Kast maken verbinding

Status
Niet open voor verdere reacties.
Goedemiddag,

Ik ben van plan om onderstaande kast zelf te maken. (Tekening onderaan, hoop ik)
Enkele vragen:

1. Welke soort hout kan ik het beste gebruiken?
Zelf heb ik het idee om iroko te gebruiken (geen idee waarom, maar het leek me een goed idee).
Ik wil de kast uiteindelijk beitsen... de gehele kast zou ik dus graag hetzelfde hout gebruiken.

2. Hoe kan ik het beste de liggende planken maken? Stel dat ik balken heb van 52 mm dik en 23 cm breed. Aan elkaar lijmen?
Deze balken kan ik dan ook gebruiken voor de staande balken.

3. Hoe maak ik het beste de verbinding van de liggende planken aan de staande balken? Een flinke schroef erin peren lijkt me niet helemaal toereikend aangezien de planken belast zullen gaan worden met bv boeken.

Alvast bedankt voor jullie hulp!

102433_kast_1.jpg
 
Hai Peter,

Een paar opmerkingen:

Zo'n brede kast (zonder tussenstaanders) is vragen om problemen: je hout gaat alleen door z'n eigen gewicht al doorhangen in het midden. Zeker dik en zwaar hout. Multiplex heeft dat minder, maar ook dat zou ik nooit gebruiken voor zo'n lang stuk. Evt dun hout gebruiken en met staal stutten (door in de planken een profiel in te frezen) zou een idee zijn, maar daar moet je maar aan willen. Je kast in delen opdelen, dus meer verticale staanders, is eenvoudiger.

Alleen verlijmen van planken aan staanders gaat nooit werken, je hebt maar een klein oppervlak van kops hout aan het einde van de planken, en dat lijmt lastig. Dus schroeven, of met steunen, gleuven, of pinnen werken om de draagkracht te versterken.

Een boekenkast is ook erg gebaat bij een achterwand of kruiselings gemaakte verbindingen voor de stijfheid: alleen de bevestigingen van planken aan staanders maakt de kast erg gevoelig voor "scharen", zijdelings in elkaar zakken zeg maar.

Succes!
 
Hoeveel ervaring heb je met het maken van meubels?

Als je zo'n mooie (en dure) houtsoort gebruikt, zou ik "echte" houtverbindingen maken, zoals een pen- en gatverbinding. De tekening is ook nog wat summier...

Wat komt er in de kast te staan? Is inderdaad wel wat breed uit één stuk. De kast wordt wellicht ook wat zwaar.
 
En ik heb zo mijn bedenkingen bij de hoogte, breedte en lengteverhouding voor een kast op (zwenk)wielen.

Ik denk daarbij aan omvalgevaar bij het verplaatsen. Het zwaartepunt komt vrij hoog te liggen en bij verplaatsen duw je al gauw op ellebooghoogte.
 
Allereerst bedankt voor jullie reacties.

Ik heb de tekening iets aangepast:
102433_kast_2_1.jpg


Ik was niet van plan de planken aan de staanders te lijmen (sorry voor de onduidelijkheid). Ik bedoelde het lijmen van twee balken aan elkaar om de liggende gedeeltes te maken (balken zijn h 5cm x b 23cm). Zou dat mogelijk zijn met alleen lijm? Op de tekening heb ik het rood omcirkeld.
Of kan ik zulke planken zo van dat formaat zo kopen?

De verbinding met de staanders wilde ik met schroeven doen. Of liever een onzichtbare verbinding...
 
Als het inderdaad een boekenkast is 40 cm erg diep
en zouden er eventueel 1 of 2 planken meer in kunnen
 
Het is ook e bedoeling dat er andere spullen in komen te staan. Qua ontwerp is er dus wel enigszins over nagedacht, toch bedankt voor de tip.

Wat zouden jullie aanraden qua houtsoort?
En kunnen jullie me vertellen om de liggende planken uit 2 balken te maken met alleen houtlijm?

Bedankt alvast!

@Frank. Bedankt voor de link naar de site! Interessante site!
 
Je kunt balken prima verlijmen tot planken met houtlijm. Het probleem is alleen het klemmen. Heb je daar al over nagedacht?

Als je ze aanduwt "drijven" ze weg, en het is dan heel erg lastig om alle zijdes precies gelijk te houden. Als je niet oppast moet je alle oppervlaktes daarna bijwerken om weer vlakke vlakken te krijgen.

Massieve balken zijn bovendien van zichzelf vaak al ietsje krom enige kant op; maakt het lijmen niet makkelijker.

Met deuvels, lamello's, veer en groef oid kun je dat wel verbeteren. Maar het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe precies je het resultaat wilt!
 
Oke dat is mooi om te horen. Het klemmen heb ik over nagedacht... Ik dacht alleen dat dit niet zo lastig zou zijn. Nu ik het lees klinkt het logisch dat de balken waarschijnlijk gaan"drijven".
Het resultaat hoeft absoluut niet perfect strak te zijn. Dus ik denk dat ik voor het lijmen ga.

Om de verbinding met de staanders te maken wil ik hoekankers gaan gebruiken.
 
Hoekankers zijn een beetje jammer. Zeker als je zoveel investeert in dat hout, dan mag het er ook wel mooi uitzien. Eigenlijk zijn schroeven dan al zonde...

Kan je niet eerst een klein kastje maken (van bv. vurenhout) om wat ervaring op te bouwen?

Het drijven bij het lijmen is eenvoudig tegen te gaan door het met een andere lijmklem (en blokje hout) te fixeren in de andere richting(en).
 
Ik ga even nadenken over de hoekankers... Ik neig nu een beetje naar deuvelverbindingen.

Ik heb enkele maanden geleden een keukentrolley gemaakt van vuren (gewoon alles bij de bouwmarkt aangeschaft). Ik heb dus een heeeel klein beetje ervaring.

Bedankt voor al jullie antwoorden en tips tot nu toe! Mijn motivatie is er niet minder op geworden, en ik ben me bewuster van de eventuele valkuilen!
 
IJkenhout schreef:
Het drijven bij het lijmen is eenvoudig tegen te gaan door het met een andere lijmklem (en blokje hout) te fixeren in de andere richting(en).

Nou, eenvoudig, daar verschillen de meningen over ;) Zeker bij dat soort afmetingen. Maar het scheelt wel als je maar 2 balken wilt verlijmen.

Wilde nog even aanvullen:
Als je met veel klemmen tegelijk wilt gaan lijmen is het handig om proef te klemmen, om te zien of het allemaal past zoals je hoopt.

Als je onder je lijmklemmen houtjes gebruikt om indeuken van je goede hout te voorkomen is het ook handig om stukjes plastic (tasje) onder de houtjes te leggen, zo voorkom je dat lijm die uit de spleet wordt geperst het houten blokje op je mooie nieuwe planken vastlijmt...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan