Kap open maken

pc1404

  • #21
@Rola welke schroeven in de geleider? Als de lamellen omlaag zijn kan ik nergens bij ? Ik ben inmiddels begonnen met de kit weg te halen

PXL_20210313_085024031.jpg PXL_20210313_084811755.jpg
 

pc1404

  • #22
Extra foto

PXL_20210313_085544541.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #23
Die zit inderdaad lekker krap ingebouwd. Ik zou overwegen de as door de midden te zagen. Dan alles demonteren en een nieuwe as kopen. Nieuwe as kost je minder dan 20 euro en bespaart je een hoop geklungel.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #24
Hier zitten de geleiders vanaf de voorkant geschroefd, bij jou van de zijkant?
 

pc1404

  • #25
Bij alle andere rolluiken aan de voorkant; hier zie ik ze niet; dus ik gok aan de zijkant :( As doormidden schroeven ben ik mentaal nog niet klaar voor ;) Maar het gaat rap die kant op..... dank weer beiden !
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #26
Denk dat ze bij jou inderdaad zijwaarts geschroefd zitten.

De as moet er toch uit... of je probeert hem aan 1 van de uiteinden door te zagen dan kun je hem wellicht hergebruiken. Je hebt altijd wel wat speling die je op de prop oplost.
 

pc1404

  • #27
@Vonken_trekker laat ik beginnen te proberen aan 1 van de uiteindes. Als ik dat ongeveer 1cm van het einde doe zou dat werken? Dan moet ik ook door de plastic prop heen maar die vervang ik toch door de motor. Wat denk je ? Thx
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #28
Ja dat zou ik doen. In die krappe ruimte de hele bovenbak eraf halen wordt anders een heel gepriegel.

Ik zou tegelijk met de motor ook altijd de prop vervangen. Dan zijn de lopende delen in de bak allemaal nieuw. Die proppen kosten ook niet veel.
 

pc1404

  • #29
Jeetje de motor zit er in. Uiteindelijk was de truc de as klein beetje afzagen en eea kwam goed los. Vervolgens om het weer in de bak te kunnen krijgen nog een stukje van de andere kant moeten afzagen. Dat zal ik de prop iets verder moeten laten uitsteken, 1cm +/- om eea dan weer vast te zetten. Mijn , denk ik, enige uitdaging is nu nog hoe die kunststof prop weer vast te zetten? Gewoon ergens een schroef proberen te draaien ? Er zitten volgens mij wat voor gemaakte gaten in maar de kans dat die uitkomen bij de gaten in de as lijkt me klein


PXL_20210313_180831924.jpg PXL_20210313_180836123.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #30
Mooi! Fijn dat het nu lukt.

De prop is doorgaans behoorlijk lang; je kunt er inderdaad 1 of 2 gaatjes in boren en hem met schroefjes vast zetten. Of met blindklinknagels.

Motorsteun ook al bevestigd aan de zijkant? Dit gaat vaak makkelijker als de as aan de kant is.
 
  • Like
Waarderingen: pc1404

pc1404

  • #31
Motor steun heb ik net 6mm gaten voor in de kap & de muur geboord (met de as aan de kant inderdaad). Zo vier pluggen zoeken, schroeven erin en klaar (denk ik). Dan de andere kant nog. Veren er weer op & binnen aan de stroom beginnen (dat stuk vind ik leuker ;)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #32
Mooi, dat klinkt goed inderdaad.

Ik zet een motorsteun eigenlijk altijd met blindklinknagels enkel in de zijkant van de kap vast. Niet eens in de muur dus maar dat kan natuurlijk wel.

Ach het is allemaal leuk werk maar wel alleen als het volgens plan loopt natuurlijk.

Ga je met afstandbediening werken of gewoon met schakelaar?
 

pc1404

  • #33
Met een fysieke schakelaar met daaraan gekoppeld een shelly 2.5. Die wifi dingetjes zitten op alle rolluiken hier in huis. Heel fijn , s ochtends met 1 druk op 1 kunnen alle luiken in huis open. Dank voor jullie hulp, zonder was ik de dip gisteren niet te boven gekomen :)
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

pc1404

  • #34
Jeeh nog een last minute uitdaging. Ik krijg de nieuwe veren er niet op. Probleem is dat ik geen ruimte heb om ze er op te schuiven (ruimte tussen lamellen en muur is te krap) Gisteren om de oude er af te krijgen had ik met moeite het luik handmatig opgetild en dan een aantal lamellen getrokken in de lucht van de balkon af (dus buiten de muren)..... Die truc werkt nu niet meer want de as draait niet meer mee om mechanish te helpen...dus het luik krijg ik niet meer zo makkelijk getild... Piet achteraf had gisteren meteen de nieuwe veren er op moeten schuiven.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #35
Je hebt veren met lipjes die je in de as moet haken? Je kunt ze ook op een willekeurige plek op de as zetten (hoeft niet dezelfde kant van de 8hoek te zijn als waar ze eerst zaten.

Of anders als dat niet lukt dan gaatje boren in de veren en in de as en een bkinklinknagel of schroefje erin. Dat kan ook gewoon. Zo doe ik het juist bijna altijd omdat ik die lipjes maar geklooi vind.
 

pc1404

  • #36
Het zijn veren met een mini e profiel (volgens mij heet het zo). Die schuif je er van de zijkant op. Volgens mij kun je ze er niet op klikken en moet dit echt van de zijkant
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #37
Ah je bedoelt dat de veren nog op de bovenste lamel geschoven moeten worden! Ik dacht even dat ze enkel nog op de as bevestigd moesten worden... Je hoeft ze namelijk niet per se te vervangen.

Maar ja die moeten er inderdaad van opzij op worden geschoven. Dus nogmaals het pantser omhoog trekken zo ver dat je er wel bij kan. Liefst even met 2 man doen. Eentje die het pantser tilt en de ander die de veren erop schuift.
 
  • Like
Waarderingen: pc1404

pc1404

  • #38
de oude veren zaten met klinknagels vast; die heb ik kapot geboord waardoor de meeste veren ook gammel waren. ik zet mijn broer morgen wel aan het werk om mee te duwen :)

al met al viel dit avontuur, dank zij jullie bijsturing, nog best mee. als je het eenmaal gezien hebt lijkt me de volgende ook een stuk makkelijker
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #39
Op YouTube stelt zo'n klusje niets voor, dan gaat alles perfect :mrgreen:
En dan sta jezelf op de ladder en dan zit het meestal wat tegen.
Mooi dat de motor er al in zit, de veren aan het pantser schuiven gaat ook lukken, succes.
 
  • Like
Waarderingen: pc1404 en Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #40
Ja met zijn 2en is dat zo gepiept maar in je eentje bijna niet te doen. Zeker niet op de ladder. Komt goed, morgen kan de kap er weer op :prima:

Als alles mee zit ben je in een half uurtje klaar inderdaad maar zeker voor de eerste keer is het toch even puzzelen hoe het precies moet. Zeker als je dan op een ladder staat en ook die bak nog zo krap tussen muren en plafonds zit.

Maarja, nu weet je hoe het moet en is de tweede al een stuk makkelijker.

Als je dit vaker zou doen zou ik aanraden een blinklinknageltang te kopen en blindklinknagels van 4 en 5 mm. Dan gaat vastzetten van diverse delen nog een heel stuk sneller en makkelijker.
 
  • Like
Waarderingen: pc1404

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu