kast nog iets kunnen zetten en dus word het dan een bijna-driehoek dus! Als je naar de kast kijkt lijkt het dus gewoon op een normale half-hoge kast.

Onderin de kast wil ik dus inderdaad diepere planken die dus steeds wat smaller worden bovenin de kast. Heb je voor mij misschien tips van aanpak... hoe kan ik het beste beginnen? De achterkant van de kast mag wat mij betreft gewoon open blijven.

Een plan van aanpak zou voor mij geweldig zijn!
Alvast bedankt! :D
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Begin met het schetsen van je idee op papier, liefst in perspectief, zodoende kan je al zien hoe de constructie er ongveer uit moet zien.
In feite maak je een rechte kast waar een driehoek uit is gehaald.

Het enige verschil is dat de zijkanten niet een rechthoek zijn maar een driehoek. Dus als je je kan voorstellen hoe je een recht toe recht aan kast kan maken (2 liggende en 2 staande vlakken met daartussen 1 of meer staande vlakken) Dan is het dus een kwestie van de juiste maat bepalen van de zijwanden en tussenwanden.

Komt de kast plat op de vloer? of komt er een iets terugvallend plint onder? Dat staat wel mooier.
Bepaal hoe groot het grondvlak wordt en tot hoe hoog je de kast wilt maken.
Is de achterwand helemaal schuin of is er eerst nog een rechtopstaand gedeelte?

Met deze gegevens ga je de onderdelen in schaal op papier tekenen. Houdt rekening met de dikte van het te gebruiken hout. De eenvoudigste methode om de wanden aan de liggende delen vast te maken is met een balkje in de hoeken en daar de betreffende delen tegen aan te schroeven.

Mooier is het om de exact haaks op elkaar te plaatsen en dan de liggende delen op de staande delen te schroeven. Nog beter is om het met duvels (houten pennetjes) in elkaar te lijmen maar dat is misschien net een brug te ver op dit moment.

Houdt er met de eventuele staanders in het midden rekening mee dat er nog deurtjes voor komen. Dus die staanders moeten iets minder breed zijn (de dikte van het deurtje).

Laat maar weten of het zo een beetje gaat werken voor je. Neem er de tijd voor en kijk ondertussen eens goed hoe andere kasten in elkaar zitten en praat met anderen over je ideeën zodat die je ook tips kunnen geven.

Als je daadwerkelijk overgaat tot het maken van een kast ga dan met je tekeningen naar een goede houthandel die even met je meekijkt of je zaagplan klopt en laat het allemaal op maat zagen.
Wat voor hout ga je gebruiken?
 

Bloempje

  • #7
Ik word helemaal blij en enthousiast van je uitleg, helemaal geweldig :D
Dit is nog eens duidelijke taal, bedankt! Ik had op internet al zo gezocht maar overal wordt er het gebruik van rails&schuifdeuren gegeven!

Ik heb de tekening (3d) al gemaakt... dat is iets wat ik dan weer wel kan.. haha! Als ik alles op maat heb dan moet ik het toch ook in elkaar kunnen zetten toch? Ik ben er eigenlijk nog niet over uit welke houtsoort ik ga gebruiken, het moet niet al te duur zijn maar ik wil wel graag dat het een mooie kast wordt uiteraard... als je het doe dan moet je het goed doen he?

Ik wil in ieder geval geen 'kwantum' kast maken... begrijp je wat ik bedoel? Ik wil graag dat de kast past in het huis (1920) en dus ga ik op de deurtjes een profiel maken (of hoe je dat noemt...) Als dit me gaat lukken ga ik ook luiken maken voor de keukenramen! Je leest 't
... ik heb er zin in! Voor zover bedankt dus... Je zal me vast nog horen, voor vragen en advies weet ik waar ik moet zijn!

Thanks! :wink:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Leuk, zo'n enthousiaste reactie. Maar eh wat ik zei over de deurtje en het terugspringende middengedeelte geldt natuurlijk alleen voor deurtjes die binnen de kast blijven. Voor oplegdeurtjes geldt dat niet. Bij de meeste bouwmarkten hangt wel een voorbeeld bord met alle mogelijke keukenscharnieren en deur mogelijkheden. Ga daar ook eens kijken.
 

Bloempje

  • #9
Hartstikke bedankt nogmaals!
Van die deurtjes is goed om nog even te lezen, ik heb nog even gekeken naar een oude kast en die deurtjes hangen ervoor... da's gelijk een goed voorbeeld!

Ik ben druk met de tekening aanpassen, daar kom ik wel uit!

Groeten!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu