Kapstokhaakjes ophangen aan gipsplaat

BJ!

 • #1
Hoi allen,

Ik wil graag enkele kapstokhaakjes ophangen aan de muur. Volgens mij gaat het hierbij om gipsplaat. Bij de haakjes zijn schroeven met een diameter van zo'n 3 mm en een lengte van zo'n 2 cm geleverd. Ik ben niet echt ervaren in het klussen en vraag me dus een aantal zaken af. Namelijk of ik zomaar in de wand kan boren, hoe ik kan achterhalen met wat voor wand ik überhaupt te maken heb, of er perse pluggen moeten worden gebruikt en wat voor pluggen er dan gebruikt moeten worden. Hopelijk kunnen jullie mij helpen:)

Mocht dit niet genoeg informatie zijn om te kunnen helpen hoor ik graag wat er nog mist.

Groet,
BJ!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Als het gipsplaat is kunt u beter een mooie houten lat of plank vastzetten op de rachels en daar de kapstokhaakjes op schroeven, is veel sterker dan aan gipsplaten.
  Voor gipsplaten hebt u een ander soort pluggen of tuimelpluggen nodig, het risico van uitslijten van de gaten is groter met deze pluggen dan met een plankje.
   

  Buurman-Buurman

  • #3
  Ik sluit me bij Jan aan,
  plankje zou ik persoonlijk vast maken met de middelste variant op dit plaatje
  ONTBREEKT

  hoe deze heeft weet ik zo niet, maar je kan deze zonder boren ineens in de gipswand draaien, dan plankje daarop vast schroeven en dan je haakjes eraan.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Het is mijn bedoeling dat het plankje aan de rachels geschroefd wordt, dat is veel steviger, gaat niet loszitten.
   

  BJ!

  • #5
  Dag mannen,

  Bedankt voor de antwoorden! Ik weet alleen niet wat de rachels zijn. Kon het verder ook niet op internet vinden maar misschien kunnen jullie het me alsnog vertellen?

  Groet,
  BJ!
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Dat zijn houten regels die achter gipsplaten zijn bevestigd, want gips platen worden op de zijkanten en het midden van die platen vast gemaakt

   

  BJ!

  • #7
  Is het dan niet gewoon mogelijk om de kapstokhaakjes door de gipsplaat heen direct aan de rachels te "hangen". Evt. met een gipsplaatplug? Komen alleen jassen aan te hangen namelijk. Moeten namelijk 4 schroeven gebruikt worden om het haakje op te hangen en zou dus stevig genoeg moeten zijn dan lijkt mij?
   

  Imco

  • #8
  Dan kan zeker, maar dan ben je verplicht om je haakje bij een rachel te plaatsen. Als je eerst een lat of een plank monteert dan kun je je haakjes willekeurig plaatsen op die lat of plank.
   

  Jvsteenb

  • #9
  Ik zou je dat afraden. Meestal zijn gipsplaten maar beperkt drukvast en als je een jas ( die kunnen nog best zwaar uitvallen, zeker na een regenbui ) aan een haakje hangt komt er een zogenaamd kantelmoment op: de bovenkant wil zich van de plaat verwijderen, en de onderkant zal zich om het kantelpunt ( meestal de schroeven ) juist ìn de plaat willen drukken. Dat gaat snel mis met gipsplaat.
  Houtachtige materialen zijn niet alleen behoorlijk drukvast, maar ook elastisch, zodat deze belasting goed wordt opgevangen. Een lat kan, maar hoe breder ( hoger dus ) hoe beter dus is een fraaie plank of een plaat meer aangewezen.
  Kijk maar eens bij een kleuterschool o.i.d, waar veel haakjes naast elkaar hangen: zelfs op een superdegelijke betonnen ondergrond zitten die meestal op een plank of plaat gemonteerd, en dat is ècht niet alleen maar omdat het met zoveel haakjes gewoon makkelijker is.
  Een gelakte plank is bovendien een stuk makkelijker schoon te maken - dat is ook wel iets om rekening mee te houden als je het hebt over het hangen van jassen tegen een muur, maar zeker rond de haakjes zelf.

  Overigens bij direct in de rachels schroeven vooral géén gipsplaatpluggen gebruiken !!!
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu